7 entry daha
  • eger sehir icinde 60-70 km/s hizla giderken laaap diye duruyorsaniz yayaya yol vermek icin, evet, kazaya sebebiyet verir. ama yaya gecidine yaklastiginizda hizinizi azaltir (30 km/s civari) ve mesafe alan bir durus yaparsaniz normal sartlarda kimse kimseye vurmaz.

    bizim yollarimiz, yol uzerindeki seritler, trafik isaretleri, yol kenarindaki park usulleri cok kotu, pratikte sehir ici seyredilen hizlar cok yuksek. o yuzden yukarida tarif ettigim sekilde sartlar olusabildigi her zaman yayaya yol veriyorum. hatta bu yuzden sadece trafikteki diger araclardan degil, yanimda oturandan hatta ve hatta yol verdigim yayanin kendisinden bile tepki goruyorum ama bu umrumda degil acikcasi. baskalari okuz diye onlarin okuzlugune uyacagima elimden geldigince dogru olani yapmaya calisirim. ancak oyle duzelir bazi seyler.

    edit: birkac arkadastan tepki aldim. iste soyle kaza oluyor boyle bilmem ne, sen ne diyon lan degisik gibilerinden. risk yaratan kuralsizliklar, farkli bir kuralsizlikla telafi edilemez. ben zaten her durumda yol verin demedim. fiziki sartlar zaten patates, kendinize bunu bir bahane yapmayin. uygun oldugu zaman kurallara uyun. istisnalar tabii ki olacak. dunyanin gelismis ulkelerinde de bircok aptal saptal kaza yasaniyor ama yayalara gerekli yerlerde yol vermek de bircok baska kazayi onluyor. once kendinizin kurallara uygun gittiginden emin olun. mesela ben bugune kadar bir tek vatandasin, donel kavsak kuralini dogru uyguladigini gormedim. bak tek kisinin. her kavsakta kavga ediyorum. neden? cunku, kurslar ogretmiyor, sinavda bakilmiyor, polis ceza yazmiyor. kimse dogru uygulanisin farkinda degil. tipki yaya gecidinde oldugu gibi. polisin kendi uymuyor zaten kurala. ama dedigim gibi bunun yolu uyulmasi gereken kurali kendi kafandan iptal etmek degil.

    birilerine zarar gelmesin diye kurala uymayalim demek, baska riskleri getirir. mesela kurala aliskin bir turiste carpabilirsiniz. ayrica yaya gecitleri genelde farkindaligi yuksek yerler oldugu icin mesela bir cocuk icin tam yola atlanacak yerlerden biridir. kapali dusunce iyi bir sey degil. cok yonlu dusunmekte fayda vardir.
40 entry daha
hesabın var mı? giriş yap