6 entry daha
  • imparatorluktan, cumhuriyete miras kalan bir vergi türüdür bu vergi.

    ilk olarak tanzimat sonrası dönemde yol ve köprü nizamnamesi ile yol ve köprü bakımının bir kamu görevi olarak görülmeye başlanmasıyla bu hizmet için yeni kaynaklar aranmaya başlanmış ve sonuç olarak bu vergi türü doğmuştur.

    daha sonraları ise farklı dönemlerde farklı düzenlemeler yapılarak güncellenmiştir.

    osmanlı savaş dönemleri ve özellikle de 1. dünya savaşı dönemi bu vergiyi toplamamış, kaynak olarak merkezi bütçeyi kullanmıştır. lakin kurtuluş savaşı dönemi ve genç cumhuriyetimizin ilk dönemleri bu vergi halktan alınmıştır, dönemin şartları ve kaynakların yetersiz olmasından dolayı.

    bu vergiyi halk ya nakden ya da yol yapımında direk bedenen çalışma şeklinde ödemekteydi, gelir seviyesine bakılmaksızın tüm erkek vatandaşlardan eşit oranda tahsil edilen bu vergiden 5 ve üstü çocuğa sahip aileler muaf tutulmuş ve bir yandan da nüfus ve demografik planlamalara katkı da bulunmuştur bu durum.
    çok partili döneme geçiş ile birlikte, demokrat parti ve kurmayları tarafından seçim propagandasında kullanılmış ve sonuç olarak 1952 yılında dönemin başbakanı adnan menderes tarafından kaldırılmıştır.
13 entry daha
hesabın var mı? giriş yap