2 entry daha
  • 1948 yılında tavşanlı'da doğdu. ahmet kamil güvenç ve urkiye güvenç'in ikinci çocuğudur. ilk öğrenimini istiklal ilkokulunda, orta öğrenimini tavşanlı orta okulunda yaptı.lise öğrenimini kütahya lisesinde yaptıktan sonra istanbul üniversitesi edebiyat fakültesi felsefe bölümünü bitirdi. cerrahpaşa tıp fakültesi psikiyatri kliniğinde, prof. dr. ayhan songar'ın yanında müzikle tedavi konusunda klinik psikoloji doktorası yaptı ve bu konuda tek uzman oldu. daha sonra cerrahpaşa tıp fakültesinde türk musikisini araştırma ve uygulama merkezini kurdu. ayhan songar'ın emekli olmasından sonra cerrahpaşa tıp fakültesinden ayrılarak marmara üniversitesi türkiyat araştırmaları enstitüsünde türk musikisini araştırma ve tanıtma biriminde öğretim üyesi olarak görev aldı. halen bu görevi devam etmektedir. istanbul üniversitesi, avusturya'daki okul (schule für altorientalische musik und kunsstherapie a-3924 schloss rosenau niederneustift 66), viyana üniversitesi ortak çabası olarak üç kere müzikterapi ve etnomüzikoloji sempozyumu ile iki kere etnomüzikoloji müzik festivali düzenlemesine katkıda bulunmuş ve faaliyetlerin teori ve uygulama safhalarında aktif rol almıştır. 1992 yılında özbekistan bilim heyeti tarafından kendisine fergana üniversitesi fahri profesörlük payesi verilmiştir. aynı yıl arjantin academia de las naciones, güvenç'i şeref ödülüne layık görmüştür. merkezi münih'te olan; internasyonal dinamik psikiatri kuruluşu (wadp) türkiye temsilcisi olan güvenç'e ayrıca abd boston massachusetts üniversitesinden teşekkür ve başarı sertifikası verilmiştir (1993). motif halk oyunları eğitim derneğinin 1996 musiki araştırma dalında üstün hizmet ödülünü kazanmıştır.
    marmara üniversitesi, avusturya rosenau müzikterapi okulu ve münih üniversitesi yüksek müzik akademisi işbirliği ile bu üniversiteninin türk müziği ile terapi pilot projesi başlatılmıştır. ayrıca almanya'da berlin ve manhaym, isviçre'de zürih, ispanya'da barselona ve madrid'de müzikterapi okullarını açmıştır ve öğretime devam etmektedir.
    samanyolu televizyonunda "musikimizin perde arkası" isimli 13 bölümlük bir seri program hazırlamış, bu seri programlar pek çok kereler yayınlanmıştır. ayrıca hemen bütün yerli ve pek çok yabancı tv kanallarında canlı ve paket programları yayınlanmaktadır. pek çok yerli ve yabancı basında çalışmaları ile ilgili yazılar çıkmıştır.
    1998 yılı 24-28 şubat tarihleri arasında başkurtistan!ın neftekamsk kentinde yapılan dostluk şarkısı festival'ne rahmi oruç güvenç başkanlığında katılan tümata (türk musikisini araştırma ve tanıtma ) grubuna üçüncülük ödülü verilmiştir.
    müzik hayatına ortaokulda fethi bey'den keman dersleri alarak başladı. üniversite
    yıllarında ud, rebab, ney ve tambur öğrendi. 1975 yılında tümata (türk musikisini
    araştırma ve tanıtma) grubunu kurdu. bu grupta orta asya kaynaklı türk musikisinin
    kökenini ve terapi değerlerini araştırmalara başladı. bu arada almanya'da 3, avusturya'da 1, isviçre'de 1 ve ispanya'da 2 adet olmak üzere 7 adet türk müziği ile tedavi okulu kurarak öğrenci yetiştirmeye başladı. (allah'ın sevdikleri; hz. mevlâna) isimli ingilizce de yayınlanan bir eseri, müzikterapi konusunda bir kitabı vardır. klasik türk musikisi ve tasavvuf musikisi olarak, güfte ve bestesi kendisine ait eserler vardır. tarz-ı vefa isimli bir makam icat etmiş , bu makamda bir saz semaisi ve bir peşrev bestelemiştir.
    süyümbike ve kanikey isimlerinde iki kız çocuğu vardır.

    kaynak: http://www.kedigen.com/
17 entry daha
hesabın var mı? giriş yap