• malesef son bir haftada gerçekleşen durumdur.

    bu üstünlüğü akp kazanmadı chp kendiliğinden kaybetti çünkü sahada öne çıkan tek isim var ekrem imamoğlu.

    akp 'de ise esenler belediye başkanı ve binali yıldırım oldukça efektifken , tayyip erdoğan ise tv lerden son sürat destek veriyor. bunun yanıana sosyal medya ve cemaat kliklerini de eklediğinizde maddi ve manevi olarak dev bir yapı çıkıyor karşınıza.

    belki imamoğlu'nu tek başına sahaya sürmek bir stratejiydi ve kimi muhatap alacağını kendisi belirleyecekti. sıkıntı şu ki ekrem imamoğlu kendisine bi şeyler söyleyen herkesi muhatap almaya başladığından beri geriliyor , seçim sonucunun aleyhine döndüğünü hissettikçe hata yapma ihtimali artıyor. belki seçimi kazanacak ama seçimin tekrarı kararı alındığı ilk gün kazanma ihtimaline 100 üzerinden 90 inanıyorsa şu anda 60 inanıyor.

    en baştan kabul edelim: chp'nin ve ekrem imamoğlu'nun başa çıkmaya çalıştığı şey belki de dünya seçimler tarhinin en acımasız , en dengesiz ve en antidemokratik seçim yarışı. devletin ve basının sınırsız imkanlarına karşı koymaya çalışan bir avuç insan var sadece. bu bir avuç insan arasında ekrem imamoğlu oldukça yalnız görünüyor. yalnız göründükçe ve koca bir seçimin yükünü tek başına omuzlamaya çalıştıkça doğaçlama ve anlık tepkiler oluşmaya başlıyor.

    dün gece ahmet hakan gibi gri , dipten tırnağa ''ama'' larla dolu bir gazeteci müsvettesi karşısında oldukça yalpaladı. cevap veremeyeceği ya da altından kalkamayacağı hiçbir şey yoktu aslında. imamoğlu boğaz köprüsü'ne çıkıp bana yapılanı görmüyor musunuz diye çığlık atmak istiyor. elinden seçimi çalınmış , hakkı yenmiş biri gibi davranmak istiyor. bu noktada kampanyasını neden bu mağduriyet üzerine oturtmadığını anlamak mümkün değil. aslında içinden geleni , ruh halini kampanyasına yansıtsa hissettiği gibi davranma lüksüne erişse her şey yoluna girecek. hala israfı önleyeceğiz , indirim yapacağız vs gibi artık bu seçimin ifade ettiği şeyin çok dışında bir retorik kullanıyor. düşünün bu seçim o kadar önemli ki akp için , uluslararası topluma açıklama yapmamayı göze alarak , tecrit edilmeyi göze alarak kılıcını çekti ve saldırıyor. rakibine yunan diyerek , oyun büyük diyerek aşşağılamaya çalışıyor. bunu da her devrin kullanışlı müsveddeleri olan gazateciler eliyle meşrulaştırıyor.

    chp neden sadece istanbul iptal edildi konusunu bile kullanamadı. belli ki akp bu konuya özel çalışmış ve buradan darbe alacağını hissederek ön almak için video bile yapmış. şimdi bu videoyu dolaştırma gereği bile duymuyor.

    binali yıldırım'ın akp seçmenini , müşahitlerini ve tüm halkı gerizekalı yerine koyduğu , ''ibb pusulasını vermemişler'' argümanını kullanmıyor bile chp. ben bu hataların nasıl yapıldığına inanamıyorum. imamoğlu'nun kampanyasını yöneten çevreler kazanmaya sebep olan dili ve stratejiyi uygulayarak yine kazanabileceklerini ön görmüşler ama çok çok yanlış bir seçim. 23 haziranın dinamikleri farklı. seçimin çalınması , ekonomik dar boğaz , mağduriyet temel olmalı ve ekrem imamoğlu'na kime neye göre cevap vereceği konusunda doğaçlamadan uzak hesaplı danışmanlık verilmeli.

    mesela dünkü yayında ahmet hakan'a siz akit'in yazdığı her şeye cevap veriyor musunuz? diye sorulsa konu kapanacak.

    ahmet hakan'ın ''hayır öyle demek istemedi'' dediği ''yunan'' videosu için getirin ekrana hepberaber şimdi izleyelim dese , karşı tarafı savunmasız yakalayacak.

    israf yerine ysk 'nın yedek üyelerle oy kullandığını , 4 kişinin neden hayır deme gereği duyduğunu sorsa ahmet hakan sıkışacak.

    dialoglar şöyle olmalı ,

    '' size bu ülkenin en önemli ve tarafsız gazetecilerinden biri olarak soruyorum : 7 asil üye varken neden yedek üyelere oy kullandırıldı? 4 kişi sizce neden hayır dedi? %100 hukuksal bir karar olsa tüm ysk temsilcilerinin tekrar kararına katılması gerekmez miydi? '' vs...

    topu karşı tarafa atın ve kem küm yapmasının tadını çıkarın. ahmet hakan cevap vermeyip orta açmak zorunda kalacaktır.

    '' sizden bir ricam var ahmet bey , binali yıldırım'ın eksik oy pusulası verildi videosunu ekrana getirebilir misiniz? söylemek istediklerim var.''

    ahmet hakan : kem küm.. şimdi konu bu değil vs. atın topu kucağına ve dönen toplara gelişine vurun.

    yanınızda döviz getirip ekranda sallayarak bu seçimi kazanamayacaksınız. oy kullanılanlar oldukça konsolide zaten. belli ki akp ye oy veren bir grup mağdur olduğunuza inanıp size oy verecekti fakat bunu da kullanmayarak önemli bir avantajı kaybediyorsunuz. asıl çalışmanız gereken grup ise 1.700.000 kişilik oy kullanmayan kitle olmalı.

    akp nin anlatması gereken o kadar çok şey vardı ki , bunları anlatmaya çalışmaktan seçime eforları kalmayacaktı. ama gelinen noktada şu retoriği devreye sokturlar. ''oyların %10 u sayıldı fark 13.000 e düştü hepsi sayılsa ne olurdu?''

    bu soruya cevap vermeye çalışlırsanız geçmiş olsun. akp ' ye çok büyük söylem avantajı kazandıracaksınız.

    her şey güzel olsun.
    lütfen.

    edit: ismini vermek istemeyen mahmut uyardı. esenyurt olarak yazmışım yanlışlıkla. esenler olarak düzeltildi.
330 entry daha
hesabın var mı? giriş yap