3358 entry daha
  • ilk sezon ford tanrı rolünü oynuyordu. ancak belirsiz bir tanrı'ydı. daha önce bir yerde yazıldımı bilmiyorum ama ikinci sezon hristiyan mitolojisine dönüştü. şöyle ki;

    --- spoiler ---

    ford - tanrı
    kendisi ile ilgili hiç bir bilgi yok. dizide anlatılan bir backstory'si de yok. kim, nerden gelmiş, ailesi varmı, motivasyonu nedir. hiç biri belli değil. istediği herşeyi yaratabilme gücüne sahip. neredeyse "ol" diyor oluyor.

    arnold/bernard - isa
    arnold host'lar için kendini feda ediyor ve yine host'lar tarafından öldürülüyor. sonra bernard olarak ford (tanrı) tarafından host olarak diriltiliyor. dizi boyunca hep ortada, acı çeken, arada kalan bir karakter. ford ikinci sezonun sonunda insanlığın ve host'ların kaderini tayin etmeyi ona bırakıyor.

    dolores/wyatt - şeytan
    tanrı tarafından özel yaratılıyor ve diğer host'lardan farklı bir yere sahip. iki dünyaya da hakim. kendini insanlardan üstün görüyor ve insanlığı yok etmek istiyor. ikinci sezonun sonunda bernard'a siyahla beyaz bir tanımlama yapıyor ve birinin insanlığı yok etmek diğerininse kurtarmak için mücadele edeceklerini söylüyor. bu net bir şeytan tanımlaması. ayrıca ilginç bir detay; ford arnold'ı, yanı tanrı isa'yı şeytan'ın eline bırakıyor tekrar diriltirken. dolores denemeleri sırasında bernard'ın kişiliğinde birşeyleri değiştirdiğini, kendisinden birşeyler koyduğunu söylüyor (elma?).

    diğer mevzular;

    genel olarak host'lar melekler olarak düşünülebilir. tanrı'ya bağlılar. özgür iradeleri yok. kendilerine verilen görevleri yapıyorlar. ölümsüzler. hatta dolores'in insanların gerçek özgür iradeye sahip olmadıklarını buna sadece kendilerinin (başkaldırarak) sahip olabileceklerini vurgulaması da tam şeytan'a yakışır hareketler.

    kader konusu çok sık işleniyor. özellikle delos'ların hikayesinde ne kadar değişiklik yapılırsa yapılsın karakterleri belirleyeci kritik anların hiç değişmediğini söylüyor (baba-oğul havuzbaşı dialogu). insanların özgür iradeleri sık sık sorgulanıyor. (özgür irade melekle insanı ayıran temel niteliklerden)

    kızılderilinin hikayesi nuh peygamberin hikayesine benziyor. siyah kafa önceden gelen tufanı farkediyor ve tanrıdan aldığı emirle insanları toplayıp başka bir diyara götürüyor. kalanlar su altında kalıyorlar.

    maeve, mikail'i andırıyor. tanrının ordularına komutanlık eden melek. diğer hostları kontrol edebiliyor ve iyilik için savaşıyor (fragmandan anladığım 3. sezon dolores'e yani şeytan'a karşı önemli bir görev edinecek).

    william insanlığı temsil ediyor. insani zaaflarından kurtulamıyor ve dizi boyunca arnold'ı yani isa'yı arıyor. burada labirent'te incil'i temsil ediyor olabilir.

    önemli bir nokta da; hristiyanlıktan aldıkları bu benzerlikleri hristiyanlığı olumlamak için değil de sanki meleklerin gözünden hikayenin farklı bir versiyonunu anlatmaya çalışıyorlar gibi. tam şeytanlık hareketler :)

    --- spoiler ---

    hristiyan mitolojisi konusunda bilgim genel kültür seviyesinde. daha bilgili birileri başka benzerlikler yakalarsa yazsın, ben de merak ediyorum.

    bu arada house of cards'da geçen şeytan tasvirini yazmıştım vakti zamanında . ona da bir göz atabilirsiniz.
1382 entry daha
hesabın var mı? giriş yap