6 entry daha
  • hukukta sürenin işlevi bir kimseyi irade beyanında bulunmaya zorlamasıdır.

    hukuk şunu der; “bak birader şu kadar süren var, bu süre içinde olumlu, olumsuz bir irade beyanında bulun. bulunmazsan ben bu sessizliğini otomatikman olumsuz irade beyanı olarak değerlendireceğim.”

    örnek vereyim; diyelim ki evlisiniz ve eşiniz sizi aldattı. bu durum size özel bir boşanma sebebi ile dava açma hakkı verir ve buna dayanarak menfaatiniz en yüksek derecede korunarak boşanırsınız, cebinizden para çıkmaz. ancak siz eğer belli bir süre içinde bu talep hakkına dayanarak boşanma davası açmazsanız hukuk sistemince eşinizi affetmiş sayılıyorsunuz. hukuk sizin bu sessizliğinizi belli bir süre geçtikten sonra kendiliğinden belli bir irade beyanı olarak sayıyor. zira affeden taraf bu süre geçmemiş olsa da dava açamaz. hukuk sizi affetmiş sayıyor.

    bu süre durumu iki menfaate hizmet eder:

    1- belli bir hakkın süresiz saklı tutulması demoklesin kılıcı gibi insanları korku içinde yaşamasına neden olur. süre kurumu buna merhem olur.

    2- devletin yargı organlarının takibi ve ispatı ya zor olacak yada mümkün olmayacak kadar geçmişte kalmış durumlarla meşgul edilmesini engeller.

    takip ve usul hukukunda işlerin hızlı yürümesi gerekir bunun için süreler 3gün, 7 gün, iki hafta vs gibi daha azdır.

    eşya hukukunda 10, 20 yıllık süreler vardır.
    borçlar hukukunda 1, 2, 5 ve 10 yıllık süreler vardır.
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap