208 entry daha
  • --- spoiler ---
    övmeyin demiyoruz, neyi övdüğünüzü de anlatıverin diyoruz.
    --- spoiler ---

    fitneci adlı suserın isteği üzerine bildiklerimi anlatayım:

    bildiğiniz üzere satoshi'nin bitcoin'i ortaya atması bankacılık sektörünün bok yemeleri üzerine kurulu. bitcoin'in cevapladığı soruları uzun uzun anlatmak yerine konuya girmek istiyorum.

    stellar, (bkz: jed mccaleb)'in ripple'dan ayrılması sonrası (ki ripple kurucularından biridir), aynı ana temeller üzerine başlayıp geliştirdiği bir proje. stellar lumen ise stellar networkü üzerindeki kripto para. stellar ve lumen, bircoinin cevapladığı bir çok şeyi cevaplıyor. ama asıl çıkış noktası bitcoin gibi bir "değer" olmak değil.

    stellar'ın asıl amacı uluslarası para transferine çözüm olmak ve bankacılığın gitmediği gelişmemiş ülkelerde insanların finansal sisteme ulaşabilmelerini sağlamak.

    ayrıca stellar network, aynı etherium gibi üzerinde proje geliştirip cripto para çıkarmanıza da olanak sağlıyor. mobius, smartlands bu projelerden bağzıları.

    stellar, tron/xrp gibi projelerin aksine, pr'a, tanıtıma değil taha çok teknolojiyi geliştirmeye kendini adamış vaziyette. developerlarından biriyle twitter dm üzerinden 2-2.5 saat konuşma fırsatı bulduğumda, sorduğum sorulara aldığım cevaplarda da bunu gözlemledim.

    şuan focuslandıkları konuların bazılarını reddit'e jed şu şekilde yazmıştı:

    --- spoiler ---
    privacy.
    we imagine most of the use of stellar will be between financial institutions. almost all will have privacy concerns if every transaction is broadcast to the public network. starlight gives them away to still transact in a trustless manner but keep the transactions off the public chain.

    scalability.
    although stellar scales really well compared to many other blockchain solutions, there are really a lot of payments made in the world and it doesn't seem feasible or even desirable to have them happening all on the ledger. starlight will allow the use of stellar to scale much much further than keeping everything on the ledger.

    ınteroperability.
    we don't think the world will end up with just one blockchain or one distributed ledger. ınteroperability between them will become increasingly more important. starlight puts us on the path to implement that.
    --- spoiler ---

    aslında rakiplerine göre networkleri gayet yeterliyken halen bunu geliştirmeye odaklanıyor olmaları ve diğer focuslandıkları konular bize ileride yapmak istedikleri konusunda bazı ipuçları veriyor.

    ibm, blockchain konusunda baya girişimci ve tüm çalışmalarını partneri olduğu stellar network üzerinde yapıyor. yine biliyoruz ki bankaların %90'ından fazlası ıbm'in bir şekilde müşterisi. ve yine ibm, ibm blockchain world wire adıyla swift'e bir alternatif sundu. (swift zaten yok olacak yakında)

    fiyat üzerindeki baskı konusunda sdf'nin (stellar development foundation) elindeki coinleri sattığı üzerine çıkan dedikodulara da tahmin ettiğim şekilde cevaplar verdi. "vakıf olduğumuz üzere belirli miktarlarda satış yapıyoruz, sonuçta maaş ve fatura ödüyoruz, ancak bu gösterdiğiniz cüzdanların hiç biri bizim değil ve bu ölçekte satışlarımız olmadı." dedi

    "peki bu verdikleri ipucu ne?" diyorsanız ben crypto'nun geleceğinde merkez bankalarının dijital paralarının ciddi şekilde yer alacağını düşünüyorum. hatta açık konuşmam gerekirse, bitcoin'in geleceğiyle ilgili ciddi şüphelerim de mevcut. bunu twitterda dillendirip, bazı sorular sorduğumda sürekli linç yiyorum ayrı konu. neyse ipucuna gelecek olursak:

    merkez bankası dijital paralarının (cbdc) hangi network ya da networkleri kullanacağı konusunda stellar benim için en başlarda geliyor. ripple ın aksine gerçek anlamda decentralized olması ya da olmaya çalışması en önemli etkenlerden biri. ripple gibi bankalara "al abi 20 milyon dolarlık coin beni kullan" demek yerine sürekli teknolojisine yatırım yapıyor.

    ibm think 2019 dan beklentilerim vardı jesse denyosundan mütevellit. ancak son olarak şunu yazdı: "friends, don't expect a big announcement from us at think next week... instead ı invite you to keep your eye on the keynote for @money2020 asia ;-)"

    fiyat hareketlerinin dibi bulmaya çalıştığını, en azından bu money2020 (18 mart) öncesi dibi göreceğini düşünmeye başladım. ancak 1600 satoshi altında alım yapmayı keser, sadece izleyici olarak kalırım, keza benim son desteğim orası. son 1 senedir stellar'ı yakından takip ediyorum ve sürekli içerisine soktukları beklentinin mart 2018 de sonucunu göreceğimizi söylüyorlar bir nevi.

    artık görmezsek, o zaman farklı şeyler yazmaya başlayabiliriz.

    edit: şunu da eklemek lazım, stellarx, lobstr gibi platformlarda jed in hayali olan "e-posta gönderir gibi para göndermek" konusu halihazırda mümkün. örneğin nedo*stellarx.com a atacağınız her türlü asset benim hesabıma düşüyor. karmaşık cüzdan id lerinden ziyade, son kullanıcının rahatlıkla adapte olabileceği bir yöntem. lobstr uygulaması da çok tatlı ayrıca.
79 entry daha
hesabın var mı? giriş yap