• einstein’ın genel görelilik teorisine göre bir yıldızın çekim kuvveti, yanından geçen yıldız ışığını saptırır. bu sapma miktarı, ışığı kıran yıldızın yoğunluğuna bağlıdır. macho da bir mercek gibi davranarak gelen yıldız ışığını kırarak yolunu saptırır.

    uzaktaki bir yildız ile gözlemci arasına giren macho, aynen bir mercek gibi davranarak, uzak olan yıldızın parlaklığının artışına neden olur.

    yoluna devam etmekte olan macho, uzak yıldızın önünden çekildikçe, uzak yıldız yine eski parlaklığına geri döner.

    galaksimiz etrafındaki yörüngesinde hareket eden bir macho, daha uzakta yer alan bir yıldız ile aynı doğrultu içinde bulunabilir. macho ile yıldız aynı doğrultuya geldiğinde mikromercek olayı başlayacağından uzaktaki yıldızda, kısa süreli bir parlaklık artışı olacaktır. uzak yıldızın parlak artışı (mo/100) kütlesine sahip bir macho için 10 gün, güneştten 100 kat daha büyük kütleli bir macho için bu süre 1,000 gün olacaktır. uzakta bulunan yıldızın, parlaklığındaki artış ve azalış simetrik olarak meydana gelir ve yıldızın bu süre içersinde rengi değişmez. bu iki belirgin özellik mikromercek olayını destekleyen kanıtlardır. böylelikle astronomlar, bir değişen yıldız ile mikromercek olayını bu kanıtlar altında ayırabilirler.

    bir mikromercek olayı ile bir macho gözlemek aynı şey değildir. astronomlar bir macho yapısını anlamak için; mikromercek olayının ne kadar sürdüğünü ve parlaklık değişimininde çok iyi şekilde ölçülmesi gerektiğini söylemektedirler. örneğin; bir mikromercek olayının süresi, macho’nun kütlesine, hızına ve güneş’e olan uzaklığına bağlıdır. fakat şimdiye kadar hiçbir macho’nun yukarıda belirtilen fiziksel parametreleri bulunamamıştır ama araştırmacılar, teorik modeller kullanarak macho’ların kütlesini tahmin edebilmektedirler. griest’in bulmuş olduğu macho’nun teorik olarak hesaplanmış kütlesi, (1/30) m_(sıfır) ile (1/2) m_(sıfır) arasındadır.

    teorik olarak (1/30) m_(sıfır) kütlesine sahip bir macho büyüklüğü, jüpiter büyüklüğünün 20 katı olan bir kahverengi cüce yıldız olduğu zannedilmektedir. bu tip yıldızlar merkezlerinde nükleer reksiyonları başlatabilecek kütleye sahip değillerdir ama fark edilmeyecek kadar da küçük bir ışınım gücüleri vardır. bu yüzden karanlık madde için iyi bir adaydır.

    bunun yanı sıra, teorik olarak kütlesi (1/2) m_(sıfır) sahip bir macho’nun büyüklüğü ise güneş’in büyüklüğünün yarısına eşit olan bir kırmızı cüce yıldız olduğu düşünülmektedir. bu soğuk, bulanık yıldızlar güneş’in ışıma gücünün 1000 de birini çevrelerine yayarlar. bu tip macho da karanlık madde için iyi birer adaydırlar.

    kaynak: http://astronomi.istanbul.edu.tr/…nlik/karanlik.htm

    ayrıca (bkz: gravitational microlensing)
    (bkz: macho)
    (bkz: #81334768)
hesabın var mı? giriş yap