• abd'de, bahçecilik, balıkçılık, hava durumu hakkında çiftçilere bilgi vermek amaçlı her sene çıkarılan takvim benzeri yayınlardır.

    genelde tek bir almanak olduğu bilinse de aslında iki adet mevcuttur. her ikisinde de ayın evreleri, tutulmalar gibi astronomi bilgileri, hasat zamanı, yemek tarifleri, özlü sözler, sağlıklı yaşam önerileri ve tabii ki hava tahminleri vardır.

    ilki old farmer's almanac yani; yaşlı çiftçinin almanağı'dır. 1792 yılında, robert b. thomas tarafından yayınlanmaya başlandı. abd'nin 18 farklı bölgesi için tahmin yapmaktadır.

    thomas, almanak çıkmadan önce yıllarca güneş sistemini, astronomi döngülerini, yıllara göre hava değişikliklerini araştırıp, neredeyse yüzde 80’lik doğruluk payına sahip, hava durumu tahmin formülü yarattı. almanağın popülaritesi de bu çok gizli formül sayesinde yıllarca devam etti. çiftçiler bir sene sonra ne ekmesi gerektiğini, hasat zamanını; balıkçılar ne zaman denize çıkmaları gerektiğini, bu takvime bakarak karar verdi. yazsız yıl olarak geçen 1816 senesi haziran ayındaki kar yağışlarını bile doğru tahmin ettiği söyleniyor.

    robert b. thomas’ın yarattığı bu muhteşem formülü, kendisi dışında yalnızca birkaç kişi gördü. formül, siyah bir kutunun içinde 1800' lü yıllardan bu yana amerika’nın new hampshire eyaletinin dublin şehrinde bir kasada saklanıyor.

    ikinci almanak ise; "farmer's almanac" yani; çiftçinin almanağı olarak geçiyor. 1818 yılında peter geiger tarafından kuruldu. almanağ'ın hava tahmin tutarlılığının %80-85'lerde olduğu iddia edilmekte. bu almanak abd'nin yanı sıra kanada'nın da tahminlerini yapıyor.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap