150 entry daha
  • edindiğim çeşitli kaynaklara göre kabe'nin hikayesi (m.ö. 1900) ibrahim'in oğlu ismail ile annesi hacer'i mekke çöllerine terk etmesi ile başlıyor. onlardan önce kabe'den bahsedilmiyor. hacer ile ilgili çok fazla bilgi yok, yarım yamalak topladığım bilgiler ile şöyle bir senaryo gerçekleşmiş olabileciğini düşünüyorum.

    hacer yavrusu ile mekke'ye bırakılınca hayatta kalmak için can havliyle sağa sola koşturdu, yeşillikleri takip etti ve zem zem suyunun kaynağını buldu. orada bir şekilde kendisine barınak inşa etti ve yaşama tutundu. ticaret kervanlarının üzerinden geçtiği bu bölgede tohum, yiyecek vs. gibi ihtiyaçlarını onlara su ikram ederek giderdi bir süre.

    ismail büyüdüğünde oraya iyice yerleşip oraları sahiplendiler. yine oradan geçen ticaret kervanlarından biri olan cürhümîler de zamanla hacer'e komşu oldu ve oraya yerleşti. fakat su'yun sahibi ismail ve hacer'di, oraya kim yerleşirse yerleşsin hacer ve ismail'e saygı ve tabi olmak zorundaydılar.

    bir süre sonra ismail cürhümîler'in kızına aşık oldu ve evlendiler. başka yerleşenler de oldu oraya, artık orası kurucusu hacer olan, gelip geçen kervanların dinlendiği, hacer'in de ünlendiği saygın minik bir köy oldu. hacer yaşlandı ve öldü.

    evet kabe'nin hikayesi tam burada başlıyor.

    bu hikaye'ye göre oradaki atmosferi hayal edin. hacer'in ölmesi bir ülkenin kurucusunun ölmesi gibi bir şey. sıradan bir ölüm değil yani.

    ismail annesini bugün kabe'nin olduğu yere gömdü. başını koyduğu yeri belli etmek için bir taş koyması gerekiyordu, siyah taş'ın işte bu taş olduğunu düşünüyorum. etrafını da taşlarla çok az ördü.

    ünleri iyice duyulan hacer'in ölümü üzerine ibrahim terk ettiği oğlunu
    ziyarete geldi. hacer'in mezarını görmek itedi. ismail mezarın başına babasını götürdü. ibrahim mezarın başında dönerek bir takım dua ritüelleri yaptı daha sonra da kum fırtınasından filan bu taşlar kaybolur diyerek duvarlarını yükseltip kabe'yi inşa ettiler birlikte (kur'an da da bunu teyit eden ayet var) . ibrahim gittikten sonra ismail babasından öğrendiği şekilde annesinin kabrini ziyaret ettiğinde ritüelleri yaparak dua eder. hacer'e saygı duyan tanıyan kim varsa bu ritüellere katılmaya başlar. kabe artık gelen geçen kervanların da uğradığı bir tapınak haline gelir.

    edit : yeni öğrendiğim bilgilere göre ismail doğduğunda ibrahim şam yakınlarında kaddum'da yaşamaktadır. ismail'i 13 yaşında burada sünnet etmiştir. kendisi ve tüm evindeki erkekleri de. bir yıl sonra kardeşi ishak doğmuş yani 14 yaşında annesi ile birlikte evden kovulmuşlar. bugünkü mekke'ye gitmeleri neredeyse imkansız. petra'da bir vadiye bıraktığı idda edilmektedir. her ne olursa olsun ismail ve hacer'siz bir kabe düşünülemiyorsa hala teorimin arkasındayım. ismail'in annesi için yaptığı mezar öyle ünlendi ve tutulduki belki "süleyman şah türbesi" gibi mekan değiştirmek zorunda kaldı.
73 entry daha
hesabın var mı? giriş yap