11 entry daha
  • suser'ın detaylarını verdiği ev, kürt mimarisi olarak adlandırılamaz. literatüre geçmiş olan haliyle bu ev tipik türk evidir. hayat da zaten adı üzerinde türkçeden gelen bir terimdir.

    doğu anadolu'da genel olarak ermeni mimarisi yaygındır. ev tipi ise iklime göre bazı değişiklikler göstermekle birlikte, tüm anadolu coğrafyasında aynıdır.

    çok soğuk iklimlerde kalın taş duvarlar kullanılırmış. ahırların evin alt katında konumlandırılma sebebi ise hayvanların vücut sıcaklığının evin sıcaklığına katkıda bulunmasıdır. yapıların geometrisi ısı kaybını azaltmak maksadıyla kompakt formlardadır. pencereler ise ısı kaybını azaltmak için minimumda tutulmuştur. erzurum evlerinin böyle olduğunu biliriz örneğin. yalnızca kürtlere ya da yalnızca türklere özgü bir mimari biçim olmamakla birlikte literatürde türk evi olarak geçer.

    daha sıcak iklimlerlerde ortada bir avlu ile gölgelendirme işlevi ortaya çıkar. yine kalın taş duvarlarla dışardaki hava sıcaklığının ev içine etki etmesi geciktirilir. (bkz: zaman geciktirme özelliği)

    yahut baca etkisi yaratan kukuletalı açık çatılar ile yapı içinde hava sirkülasyonu sağlanır. ısınan hava yükselip çatıdan çıkar, pencerelerden taze hava girer, tekrar ısınır ve çatıdan çıkar. sirkülasyon bu şekilde sürekli olarak devam ederek, iç ortam sıcaklığını düşürür.

    ılımlı iklimlerde ise daha ince kabuklu yapılar inşa edilmiştir. ahşap iskeletli, ince duvar sistemli vs. bu yapılarda, yapının soğutulması için soğuk iklimlerdekinden farklı olarak daha büyük pencereler yapılmıştır.

    fakat hepsinde konut şemasında, ortada tüm günün geçtiği bir hayat vardır. yatak odaları ve diğer hacimler ise hayatın çevresinde konumlanır. bu yerleşim biçimi, türk evinin tipik özelliğidir.
hesabın var mı? giriş yap