16 entry daha
  • gamescom 2018'den gelen oynanış videolarını temel olarak iddia edilebilir ki bu oyun mü-kem-mel!!

    epicnamebro ilk oynanış: https://youtu.be/yy8ctbady2c
    vaatividya ilk bakış: https://youtu.be/xrd8r86cwpk
    ign'in gamescom röportajı: https://youtu.be/zc1phkkkkka

    şimdi, tüm bunlardan anladıklarımı özetlemeye çalışayım!

    oyun soulsborne oyunlarına kıyasla daha hızlı, daha da önemlisi animasyonlar arasında gecikme/duraksama yok. stamina da kaldırılmış durumda! tüm bunlar göz önüne alındığında, sekiro'nun soulsborne oyunlarıyla bir alakası olmadığını iddia etmek mümkün!

    bu farklılıkların yanında oyuna eğilme eklenmiş; l3 düğmesine basarak eğilmek ve düşmanların sizi tespit etmesini zorlaştırmak mümkün. eğilmiş pozisyonda, çalıların arasına girmek de mümkün kılınmış ve bu durum sizi fark etmemiş, zayıf düşmanları tek hamle de öldürebileceğiz gizli saldırıyı yapmanıza olanak sağlıyor. souls oyunlarında daha önce hiç görüşmemiş, tamamen farklı bir mekanik!

    eğilerek çalılara girmeye benzer bir başka mekanik ise duvarları kucaklamak, yine benzer şekilde duvarı kucakladığınız da düşmanlar tarafından zor tespit ediliyorsunuz ve düşmanı tek hamlede öldürebiliyorsunuz.

    değişen bir başka hadise de oyunun rol yapma öğelerinden tamamen arınmasıyla bağlantılı; artık seviye atlamak gibi bir hadise olmadığı için, ölen düşmanlardan ruh ya da kan yankısı gibi birimler kazanmak da mevcut değil! bunun yerine izlediğim videoların hepsinde ölen düşmanlar 'white sprit emblem' isminde bir eşya düşürüyorlar ve bu eşya prostetik kolunuzdaki ninja araçlarını kullanmanız için gerekli. enb, bunu bloodborne'daki civa mermisi mekaniğine benzetti ki gayet yerinde bir benzetme! bloodborne'da nasıl ki silahı ateşlemek için mermiye ihtiyaç duyuyor ve bu mermiyi ölü düşmanlardan elde ediyorsak, sekiro'da takma kolumuzdaki ninja gereçleri için de white sprit emblem'a ihtiyaç duyacağız.

    prostetik koldan hazır bahsetmişken, buna bağlı gelişen kimi farklılılara da değinmek şart! soulsborne oyunlarında gördüğümüz saldırı şeması; normal saldırı ve ağır saldırı sistemi değişmiş durumda. sekiro, r2 düğmesi ile yapılan ağır saldırıyı tamamen kaldırmış ve r2 düğmesine ninja araçlarını bağlamış durumda. r1 düğmesi saldırı düğmesi olarak işlevine devam ediyor. belirtmek gerek r1 düğmesine basılı tutmak suretiyle güç yüklemek de mevcut. kısaca artık tek bir saldırımız var! tabii bu eksikliği gidermek namına, ninja araçlarına bağlı bir kombo sistemi eklenmiş oyuna, örneğin; r2 düğmesiyle prostetik koldan shuriken fırlattıktan sonra r1 düğmesine basmanız halinde hızlıca ileriye atılıp düşmana vurduğunuz farklı bir kombo yapmanız mümkün. her ninja aracı için farklı bir kombo seçeneği mevcut görünüyor. bu da dövüş sistemini zenginleştiren ve soulsborne oyunlarından ayıran bir başka farklılık.

    biraz da dövüş sisteminin derinine girelim hazır laf açılmışken... stamina sisteminin tamamen kaldırıldığını belirtmiştim, bunun yerine 'posture' sistemi getirilmiş! düşmana her vurduğunuzda, düşmanın sadece canına değil aynı zamanda posture'üne de zarar veriyorsunuz, büyük düşmanlarla dövüşürken ekranın orta-üst kısmında büyük bir bar ile temsil ediliyor posture ve bu bar dolduğunda bitirici hamle yapanız mümkün oluyor. bu sistemi belki de nioh'da gördüğümüz ki sistemine benzetmemiz mümkün, nioh'da düşmana vurduğumuzda sadece sanına değil düşmanın ki'sine de zarar veriyorduk, kısmi olarak benzer bir sistem!
    postuposture'ü hızlı doldurmanın anahtarı ise, l1 düğmesini doğru zamanlayarak düşmanın saldırısını bloklamak. doğru zamanlamayla yapılan her blok düşmanın posture'üne inanılmaz zarar veriyorken, zamanlama yanlış ise gelen saldırıyı durdursanız bile bu sefer sizin karakteriniz posture hasarı alıyor. yani ortada bir risk-ödül ilişkisi var. ayrıca enb'nin de bahsettiği üzere eğer dövüşte geri çekilirseniz düşman posture'ünün toparlıyor ve haliyle o zamana kadar dövüşte kattediğiniz ilerleme geriye gidiyor, bu durum da oyuncuyu daha agresif oynamaya, sürekli baskı kurup saldırı-blok dengesini koruya zorluyor. tabii bu durum bir yerden sonra monotonlaşacağı için, monotonlığı kırmak namıma düşmanlar, bloklanmaya ve ekranda neon renklerde parlayan tehlike anlamında kanji işareti ile gösterilen saldırlar yapıyor. bu saldırılardan sakınmak için mutlaka kaçmalısınız.

    bu da bizi dövüş sisteminin diğer kolu olan kaçınma manevralarına getiriyor! soulsborne oyunlarının aksine sekiro'da temelde 2 farklı kaçınma manevrası var; ilki alışık olduğumuz ve yuvarlak düğmesine basmak suretiyle performe edilen klasik kaçma/yuvarlanma(dash/dodge-roll) ve ikincisi ise soulsborne oyunlarından farklı olarak, x düğmesine basmak suretiyle performe edilen zıplama! evet, bu oyunda zıplama aksiyonu için ayrı bir buton atanmış! soulsborne oyunlarında sadece koşarken zıplamak mevcuttu ve bu zıplama sadece çevreyi keşif için kullanıyorldu. sekiro'da ise zıplamak bir kaçma manevrası olarak kendine yer buluyor, ayrıca çift zıplama gibi aksiyonlar da çevresel keşfi daha da zenginleştiriyor!

    keşif demişken... burada grappling hook'tan bahsetmek gerek! sekiro'da dikey hareketlilik, diğer soulsborne oyunlarında görmediğimiz kadar fazla yer işgal ediyor ve bunu sağlayan araç ise l2 düğmesine atanmış kanca! etrafta önceden belirli sabit yerlere kanca atmak mümkün bu durumda soulsborne oyunlarında erişmesi imkansız olan yerlere sekiro'da erişebilmek demek! kanca, hem gizliliği besliyor hem de dövüş esnasında üçüncü bir kaçma manevrası olarak karşımıza çıkıyor. menzilli herhangi bir saldırısı bulunmayan düşmanlardan kanca vasıtasıyla kaçmak ve can doldurup dövüşe tekrar dönmek hayli güçlü bir strateji olabilir oyunda.

    can doldurmak demişken, sekiro'nun soulsborne oyunlarıyla en benzer olduğu mekanikten bahsetmek lazım ki bu da can doldurmak. souls oyunlarında gördüğümüz estus'a benzer bir can doldurma mekanip var ve harita etrafında bulduğumuz özel noktalara gittiğiniz de bu can doldurma eşyası yenileniyor. bu kısmı tamamen dark souls oyunlarında alıştığımız gibi cereyan ediyor.

    tüm bunlar bana, sekiro'nun souls oyunlarından çok farklı ama oldukça sağlam mekanikler olan bir oyun olduğunu anlatıyor... oynamak için sabırsızlanıyorum! muhtemelen gelmiş geçmiş en tatmin edici rol yapma-aksiyon oyun olacak sekiro... keşke biz fakirler için de oynanabilir bir demo olsa!
401 entry daha
hesabın var mı? giriş yap