343 entry daha
  • her müslümanın 5 vakitte toplam 17 rekat namaz kılması farz olduğunu ve ayrı olarak bu namazların öncesinde ve/veya sonrasındaki sünnet namazların peygamber efendimizin aleyhisselam uygulamasında ve tavsiyesinde sabit olduğunu ama emir kabilinden olmadığını islam alimleri icma ile, ağız birliği ile birleştirmişlerdir.

    bu sünnet namazların angarya olduğunu ve ilkel orta çağ ritüelistleri tarafından uydurulduğunu söylemek büyük bir iddiadır ve delil gerektirir. bu iddiada olan bir kimse en başta bu ilkel orta çağ ritüelistlerinin kim olduğunu ve bu uydurma namazları hayatımıza nasıl soktuklarını söylemesi, anlatması lazımdır. imam ebu hanife mi, imam ahmed bin hanbel mi, imam gazali mi, imam nevevi mi yoksa imam taberani midir bu ilkel orta çağ ritüelisti olanlar ve kitaplarıyla bu farzlar öncesi veya sonrası namazları hayatımıza sokanlar.

    bu büyük alimlerin bizlere zorluk uydurma gibi bir derdi olabilir mi? tek arzuları resulullahın aleyhisselam sünnetinde ne var ise o'nun mübarek sözlerinden hangileri kendilerine ulaştıysa bu kıymetli mirasını bize ulaştırabilmektir. ve dahi tarihteki tüm tasavvuf büyükleri de bu şekilde hareket etmiş, talebelerine bu sünnetleri elden kaçırmamalarını sıkı sıkı tembihleyip, kitaplarına yazmışlardır. aşağıya bu büyük alimlerin sünnet namazlar ve namaz sonrası tesbihatlar için delil olarak kullandıkları tamamı kütüb-i sitteden olmak üzere hadisi şeriflerin bir kısmını yazacağım. elbette tüm bunlar sünnettir, terk edilmesi farz namazlar gibi değildir ama yapılırsa mükafatı çoktur, kendinde o gücü bulmayan, nefsine ağır gelen, fazla bulup farzları terk etme endişesine düşen sadece farzlara devam edebilir ama burada mesele itikad, inanç meselesidir.

    *ibni ömer şöyle demiştir: 'rasulullah aleyhissalatüvesselam ile birlikte öğlen namazından evvel iki ve ondan sonra iki, akşam namazından sonra iki, yatsı namazından sonra iki, cuma namazından sonra da iki rekat (sünnet) kıldım, akşam, yatsı ve cumanın sünnetlerini peygamberin evinde o'nun yanında kıldım.'
    buhari, teheccüd 29, 25, 34, cuma 39; müslim, müsafirin 291, (729), cuma 71, (882)

    *"sizden önde gidenlere yetişebileceğiniz, sizden sonra gelenleri geçebileceğiniz, sizin yaptığınızı yapanlar dışında herkesten üstün olacağınız bir şeyi haber vereyim mi?" diye sordu. evet, söyle yâ resûlallah! dediler.
    resûl-i ekrem sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
    "her namazın ardından otuz üçer defa allah’ı tesbih eder, o’na hamdeder ve tekbir getirirsiniz.”
    hadisi ebû hureyre’den rivayet eden ebû sâlih’in söylediğine göre, sahâbîler bu zikirleri nasıl okuyacaklarını sorunca resûl-i ekrem şöyle buyurdu:
    “her birinden otuz üçer defa olmak üzere sübhânallah, elhamdülillah, allâhü ekber, dersiniz."
    buhârî, ezân 155; daavât 18; müslim, mesâcid 142.

    *mü’minlerin annesi ümmü habîbe remle binti ebû süfyân radıyallahu anhümâ, resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’i şöyle buyururken dinledim, dedi:
    “müslüman bir kimse, farzların dışında nâfile olarak her gün allah rızası için on iki rek`at namaz kılarsa, allah teâlâ ona cennette bir köşk yapar” veya “ona cennette bir köşk yapılır.”
    müslim, müsâfirîn 103. ayrıca bk. ebû dâvûd, tatavvu 1; tirmizî, salât 189; nesâî

    *resulullah aleyhissalatüvesselam nafilelerden hiçbirine, sabah namazının iki rek'atlik nafilesi kadar aşırı ilgi göstermemiştir.
    buhari, teheccüd 27; müslim, salatu'l-müsafirin 96, (725); ebu davud, salat 291, 292, (1264, 1258);

    *resulullah aleyhissalatüvesselam buyurdular ki: "vitr namazı haktır. kim bunu kılmazsa bizden değildir." bunu efendimiz üç kere tekrar etti.
    ebu davud,salat 337, (1419)

    *"sizi atlar kovalasa da sabah namazının iki rekat sünnetini terketmeyin"
    ebu davud, 2/301 (1258); ahmed b. hanbel, 2/405

    *ibnu mes'ud'un rivayetinde: ben resulullah'ı aleyhissalatüvesselam yirmi kere göz ucuyla takib ettim, akşamın farzından sonra kılınan iki rek'atle sabahın farzından önce kılınan iki rek'atte kafirun ve ihlas surelerini okuyordu.
    nesai, salat 68, (2,170)

