689 entry daha
  • vay vay, işletmecinin matematik bileni, bilgisayarcının malzemeyi de tanıyanı, kağıt mühendisi, inşaatçının kız göreni, yedi fakültenin hükümdarı, fabrikanın koruyucusu, breaker of chains, mother of dragons... lan hakkında neler yazılıyor, insan gerçekten hayret ediyor.

    on yedi yıl önce mezun olmuş antika bir endüstri mühendisi olarak iş tanımını rahat rahat söyleyebilirim; sistem tasarlar. bu sistem iki makine arasındaki en verimli yol da olabilir, bir şehrin altyapı planı da, bir erp projesinin en sıkıntılı algoritması da olabilir, herhangi bir son mamulün kalıbındaki küçük bir düzeltme de.

    bunları gaipten sallamıyorum. gayri mütevazı birkaç örnek vereceğim, kusura bakmayın. üretim hattındaki ardışık iki makinenin giriş çıkışları arasına basit bir cam kabin yapılmasını sağlayarak ısıl işlem gören camların dayanıklılığının %40 artmasını* sağladım. filistin'de görevdeyken gazze'nin su alt yapı planına sadece google haritalar yardımı ile birkaç revize önerip şehrin %80'ine tekrar su ulaşmasının hızlanmasına katkım olmuştu. ayrıca yeri gelmişken saygıyla anacağım şahane insan “sir can çoğun“ hocadan aklımda kalan imal usulleri ve malzeme bilgisiyle zaten ambargo yüzünden çok büyük malzeme sıkıntısı çeken şehirde yerel işçilerle tse standardında pvc boru yapılmasını sağlamıştık. başka, ülkenin en büyük erp projelerinin birkaçının*** iş geliştirme, test ve entegrasyon aşamalarında görev yaptım. mesela yine, gecenin köründe evden çağrılıp makinenin altına girerek duran üretim bandını tekrar hayata geçirdim. bunları hep "merak etmem" sayesinde yaptım.

    velhasıl, teşbihte hata olmaz, endüstri mühendisi "akıllı mühendis"tir. asli görevi "telefon araması"dır* ama internete de girer, kamerası da vardır, müzik de çalar. akıllı telefonun arama yapması için kameraya ihtiyacı yokken, iyi bir endüstri mühendisinin malzemeyi bilmek, kodlamadan anlamak, teknik resim okuyabilmek gibi yetkinliklere ihtiyacı vardır. üstelik, arama yapmak için kamera elzem değildir ama kameralı bir telefon sizin görüntülü konuşmanızı sağlar. iyi bir endüstri mühendisi de işte tam bu işe yarar.

    şimdi böyle yazdım ama bizim bölümün öğrencisi bebeler ve dahası bu bölümü düşünenler kendini hemen "iphone 11 sx duble plus" sanmasın. size ölümlü bir kulunuz olarak bir tavsiyem var;

    bölüm benim okuduğum dönemde fakültedeki okuması en kolay bölümdü, büyük ihtimalle hala da öyledir. eğer sınavı kazanıp girebilirseniz, kolaylıkla endüstri mühendisi diplomanızı duvarınıza asabilirsiniz. ama analitik düşünme yeteneğiniz sınırlıysa, problem çözmeyi sevmiyorsanız ve farklı disiplinlerde gelişmeye kapalıysanız endüstri mühendisliği yazmayın. bu kriterlerin ilk ikisi zaten eşyanın tabiatı gereği mühendislik kavramının elifbası ama disiplinler arası hem geçişkenlik hem de bağ kurma ihtiyacı diğer mühendisliklerde bu kadar baskın olarak gerekli değil. bir işletmecinin size bakınca "matematik bilen işletmeci" görmesi, bir makine mühendisinin sizi "makinecinin sözelcisi" olarak tanımlaması olması gereken zaten. eğer öyleyse bilin ki doğru yoldasınız. gerisi fasa fiso.

    bir inşaatçı veya elektronikçi size bakınca nefes alan bir canlı görecek.
    dikkatli olun :)
260 entry daha
hesabın var mı? giriş yap