6 entry daha
  • bütün oyuncular çok iyi oynamış. emma thompson da colin firth de evangeline'i oynayan kız da de çok iyi, çocukların hepsi ayrı ayrı çok tatlı. fakat nanny mcphee'nin git gide güzelleşmesi hiç iyi fikir değilmiş. dahası mrs.quickly'nin, hala hanımın şirretliklerini çirkinlikleriyle birleştirmek hiç doğru değil. film yüz yıldır kullanılagelmiş masalların yolundan gidiyor ve güzel insanları iyi, çirkin insanları kötü olarak tanıtıyor bize. aynı çocuklardan birinin, masal kitaplarında iyi bir üvey anneye rastlanamadığını, tek bir örneği bile olmadığını söylemesi gibi film de tüm kötülerin çirkin olduğu masalcı anlayışı sürdürüyor. bildiğimiz bütün masallarda da böyle sanki: kibritçi kızlar, kül kedileri, pamuk prensesler, rapunzeller, uyuyan güzeller vesaireler hep dünyalar güzeli kızlar. ve ben de kendimi çocuk yerine koyuyorum; onların o saf, kusursuz güzellikleri, iyi kalpli oluşlarının bir parçası, masumiyetlerininin bir göstergesi, aynası. bunun yanında bütün kötü üvey anneler, cadılar vb. güzellerimize dünyayı zindan edenler hep çirkin.

    çirkinin de insan olduğu, iyi olabileceği bir masal bulmak zor. bir aklıma güzel ve çirkin geliyor, onda da karakter düpedüz 'beast' idi. sonra elephant man gibi bir uç örnek var ama tüm bunlarda çirkin esas karakter de olsa tek yaklaşımımız acımak oluyor.

    gerçi masalların bu übermensch'çi anlayışından dolayı yazarlarını suçlamak yersiz olur. düşünüyorum da ben de masal yazsam, iyileri güzel-yakışıklı, okuyan çocukların kendileriyle özdeşleştireceği şekilde tasvir etme lüksünden vazgeçmezdim.
13 entry daha
hesabın var mı? giriş yap