    *resulullah aleyhissalatüvesselam öğlenin farzdan önceki dört rek'atli sünneti, namazdan önce kılamazsa sonra kılardı.
    tirmizi, salat 317, (426)

    *resulullah aleyhissalatüvesselam buyurdular ki: "kim öğleden önce dört, öğleden sonra da dört (rek'at nafile) kılarsa, allah onu ateşe haram eder."
    ebu davud, salat 296, (1269); tirmizi, salat 317, (427, 428); nesai,

    *resulullah aleyhissalatüvesselam buyurdular ki: "öğlenin farzından önce tek bir selamla kılınan dört rek'at nafile var ya, bunların önünde sema kapıları açılır."
    ebu davud, salat 296, (1270); ibnu mace, ikamet 105, (1157)

    *resulullah aleyhissalatüvesselam ikindi namazından önce dört rek'at nafile kılardı. bunların arasını (ikinci rek'atin teşehhüdünde) mukarreb meleklerle müslüman ve mü'minlerden onlara tabi olanlara selam ile ayırırdı.
    tirmizi, salat 318, (2129)

    *resulullah aleyhissalatüvesselam buyurdular ki: "ikindiden önce dört rek'at nafile kılan kimseye allah rahmetini bol kılsın."
    ebu davud, salat 297, (1271); tirmizi, salat 318, (430)

    *resulullah aleyhissalatüvesselam: "allahu teala hazretleri tektir, tek'i sever, öyleyse ey ehl'i kur'an vitri kılın!" buyurmuştur.
    tirmizi, salat 333, (453, 454); ebu davud, salat 336, (1416); nesai

    *resulullah aleyhissalatüvesselam buyurdular ki: "vitir her müslüman üzerine bir haktır (vazifedir). kim beş ile vitir kılmayı severse yapsın. kimde üç ile vitir kılmak isterse yapsın. kim tek rek'atli vitr kılmayı dilerse kılsın."
    ebu davud, salat 338, (1422); nesai, salatu'l-leyl 40, (3, 238, 239); ibnu mace, ikamet 123, (1190)

    *resulullah hazreti ebu bekr'e radıyallahu anh "vitri ne zaman kılıyorsun?"diye sordu. hz. ebu bekr: "gecenin başında kılıyorum!" dedi. aynı şekilde: "vitri ne zaman kılıyorsun?" diye hz. ömer'e radıyallahu anh da sordu: "gecenin sonunda kılıyorum!" dedi. bunun üzerine aleyhissalatu vesselam, hz. ebu bekr'e: "sen ihtiyatla amel ediyorsun!" dedi. hz. ömer'e de: "sen de kuvvetli olan, takvaya uygun olan ile amel ediyorsun!" buyurdu.
    muvatta, salatu'l-leyl 16, (1, 124); ebu davud, salat 342, (1434)

    *hafsa radıyallahu anhâ’dan rivayet edildiğine göre, müezzin sabah ezanını okuduğu ve tan yeri de ağardığı zaman resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem fazla uzatmadan iki rek`at namaz kılardı.
    buhârî, ezân 12; müslim, müsâfirîn 87

    *ebû hureyre radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre, resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
    “kıyamet gününde kulun hesaba çekileceği ilk ameli onun namazıdır. eğer namazı düzgün olursa, işi iyi gider ve kazançlı çıkar. namazı düzgün olmazsa, kaybeder ve zararlı çıkar. şayet farzlarından bir şey noksan çıkarsa, azîz ve celîl olan rabb’i:
    – kulumun nâfile namazları var mı, bakınız? der. farzların eksiği nafilelerle tamamlanır. sonra diğer amellerinden de bu şekilde hesaba çekilir.”
    tirmizî, mevâkît 188. ayrıca bk. ebû dâvûd, salât 149; nesâî, salât 9; ibni mâce, ikâmet 202

    *âişe radıyallahu anhâ şöyle dedi: peygamber sallallahu aleyhi ve sellem öğle namazının farzından önceki dört rekat ile sabah namazının farzından önceki iki rekatı hiç terk etmezdi.
    buhârî, teheccüd 34. ayrıca bk. nesâî, kıyâmü’l-leyl 56

    *kâ‘b ibni ucre radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
    “farz namazların ardından okunan zikirleri okuyan -veya bunları yapan- kimse hiçbir zaman zarara uğramaz. bunlar otuz üç defa sübhânallah, otuz üç defa elhamdülillâh, otuz dört defa allâhü ekber demektir.”
    müslim, mesâcid 144, 145. ayrıca bk. tirmizî, daavât 25; nesâî, sehv 92

    *ebû hureyre radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
    “her namazdan sonra kim otuz üç defa sübhânallah, otuz üç defa elhamdülillâh, otuz üç defa allâhü ekber der, yüze tamamlamak için de lâ ilâhe illallahü vahdehû lâ şerîke leh, lehü’l-mülkü ve lehü’l-hamdü ve hüve alâ külli şey’in kadîr: allah’tan başka ilâh yoktur; yalnız allah vardır. o tektir, ortağı yoktur. mülk o’nundur, hamd o’na mahsustur. o’nun gücü her şeye yeter” derse, günahları deniz köpüğü kadar çok olsa bile affedilir.”
211 entry daha
hesabın var mı? giriş yap