9 entry daha
  • oncelikle short term memory'i unutun. artik short term memory-long term memory kabul edilen modeller degiller. bunun yerine primary memory(en fazla birkac saniye, bilincinde bile olmuyoruz cogu zaman)- working memory(yaklasik 20 saniye)-secondary memory(>20 saniye) kullaniliyor. (bu rakamlar yaniltici olabilir, fakat bu uc hafiza turunun birbiriyle iliskileri boyle.)

    working memory'mizin kapasitesi esnek degil. dogustan ve degistiremiyoruz. (parietal lobea falan bir darbe falan almadikca). problem cozme yetenegimiz working memory kapasitemizle direkt alakali. kimi calismalar 0.9 korealasyon gosteriyor, en dusukleri de 0.5. ve dedigim gibi working memory'mizi degistirmek icin yapabilecegimiz hicbir sey yok. iq ile cok yakindan iliskili.

    problem cozme yetenegimizi gelistirmek istiyorsak bu durumda yapmamiz gereken sey bol bol egzersiz yapip cozum yollarini secondary memory'de depolamak. boylece yeni bir problem ile karsilasinca working memory'e yuk olmadan secondary memory'mizden bilgileri cagirarak working memory'nin yukunu hafifletiyoruz. guzel ifade edemedim ama bence siz anladiniz.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap