7 entry daha
  • milli mücadele yıllarında istanbul'da yayın yapan, mandacı, saltanatı savunan, m. k. atatürk ve kuvayı milliye karşıtı gazetedir. kurucusu olduğu peyam gazetesi ve mihran efendi'nin sabah gazetesinin birleşmesiyle peyam-sabah ismini almıştır. kurucusu ali kemal'dir. damat ferit hükümetinde çeşitli görevler almıştır. yazılarıyla milli mücadeleyi sekteye uğratmaya çalışan, ingiliz yanlısı yayınlar yapan ali kemal, ankara'ya tutuklanarak götürülmek istenirken, izmit'te halk tarafından linç edilmiştir.

    aşağıdaki paragraf, ali kemal'in 8 ekim 1920 tarihli yazısından aynen alıntıdır;

    "mustafa kemal askerlerinin moralleri pek düşük, teçhizatları pek noksan, şevk ve gayretleri hemen hiç yok, taşıtları ise çocuk oyuncağı gibidir.

    gerçi birkaç kamyonları var, ama hepsi kullanılamaz halde. motorları bozuldu mu bir daha tamir edilmiyor. benzin ve yedek parça yok. ancak mandaları var, bu zavallı aç, zayıf hayvanlar bozuk yollarda ancak iki atımlık cephanesi olan topları zorlukla çekiyorlar. askerlerin elbiseleri tarife sığmaz. her birinin kıyafeti başka, üniforma meraklısı olanlar, sivil elbise üzerine asker düğmesi dikiyorlar. çoğu yalın ayak yürüyor, halbuki kış... anadolu'ya kış geliyor!"
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap