60 entry daha
  • (bkz: #37067110)

    mart ayında vefat eden babamın vasiyeti üzerine gerçekleştirdiğimizdir.

    daha önce başlıkta yazdığım entryde bahsettiğim gibi senelerdir kendini kadavra olarak bağışlama istediğini biliyorduk. geçireceği riskli bir ameliyat öncesi vasiyet gibi bir metin yazıp imzaladı; ben de bu arada çapa tıp fakültesi anatomi bölümünü aradım ve durumumuzu anlatıp vefat halinde kadavra bağışı için gerekli prosedürü öğrendim.

    çok da meşakkatli bir şey değil aslında. tek sorun eşe dosta akrabaya dert anlatmak. eş ve çocuklar onay verdikten sonra kimsenin de bir şey demeye hakkı olmuyor pek.

    babam ameliyattan sağ çıktı fakat bir ay sonra kültür almayı ısrarla reddetmeleri sebebiyle enfeksiyondan vefat etti.

    bu aşamada şunu söyleyebilirim türkiye’de en düzgün ilerleyen sistem cenaze hizmetleri. ölüm anında hemen telefonunuz çalıyor, bir saat içinde cenaze arabası gönderiliyor. istediğiniz yere sevkediliyor. bunun için herhangi bir ücret talepleri olmuyor.

    ertesi gün öğlen cenaze namazı kalınması için babamı önce morga götürdüler ertesi gün de yıkanıp kefenlenip camiye getirdiler. namaz sonrası defin yerine götürmek yerine de tıp fakültesine götürdüler. sağolsunlar mezarlıklar müdürlüğündeki şef çok yardımcı oldu.

    tıp fakültesinde hocalar karşıladılar, işlemler yapılırken anatomi anabilim dalı başkanı tarafından ağırlandık. birkaç imza birkaç dilekçe sonrası tamamlandı.

    istenirse belli bir süre için bağış yapıp beş sene sonra naaşınızı alarak defnedebiliyorsunuz. bizim böyle bir talebimiz olmadı.

    bölümdeki hocamızın aktardığı şuydu; türkiye’deki en iyi öğrencilere sahibiz fakat üzerinde çalışacakları kadavra bulunamıyor.

    ağzını açan akrabaları savuşturmak için; ‘amel defteri açık kalıyor, yetişen her bir öğrenci için sevap kazanıyor işte daha ne’ dedik herkes sustu.
28 entry daha
hesabın var mı? giriş yap