4 entry daha
  • "...türler arasındaki benzerlik ve farklılıklardan yola çıkarak yürütülen bilimsel çalışmaların hem beşeri hem de veteriner sağlık alanında önemli sonuçları oluyor.
    ...
    karşılaştırmalı anatomi, fizyoloji, biyokimya ve patoloji çalışmaları evrimsel biyolojinin ışığında gerçekleşiyor.

    ...bir tür cilt kanseri olan mukozal melanom sebep olabilecek genleri; insanlar, köpekler ve atlar üzerinde karşılaştıran araştırma, hastalığın evriminin anlaşılmasını ve yeni tedavi yöntemlerinin geliştirilmesini hedefliyor.

    mukozal melanoma sebep olan risk faktörleri bilinmezken, hastalık ile ultraviyole (uv) ışınlarına maruz kalmanın ya da ailede hastalık geçmişinin arasında doğrudan bir bağlantı da bulunmuş değil. hâlihazırda en sık tercih edilen tedavi yöntemi tümörün alınması olurken, hastalığın insanlar dışında köpekler ve atlarda da görüldüğü ve farklı türleri farklı şekillerde etkilediği biliniyor.

    kanserin yaşam ağacı boyunca nasıl evrildiğine ışık tutan araştırmanın yeni tedavi yöntemlerinin geliştirilmesine katkı sağlayacağı değerlendirmesi yapılıyor.
    . . .
    köpeklerde görülen spontan tümörlerin insanlarda kanser araştırmaları konusunda model olarak kullanılmaya başladığını belirten kanada guelph üniversitesi’nden prof. geoffrey wood, “araştırma, biyolojik olarak en uygun tedavileri geliştirmek açısından türler arasındaki genetik benzerlik ve farklılıkların anlaşılmasının önemini ortaya koyuyor” değerlendirmesini yaptı."

    http://haber.sol.org.tr/…rin-yolunu-acabilir-262922
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap