92 entry daha
  • rus edebiyatında nihilizm'e yer veren ilk modern roman kabul edilmiştir. babalar ve oğulların kuşak çatışmasının, aşk ve ölümün nihilist karakterdeki etkilerinin çok belirgin işlendiği, yadsımanın görevlerin önüne geçtiği çıkarımını yaptığım (bkz: turgenyev) romanıdır. hem roman içerisinde hem nihilizm' i anlamaya çalışırken üzerine kafa yorduğum birkaç tutarsızlığı yazmak istiyorum.
    nihilizmi benimseyen bazarov kitabın bir kısmında nietzsche'nin devesine atıfta bulunarak deveyim ben ve görevlerim var benim derken yine kitapta prensiplerinin olmadığından bahseder.

    maneviyata, ruha inanmamakla beraber insanın içinden kurtulmayı isteyeceği duygulardan söz ederken yaşamın duygular üzerine kurulu olduğunu söyler. ona göre istekler ve davranışları duygular şekillendirir. bundan kurtulmamız gerektiğini ima etmesinden pek emin olamasamda duyguları yavan bulduğunu hissetmiştim hep.

    bir de ruhsal hastalıkların çözümünün toplumu düzeltmekle ortaya çıkacağını savunuyor fakat toplum için çaba sarfetmenin gereksizliğinden bahsediyor.
    bu düşüncelerle kendimi başbaşa bırakıyorum.
114 entry daha
hesabın var mı? giriş yap