30 entry daha
  • neresi bu eflak-boğdan diye yerinde incelemelerde bulunmak üzere romanya'ya gittim. bir amme hizmeti olarak öncelikle şu haritayı şuraya bırakıyorum.

    8 farklı romene eflak neresi diye sordum, çoğu aval aval baktı, kimisi f lock esprisi yaptı, bir tanesi haaaaa valahiya diyebildi. evladım tarih okuyun az, sizin ilberescu hocanız yokumu, bu ne cehalet dedim. ama sonra farkettim ki bu bölge günümüz romanya'sının tamamını kapsamıyor, hemen hemen bükreş ve civarı diyelim, yani güncel romanya haritasının 1/3ü kadar. tarih derslerinde bize eflak dedikleri yer bu haritadaki wallachia bölgesi. tamam eflak ok.

    peki boğdan neresi.. evet haritada bir moldavia var ama, boğdan = moldova mıdır? bu nasıl benzetme diye düşünürken 50 kişiye de boğdan neresi diye sordum. 1 tanesi haaaaaa bogdan deyiverdi. evet dedim neresi bu bogdan? abi bogdan moldavianın kurucusunun ismi. sizdeki osman bey neyse bizdeki bogdan bey de o dedi. hmmmm.

    yani moldavia dediği yer günümüz moldovası artı romanyanın kuzeyinin bir bölümünü kapsıyor. moldova daha küçük. herhalde bizim saraydakiler de burda ufak tefek çok devlet var, sınırları da sürekli değişiyor iyisi mi buna biz direkt boğdan'ın memleketi minvalinde boğdan diyelim demiş geçmişler..

    peki eflak+boğdan= romanya mıdır? o da değildir çünkü bir de batıda kalan transilvanya var, drakula'nın obası, o bölgeyi de ekleyip moldova'yı da çıkarırsan işte o zaman aha sana romanya. al şimdi bu bilgiyi napıyosan yap.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap