21 entry daha
  • zorluk sıralamasında slav dilleri arasında, tartışmasız öğrenilmesi en zor olan lehçe (polakça)'dan sonra, listede ikinci sıranın sahibi olan dildir. kendi içerisinde de bohemya, moravya ve potravina** aksanları olmak üzere üç genel lehçeye ayrılır. .

    slovakça ile karşılıklı anlaşılabilirliği (mutually intelligible) olan bir dil olmakla birlikte, sırasıyla (respectively), sloven, yugoslav (sırp/hırvat/boşnak), leh ve ukraynalıların da 3-4 ay içinde şakır şakır konuşmaya başlayabildikleri bir slav dilidir. (ruslar ve bulgarlar için bu süre 5-6 aya kadar çıkıyor..)

    ismin halleri (case system), -ki bildiğiniz gibi türkçe'de 6 adet bulunur- sayı olarak çekçe'de görünen 7'dir. ancak* eril, dişil, nötr ve ayrıca çoğul hal için ayrı kurallara göre çekim yapıldığından ötürü, bu rakam gerçekte 16'dır.. hadi yabancıları geçtim, bu sebepten ötürü bizzat çekler kendi aralarında sürekli kavgalıdırlar..

    bizde şaşırma ünlemi ile birlikte kullandığımız "aa gerçekten mi?!"'nin karşılığı, çekya'da halk arasında "fakt, yooo?!" şeklindedir. hatta bazı şivelerde direk "fakt, yuuu!" olarak kullanılır. duyduğunuz zaman orta parmağınız kaldırıp fuck you ya da up yours diye dönüş yapmayın sakın!.*

    öğrenmek için heves eden arkadaşlarımıza da fakt yuu!** diyor, ve de bir gereksiz entyrmizin daha sonuna gelmiş bulunuyoruz sevgili arkadaşlar.. selametle..
10 entry daha
hesabın var mı? giriş yap