4 entry daha
  • türk milliyetçiliği açısından kökeni hun ve göktürkler’e kadar gider.

    milliyetçiliğin 18. yüzyılda batılılar tarafından icat edildiği ve oradan türkiye’ye geldiği söylenir. fakat alman ilim adamı sinolog fr. hirth eski çin yıllıklarında yaptığı araştırmalarda hun başbuğu çiçi yabgu’nun halka yaptığı bir konuşmaya ulaşır. ve ‘’tarihte milliyetçiliği devlet siyasetinde temel yapan ilk devlet adamı çi-çi’dir.’’ der. bilge kağan orhun yazıtlarında ‘’türk milleti’nin adı sanı yok olmasın diye gündüz oturmadım, gece uyumadım. ölesiye çalıştım. yoksul ve fakir olan halkı tümüyle bir araya getirdim. yoksul halkı zengin ettim, az olan halkı çoğalttım.’’ der. dede korkut kitabında burla hatun yaptığı halka açık bir ziyafetten bahsederken ‘’tepe gibi et yığdırdım. göl gibi kımız sağdırdım. aç olanları doyurdum. çıplak olanları giydirdim. borçluların borcunu verdim.’’ der.

    türk milliyetçiliğinin önderlerine bakacak olursak; atatürk’ün ilklerinden biri halkçılıktır. atsız’ın 9 maddelik milli kalkınma programındaki maddelerden biti toplumculuktur. türkeş’in de 9 ışık diye adlandırdığı ilkelerinden biri toplumculuktur. gökalp da bu konu hakkında ‘’türkler özgürlük ve bağımsızlığı sevdikleri için, iştirakçı (komünist) olmazlar, fakat, eşitliği sevdiklerinden dolayı, fertçi de kalamazlar. türk kültürüne en uygun olan sistem solidarizm yani dayanışmacılıktır.’’ der.

    mhp’nin ilk hali olan ckmp’nin türkçü gençleri ve partinin mhp olmasından sonraki ilk yıllardaki gençler kendilerini milliyetçi-toplumcu olarak adlandırıyordu. 1966 yılında ülkü ocaklarının kuruluşunu kamuoyuna duyurmak için yapılan etkinlikte açış konuşmasını yapan namık kemal zeybek ‘’davamızın adını ilan ediyorum: biz milliyetçi-toplumcularız.’’ diyordu. ülkü ocaklarının tüzüğünde derneğin amacı ise şöyle açıklanıyordu:

    ‘’kanun, milli varlık ve menfaatler içinde: öğrencilerde milliyetçi, toplumcu, ahlakçı, ülkücü duygu ve düşüncelerin kökleşmesine yardımcı olmak. milli birlik ve beraberliğimizi kuvvetlendirecek ve yaşatacak eserlerin yurt çapında dağıtımı için çalışmak. yüksek öğrenim gençliği arasında, samimiyet, dayanışma ve yardımlaşmayı sağlamak. her türlü zararlı ve bölücü faaliyetlerin karşısında bulunmak.’’

    6. filoya karşı yoğunlaşan eylemler nedeniyle komünizm karşıtı mitingler yapmak isteyen ap iktidarı, ckmp’den de bu mitinglere katılmaları yönünde istekte bulunduğunda bu istek ckmp tarafından reddedilir. adana’da yapılan böyle bir mitingten sonra adana ckmp gençlik kolları ‘’kapitalist maşaların ya da kandırılmışların milliyetçilik paravanası altında girişleri’’ başlıklı bir bildiri yayımlar. bildirinin bir bölümü şöyledir:

    ‘’türk milleti artık namussuz kapitalistin, vicdansız ağanın hainliğini iyice bilmelidir. bu millet kapitalistin maşası, bu gençlik para babalarının bekçisi değildir. milletinin, milli geleneğinin, milli gelirinin bekçisidir. türk milleti bundan böyle kapitalistlerin, toprak ağalarının, sömürücü tüccarın, para babası millet ve milliyet düşmanlarının bekçisi olmadığını göstermelidir. materyalist bir görüş olan komünizm kadar yine materyalist bir görüş olan kapitalizme de düşman olduğumuzu ilan ederiz.’’

    adanalı genç bozkurtlar
    adana ckmp gençlik kolları
    (milli hareket dergisi, ağustos 1968, sayı: 25)

    istanbul ülkü ocakları birliği’nin, 12.05.1970 tarihinde basılmış olan ergenekon adlı dergisinde ülkücü gençler ‘’milliyetçi-toplumcu türk gençleri’’ olarak tanımlanır:

    ‘’ergenekon çukurunda sıkışan atalarımızla, bugünkü türklerin durumları arasında bir benzerlik vardır: türk milleti’nin 4’te 3’ü esirdir. son kalemiz türkiye, geri kalmış devletlerin 76. sırasını teşkil etmektedir. dış düşmanlarımızın gözü vatanımızdadır. bu ikinci ergenekon çıkmazından kurtulacağız! başbuğ’umuz, imânımızın bayraktarı; milliyetçi-toplumcu türk gençleri, bizler, büyük ülkünün azimli akıncıları olarak, mâzinin bu destanlaşmış hâtırasından ilham alıp, ikinci ergenekon’dan çıkış olayını gerçekleştireceğiz. karşımızda demir dağlar dahi çıksa, üstte gök çökmedikçe, altta yer delinmedikçe, kuvvetli, kudretli büyük türkiye kurulacaktır. tanrı türk’ü korusun.’’ (erol kılıç, “ergenekon”, ergenekon, istanbul ülkü ocakları birliği yayını, 12.5.1970, s. 3)

    80 öncesi ülkücü hareketin en bilinen sloganları ‘’hak, hukuk, adalet; milliyetçi hareket’’, ‘’kavgamız vurguncu düzenledir’’ ve ‘’dökülen kan, alınan can bizim; yıkılsın liberal kapitalizm’’dir. sadece rus ve çin emperyalizmine değil, abd emperyalizmine de karşı olunmuştur. en bilinen sloganlardan biri ‘’ne amerika ne rusya ne çin, herşey türklük için’’dir. bu sloganların pankartlarda yer alan fotoğraflarını görmek için tıkla.

    ap iktidarı 6. filo karşıtı gösterilere karşı komünizm karşıtı gösteriler yapmak istediğinde ckmp’nin de bu gösterilere katılması için istekte bulunur. ckmp bu isteği geri çevirerek sadece komünizme değil, abd emperyalizmine de karşı olduklarını bildirir:

    ‘’biz sadece komünizme değil, amerikan emperyalizmine de karşıyız. abd'nin 6. filosunu korumak, kollamak onlara şirin gözükmek türk milliyetçiliğine yakışmaz. ha 6. filoyu protesto eden zihniyet, ha 6. filoyu koruyan zihniyet, her ikisi de komünist ve kapitalist işbirlikçiliğinden başka birşey değildir. ckmp gençlik kolları mensupları komünistlere karşı ne kapitalistlerin yanında, ne de üç kağıtçı derneklerle beraber olur. biz komünizme karşı nasıl mücadele edeceğimizi masonlardan ve sahte milliyetçilerden öğrenecek değiliz.’’ (hakkı öznur, ülkücü hareket fasikülü, teşkilatlar ve mücadeleler, ll. cilt)

    ülkücü hareketin en bilinen marşlarından biri olan çankaya marşı’nın bir kıtası şöyledir:

    milliyetçi-toplumcu balam,
    türk’ün şanlı yiğidi,
    altaylardan bir ses gelir,
    tuna’ya vurur aksi.

    ‘’bize milliyetçi-toplumcu derler’’ adında bir marş da vardır. sözleri şöyledir:

    insan emeğine saygı duyarız,
    külfeti, nimete ortak sayarız,
    zulme başkaldırır, karşı koyarız,
    bize milliyetçi-toplumcu derler.

    hak diyerek, tek tanrı'ya taparız,
    sefaleti yıkıp, hamle yaparız,
    hırsı ihtirası çiğner teperiz,
    bize milliyetçi-toplumcu derler.

    millet devlet için aşınanlarla,
    maziden atiye taşınanlarla,
    temelde çözümü düşünenlerle,
    bize milliyetçi-toplumcu derler.

    gönülleri ülkü bağıyla ördük,
    milleti, devleti aşk ile sardık,
    çıkışa üçüncü yolu gösterdik,
    bize milliyetçi-toplumcu derler.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap