• malumunuz türkiye'de ekonomik krizin ayak sesleri duyuluyor. krize çözüm üretmek yerine masal anlatan yönetimle yönetiliyoruz. bugün ben reçeteyi yazmaya çalışacağım;

    1-) üretim: türkiye'nin acil bir şekilde üretime dayalı ekonomiyi hayata geçirmesi gerekiyor. tarıma dayalı endüstri hamleleri gelmeli, ham maddenin yanına ürün çıkartacak fabrikalar kurulmalıdır. çiftçi teşvik edilip tarıma yönlendirilmeli, çiftçiden mazot parası alınmamalıdır. hayvancılıkla uğraşan insanların veteriner masrafları devlet tarafından karşılanmalı ve hayvancılığa tam destek olunmalıdır. ülkemizin her tarafına fabrikalar kurulmalıdır. teknolojik ürünleri üretecek insan kapasitesini oluşturmalı ve dış pazarla rekabet edebilecek iç pazar oluşturulmalıdır. ham maddelerimizi ülkemizde işleyip kendi ürünümüzü çıkartmalıyız, italyana, fransıza fındığı verip 3 katı geri fiyatına nutella alacağımıza kendi ürünümüzü geliştirip nutellayı pazara sokmayalım. örnekler çoğaltılabilir ancak özetle yurtdışı menşei li ürünleri baskılamak için onlarla eş kalite ürün üretmeliyz.

    2-) tüketim kotası (kemer sıkma) : ülke insanı kapitalizmin tükettiğin kadar varsın oyununa yenik düşüp yabancı ürünlere aşırı yönelimi var. her sene telefon değiştirmeler, yabancı giyim ürünlerine aşırı ilgi teknolojik ürünleri kısa sürede değiştirme vs. devlet vatandaşın tüketimine müdahale edip mesela teknolojik ürünlerde taksitledirmeyi kaldırması gerekiyor. yabancı ürünler gümrükten girerken ağır vergilendirmeye tabi tutulmalı ve pazara girmesi engellenmelidir. tüketimden kaynaklı bu sorundan dolayı buu ülkenin parası dövize dönüşüp dışarıya çıkmamalıdır.

    3-) eğitimde devrim : hasan ali yücel (tonguç) önderliğinde 1940 yılında kurulan köy enstitü sistemi tekrar hayata geçirilmelidir. her köyde kalteli eğitim verilmeli halka modern tarım teknikleri öğretilmeli, kaliteli birer birey yetiştirilmeleri sağlanmalıdır. her vatandaşımıza ulaştığımızda artık onlarında devleti olduklarını farkedecekler ve üretime katılıp sorumluluk almayı öğrenecekler. gelelim eğitimin içeriğine; orta okula kadar çocuklara temel eğitim verilmelidir. derslerin çoğunluğu kaliteli insan olma doğayı ve hayvanları sevme, insana saygı, kendine saygı vb. kişiyi kaliteli bir insan haline getirecek eğitimler verilerek ileride mesleğini sorumluluk altında yapacak vicdanı olan bireyler haline dönüştürecektir. din dersleri liseye kadar verilmemelidir. lisede de seçmeli ders olmalıdır, çocuklar dogmaları değil hayatın gerçekleri öğretilmelidir. felsefe dersler arttırılmalıdır. mantıksal düşünme becerisi, sorgulama ve muhakeme yeteneği çocuklara öğretilmeli. öğrenmeyi öğrenmek en başta. üniversite ler özerk olmalı, her üniversite kendi standartlarını belirlemeli ve öğrenci seçimini buna uygun yapmalı, üniversitelerin özgürce fikir üretmeleri sağlanmalı. merkezi sınav sistemi kaldırılmalı.

    4-) 4. ve 5. endüstiriyi yakalamak: günümüzde en çok konuşulan konu 4. sanayi dönemi. robot teknolojileri, mekatronik üretimler, işgücünün makineleşmesi vs. çalışanlarımızı işgücü pozisyonundan farklı alanlara yönlendirecek kaliteli çalışan olmasını sağlayacak eğitimler desteklenmelidir. yakın zamanda yok olacak mesleklere yönelik dönüşüm stratejileri hemen hayata geçirilmeli olası dev işsizliklerin önüne geçilmelidir. yeni sanayiye geçişte kaliteli mühendisler yetiştirilmeli ve yerli üretim sistemine dahil edilmelidirler.

    5-) medya özgürlüğü: medya düşüncesini rahatça ifade edebilmelidir. hükümetin yanlış politikalarını yanlış stratejileri vs. rahatça eleştirmeli ve hükümetin bu eleştiriler arasından yapıcı olanlarını alıp kendilerini düzeltmeleri gerekmektedir.

    6- adalet sisteminin bağımsızlığı: yasama-yürütme-yargının birbirinden bağımsız olması sağlanmalı, güçler aykırılığı ilkesinin gereği yapılmalıdır. gerekirse cumhurbaşkanı bir savcının önünde ifade vermelidir. üstünlerin hukuku değil, hukukun üstünlüğü olmalıdır.

    bunların bu ülkede birer ütopya olduğunun farkındayım. bence bir ülkede ekonomi düzelecekse başlangıçta böyle düzelir. ileri seviyelerde çok daha yapıcı hamleler olması gerekiyor.

    umarım bir gün bunlar hayata geçirilir...
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap