10 entry daha
  • legal alandaki tercümesi bildiğim kadarıyla "makul yadsınabilirlik" olan şey.

    şöyle ki - kişinin "benim haberim yoktu, bilgim dışında gerçekleşmiş" diyebileceği kadar bilgiye sahip olduğunu gerçekçi bir şekilde savunabileceği pozisyondur.

    buradaki ayrıntı şudur - a kişisi b kişisinin gidip c kişisini öldürmesinden fayda görecek.
    b kişisi bunu biliyor, gidip c'yi öldürüyor.
    a faydalanıyor, b yakalanıyor, mahkemede "a söyle bakalım sen mi emri verdin" diye soruyor. a da diyor ki "bilgim dışındadır ben öyle bir emir vermedim".

    şimdi buradaki detay şu (hukukçu badilerim yanlışsa düzeltir) - eğer savcılık makamı, a'nın b'ye "c'yi öldür" manasına gelebilecek bir sözünü, imasını, bir direktifini açıktan olmasa bile şüpheye yer bırakmayacak şekilde tavsiye etmesini vs gösterebilirse, a kişisi makul yadsıma yapamamış olur.
    ama bazen a kişileri süper dikkatli olur ve ihale tamamen b'ye kalır, b kendi başına hareket etmiş gibi görünür.

    bu resmi tarifi.

    bir de insanlar arası ilişkiler boyutu var.

    mesela kız elemana zarf atıyor, eleman zarfı yutuyor, ama kız bir şekilde ya baştan niyetli değil (ego tatmini yapıyor) ya da sonradan fikir değiştiriyor, ya da gözünü kestirdiği daha iyi bir erkek var, ama yedekte de bu kekoyu tutuyor ve iş ciddiye bindiği takdirde (eleman kızı gelip atıyorum yemeğe davet ettiğinde) kız "aaa ama ben seni arkadaş olarak görüyodum o nerden çıktı?!" diyor.

    hatun kişi burada plausible deniability kartını oynamış oluyor.

    niye?

    çünkü bunu duyan erkek eleman da "amk benim şakalarıma ekstra sesli gül, gel sürekli kıçımda dolaş, en ufak fırsatta bicepslerime dokun, elime dokun, saçınla oyna, göz temasını uzat, gece bilmem kaçta mesaj at, bunlar açıktan 'gel bana yaz' sinyali değil mi?! şimdi n'oldu da ben seni arkadaş olarak görüyorum diyosun?" diyor.

    erkek burada haklı. bakınız burası çogonemli.

    erkeğin buradaki yegane manevrası kızla iletişimi minimuma indirmektir. iş yeri vs ise zaten silme salaksın, işyerinden kıza yazılır mı a haribo beyinli arkadaşım?
    hadi diyelim zekan kediden hallice, o zaman iletişimi maslahatgüzar seviyesine indireceksin.

    zira senle ilgilenen kız senin davetini bekliyorsa, o daveti reddetmez.
    gerçekten seninle ilgileniyorsa başkasıyla o an yemekte olsa bile sen "gelsene" dediğinde o elemanı masada bırakır gelir.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap