15 entry daha
  • bu tablonun nerede olduğu bilinmiyordu söylentiye göre abdülmecit efendi köşkünde sergideymiş ama araştırdım birkaç yerden sergide değil tablo. neden böyle bir söylenti çıktı anlamak güç. okulda bu tablonun kayıp olduğunu söyleyince hoca ufak bi muhabbet etmiştik, herhalde tablo koçlardadır diye. neyse tablo hakkında ilginç bir fikre kapıldım dünden beri bakıyorum. bana cumhuriyeti anımsattı bu tablo.

    tablonun merkezinde bir kadın var. hamile olduğuna dikkat edilmeli. iddiam şudur ki bu kadın osmanlının son devrinin ete kemiğe bürünmüş hali. rahle, kur'an-hadis ve mihrap. bu üçü de osmanlı devletinin var oluşunu sağlayan ve bir imparatorluk olmasını sağlayan en önemli kültürel etmenler. ancak batılılaşma ile bu 3 temel kültür öğesi jön türkler (yeni osmanlılar) tarafından yok sayılıyor. yeni osmanlılar rahleyi değil masayı önemsediği için rahleye oturuyor. yerlerde artık onlar için bir önemi kalmamış kağıt parçaları var. aslında belki de bir baş kaldırı niteliğinde. bizim bu kitaplara ihtiyacımız yok diyor yeni osmanlılar. atatürk de chp programını açıklarken gökten indiği sanılan kitaplara itibar edilmeyeceğini söylemişti meclis konuşmasında. mihrap ise iki açıdan önemli. hem islamı hem de doğuyu temsil ediyor. kadın sırtını mihraba dönmüş şekilde oturuyor. yani yüzünü batıya dönüyor. kadının hamile olduğunu da yukarıda söylemştim. kadının karnındaki bu bebek doğmaya hazırlanan yeni rejimdem (önce ikinci meşrutiyet sonra cumhuriyetten) başka birşey değil. zaten bu tablo yapıldıktan 22 sene sonra cumhuriyet ilan edildi, ama yine tablodan sadece 7 sene sonra 2.meşrutiyetin ilan edildiğini de unutmayınız. zaten 2.meşrutiyet sonrası padişah sadece göstermelik olarak tahtta oturuyordu.

    osman hamdinin bu tablosu, bu bakış açısı ile okunursa ki gayet rahat okunabilir, ileri görüşlülüğün ötesinde bir dışavurumu ifade ediyor. osmanlı elitlerinin batılı kimliği esas alan bir devlet kurma düşüncesine çok önceden sahip olduğu belli.
11 entry daha
hesabın var mı? giriş yap