1 entry daha
  • ibn-i fadlan'ın o dönem harezm'den kazan'a gitmekte iken uzunca bir süre yanında kaldığı oğuz türkleri ile ilgili yazdıkları da ilgi çekicidir.

    "oğuz türkleri, değişik boylar şeklinde dağılmışlardır. her boyun bir lideri vardır. tüm oğuzlar adına bir karar vericeleceği zaman bütün bu boyların liderlmeri bir çadırda bir araya gelir, uzun uzun konuşurlar. sonra konu ile ilgili ortak bir karara varılır. tam karar verilmiş herkes dağılacakken, aralarından en şerefsizi kalkar ve kararar itiuraz eder. ortalık karışır ve bir karar alınmadan dağılırlar"
    (işte biz! 1100 yıl önce neysek, gene oyuz!)

    "bir oğuz beyinin çadırına vardık oturduk. birazdan kadını içeri girdi. biz erkeklerin yanında kaedın görmeye alışık olmadığımız için ters karşıladık. sonra birden kadın etekliğini kaldırdı cinsel organını karşımızda kaşımaya başladı. biz hepimiz (araplar), 'allah affetsin' diyerek yüzlerimizi çevirdik. bunu gören oğuz beyi gülmeye başladı ve dedi ki:
    "bakmayın orası açık dolaştığına, orası başkalarına kapalıdır. asıl orasını görünüşte kapatıp başkalarına açanlar tehlikelidir!"
    (o zamanki türkler daha akıllıymış galiba)

    ibn fadlan'dan devam:
    "türkler arasında islam yok denecek kadar az. sadece sırf işlerine geldiği zaman müslümanlara ve araplara 'selamunaleyküm' derler. islamla ilgili bir iki kelime bilirler, bunları kullanıp müslümanlardan çıkar sağlamaya çalışırlar.
    uydukları din kuralları olmamasına rağmen, güçlü bir ahlaki sistemleri var. örneğin başkasının karısıyla zina yapan bir adamı, birbirine yaklaşacak şekilde gerdikleri iki ağacın arasına bağlıyorlar, sonra da ağaçları serbest bırakıp adamı parçalıyorlar."
    (vay anam vay!)
19 entry daha
hesabın var mı? giriş yap