• kuran'ın kıyametten bahseden ayetlerini okuduktan sonra bende hasıl olan kanaat. şöyle ki;

    1) kuran'da, kıyamet anı anlatılırken, "güneş katlanıp dürüldüğü zaman..." (81/1) denilir. burada kullanılan "kevvere" fiili, arapçada "(başına) sarık sarmak" eylemini anlatmak için kullanılır. yine başka ayetlerde, "güneş ve ay bir araya getirildiği zaman..." (75/9), "gökler, katlanıp bükülmüştür." (39/67), "göğü, kitapların sayfasını katlar gibi* (rulo yapıp) katladığımız an..." (21/104) denilir.

    *not: burada kastedilen şunun gibi bir şey olsa gerek.

    öyleyse soru şu: uzayda kara deliklerden başka, güneş'i sarığı sarar gibi sarıp dürecek ya da güneş'i ve ay'ı bir araya getirebilecek olan başka bir şey var mı?

    şu videoda, güneş gibi bir yıldızın bir kara delik tarafından nasıl "çekildiğinin" animasyonu mevcut.

    2) kâria suresinin 5. ayetinde kıyamet anı anlatılırken, "ve dağlar yayılmış yün gibi olur." (101/5) denilir. nefş yünü sermek manasına gelir (râğıb el-isfehânî, el-müfredât). nefeşe fiili de (pamuk, yün gibi şeyleri) ditmek, elle dağıtmak anlamına gelir. bilindiği gibi, yün önce bir tarak yardımıyla tellere ayırarak kabartılır (tarama), daha sonra iğ/kirmen ile bükülüp iplik durumuna getirilir (eğirme) ve son olarak da boyanır. eğirilen yünlerin ip haline getirildikten sonra boyanması sonucu ortaya çıkan boyalı renkli iplere de «ıhn» denir (ayrıntılı bilgi için şu makaleye bakabilirsiniz: yılmaz m, velioğlu t. hz. peygamber döneminde kadınların el sanatlarına ilgisi. ondokuz mayıs üniversitesi ilahiyat fakültesi dergisi. 2015;38:57-76.) ilgili ayette dağların yünden eğirilmiş renkli iplere benzetilmesi, kara delikler tarafından gerçekleştirilen «spagettifikasyon (spaghettification)» olayını akla getirmektedir. buna göre, kıyamet günü dağların, tıpkı yünün didilip sonra da ipe eğirilmesi gibi, önce parçalanıp sonra uzamış bir halde kara delik tarafından çekileceğini öne sürebiliriz.

    bu ayetle ilgili olarak hazırladığım şu videoya bakabilirsiniz: https://www.youtube.com/watch?v=hjwi9crcieq

    3) kuran'da kıyametten bahsedilen bir surede, ilgili ayetler (81/15-16) "süpürerek akan saklı yıldızlara yemin ederim!.." şeklinde anlaşılabilir. bu ayetlerde geçen, "hunnes", "cevâr" ve "kunnes" kelimeleri, sırasıyla, "henese", "cerâ" ve "kenese" fiillerinden türemiş olup, bu fiiller de arapça sözlüklere göre, sırasıyla, "(yıldız için) gizli olmak, gizlenmek", "akmak, (at) koşmak, (gemi) yüzüp gitmek" ve "(evi) süpürge ile süpürmek" anlamlarına gelebilmektedir. burada verdiğim bilgileri, herhangi bir arapça sözlüğe bakarak rahatlıkla kontrol edebilirsiniz.

    4) mevcut bilimsel bilgilerimizle, güneş sistemimizin bir kara delik tarafından taciz edilmesi halinde, neler olabileceğini az çok tahmin edebiliyoruz. bu bilimsel senaryolarla kuran'da anlatılan kıyamet sahnelerinin örtüştüğünü söyleyebiliriz.

    mesela şu videoda, gezegenleri ve uyduları güneş'ten daha fazla çeken bir kara delik nedeniyle, gezegenlerin ve uyduların etrafa salınacağından; dünya'ya çeşitli meteorların çarpacağından ve kara deliğin öncelikle dünya'nın atmosferini yutacağından bahsediliyor.

