902 entry daha
  • (bkz: #98995651)

    debe'ye girmesi nedeniyle haberdar olduğum bu iyi niyetli entrydeki bazı hataları düzeltmek lazım.

    1- "panik atak günlük yaşamda her insanın ve tüm memeli canlıların biyolojik yapıları gereği yaşadığı alarm durumudur."

    yanlış. panik atak herkesin günlük yaşadığı alarm durumları değildir. insanların korktukları, heyecanlandıkları anlarda yaşadığı sempatik sistem aktivasyonları panik atak değildir. panik atak, panik bozukluk hastalığının, abartılı belirtilerin ortaya çıkmasıyla yaşanan alevlenmeleridir.

    2- "bu durumun maksimum 10 dk sürecek ( zira böbreklerimiz sınırsız adrenalin üretemez) vücudun doğası gereği genlerimizden gelen bir savunma mekanizması olduğunu bilmek."

    yanlış. adrenalin böbrekten değil, böbreküstü bezlerinden salınır. ve atak süreleri en fazla 10 dakika sürecek diye bir kural yoktur. daha uzun da sürebilir.

    3- "temel olarak panik bozukluk ilaçla tedavi edilmez ilk yaşanan panik ataktan sonra şanslıysanız ve benim 7 senede yaşadıklarımı sizi karşısına alıp anlatacak doktoru bulursanız 1 günde kurtulursunuz."

    ne yazık ki yanlış. panik bozukluğun tedavisi temel olarak medikal tedavidir. ssrı dediğimiz, serotonin re-uptake'ini engelleyen ilaçlarla tedavi uygulanır daha çok. diğer bilişsel ve davranışsal yöntemler destekleyicidir sadece. hele hele sizi anlayacak bir doktorla bir günde kurtulmanız mümkün değildir. keşke olsaydı ama imkansız. panik bozukluk hastaları geçirdikleri atakların, beyinlerinin bir oyunu olduğunu zaten bilirler ama ama yine de kaygılanırlar.

    velhasıl, panik bozukluk, tedavisi olan bir hastalıktır. geçicidir, geçer. ama mutlaka bir psikiyatristten yardım almayı gerektirir.
612 entry daha
hesabın var mı? giriş yap