    kuran'da gezegenler için "kevkeb (çoğulu: kevâkib)" ve yıldızlar için "necm (çoğulu: nucûm)" kelimeleri kullanılmıştır. buna göre, kıyamet günü; gezegenler saçılıp dağılacaktır (82/2). bu ayette geçen, "intesere" fiili dağılmak, saçılmak, yayılmak anlamlarına gelir.

    kuran'da, 81/11'de, şöyle denir: "gök, soyulup sıyrıldığı zaman." bu ayette geçen "keşeta" fiili arapça sözlüklerde "(bir şeyden) örtüyü kaldırmak, (yüzünü örten şeyi) yüzünden çıkarıp açmak, (devenin) derisini soymak" anlamlarına gelir.

    dünya'ya çarpan meteorlar, denizlerdeki/okyanuslardaki suyun buharlaşmasına yol açabilir. kuran'da da, denizlerin tutuşturulup fışkırmasından, kabarıp yükselmesinden bahsedilir (81/6. ayette geçen seccere fiili bu manalara gelir).

    şurada dünya'ya çarpan bir asteroidin nasıl bir görüntüye yol açabileceği anlatılıyor; kuran'da ise, göğün yarılıp kıyamet günü (erimiş) yağ gibi (kıpkırmızı) bir gül olacağından (55/37) bahsedilir. ilgili ayetin okunuşu sırasında "...şakk(at)..." denirken, adeta bir "çarpma" hissedersiniz...

    5) kara delikler, genel olarak, büyük yıldızların süpernova patlamalarından sonra kendi içlerine doğru çökmesiyle oluşuyor. kuran'da, necm (yıldız) suresi'nin ilk ayeti, "çöküp öldüğü zaman yıldıza ant olsun!.." şeklinde anlaşılabilir. bu ayette geçen hevâ fiili sözlüklerde şöyle açıklanır: bir şey yukarıdan aşağıya düşmek, yükselmek, (anne) çocuğunu kaybetmek, (kartal, şahin vb.) avın üzerine süzülüp yıldırım gibi inmek, (deve) binicisini hızla götürmek, yürüyüp gitmek, süratle gitmek, ölmek, (rüzgar) esmek...

    6) vakıa suresi'nin 75-76. ayetlerinde, dikkatler yıldızların mevkilerine çekilir. bu ayetler de "yıldızların düştüğü yerlere yemin ederim; gerçekten bu, çok büyük bir yemindir!.." şeklinde anlaşılabilir. zira ilgili ayette geçen mevki' kelimesi arapça sözlüklerde, "bir şeyin düştüğü yer" olarak ifade edilir.

    7) kuran'da, kıyamet için, "göklere ve yere ağır gelmiştir (gökler ve yer onun ağırlığını kaldıramaz)" (7/187) denir. farklı şekillerde anlaşılmaya müsait olan bu ifade, gerçekten oldukça dikkat çekicidir.

    8) kuran'da necm (yıldız) suresi'nin 57. ayetinde, kıyametten bahsedilirken, "yaklaşmakta olan, yaklaştı." denilmiştir. bu ifade de yine farklı şekillerde anlaşılmaya müsait olmakla birlikte, güneş sistemimiz ile bir kara deliğin karşılaşmasına yönelik olabilir.

    9) haccın, kabenin ve tavafın neyi sembolize edebileceği üzerinde düşündüğümüzde ve haccın bir "mahşer provası" olabileceği hakkındaki kadim yorumu dikkate aldığımızda, şu iddialarda bulunabiliriz:

    arabistan, muhtemelen afrika'dan (bahçeden) çıkan ilkel atalarımızın ilk durağıydı. o zamanlar çöl değildi (kaynak: https://www.bbc.com/…n18asuwij0voplehlknbe-rjzeeyg0 ) atalarımız burada ilk mabedi (kabe'yi) inşa etmiş ve kara bir şeyin (mesela taş) etrafında dönerek kıyameti/mahşeri (bir kara deliğin güneş sisteminin sonunu getirmesini) prova etmiş olabilirler. böylece yeryüzüne dağılan insanlar da siyah bir yapıda son bulacak bir hac yolculuğuna çıkarılıp onun etrafında döndürülerek bu sonu her sene prova ediyor olabilir. bunun için hazırladığım şöyle bir resim var: https://scontent.fasr1-2.fna.fbcdn.net/…oe=63045df8

    benim düşüncelerim kabaca bu şekilde...

    en doğrusunu allah bilir.
21 entry daha
hesabın var mı? giriş yap