• bir bilgisayar yazılımı olmakla beraber dün* londra'daki royal society'de düzenlenen bir testte turing testi'ni geçtiği ve böylelikle turing testini geçen ilk yapay zeka ünvanını almış olduğu belirtiliyor.

    program 13 yaşında ukraynalı bir çocuğu taklit ederek jüri üyelerinin sorularına yanıt veriyor ve kendisinin bir insan olduğuna inandırmaya çalışıyor. testin sonucunda jürinin %33'ü konuşanın insan olduğuna karar veriyor. (turing testi'nde inandırılması gereken minimum insan yüzdesi %30'dur.)

    programın yaratıcıları ruslar ve ilk sürümü 2001'de yayınlanmıştır. eugene goostman daha önce de loebner ödülü için yarışmış.
  • medyanin kendisini ve ilgili konulari hemen skynet muhabbetlerine vurmasi an meselesi olan. zaten basladilar sagda solda "academics warn" falan demeye. oradan bir profesor cikiyor bir laf ediyor, hemen "wuhuuuu insanlik tehlikeye girer mi?" ayni gerizekali medya gunes'in manyetik kutuplarinin ters donmesi durumunu da abarta abarta bokunu cikartmislardi, dunyanin dengeleri degisiyordu en son baktigimda haberlere.

    lafa bak: "the programme's success is likely to prompt some concerns about the future of computing, said kevin warwick, a visiting professor at the university of reading and deputy vice-chancellor for research at coventry university."

    1) turing testi de zaten bu testi gecen ilk yazilima dunyanin kontrolunu vermemizi dikte ediyordu.. o yuzden sictik simdi birisi "ilk" defa bu testi gecince. meh.
    2) "a visiting professor" etmis bu lafi. ziyaretci profesor ise bu adamin esas bagli oldugu universite hani? ah, coventry university. kendisi konuyla soyle iliskili. oradan bir profesorun lafini alip koyuyorlar, ondan sonra "academics warn" oluyor.

    hatta bu program ileride kendi kendine evrim gecirip ghost in the shell'deki puppetmaster gibi ortaliga kok de sokturecek. yaa, yaaa. buyuk endiseler icerisinde akademik dunya, "nasil olur da gecer testi?" diye aklini kaciran bilgisayar bilimcilerini gormeye baslariz en yakin zamanda. uzay erigi sponsorlugunda. yersen.

    bilim ile bilim-kurgu arasina bir cizgi koyabilmeli kendine profesor diyen bunyeler.

    ayrica haberin altindaki yorumlardan ilgi cekici detaylar:
    -"i was able to determine the fact that it was ai in one question. i asked for his father's middle name and was told that his father is a gynecologist. um, okay.."

    lafa bak simdi: "judges included robert llewellyn, who played robot kryten in red dwarf, and lord sharkey, who led the successful campaign for alan turing's posthumous pardon last year."

    bi de bu var: "the success came on the 60th anniversary of turing's death, on saturday."

    ne tesaduf arkadas :) modern dunyanin, vaktinde alan turing'e yapilan muameleye karsi olan uzuntu travmasi sonucu yapilan $ebeklikler(sebeklik diyorum cunku istediginiz kadar uzulun saygi duyun, bunlar vaktinde adama ettiginiz eziyetlerin diyeti olamaz) dahilinde organize edilmis bir "test gecme" durumu oldugunu dusundurttu bana bu biraz. bu sonucun mesrulugu supheli kanimca.

    konu ile ilgili guzel bir yazit: https://www.techdirt.com/…should-know-better.shtml
  • yavaş yavaş düşünen makineler devrine adım atıldığının göstergesidir.
    (bkz: umarım bu silah kötü güçlerin eline geçmez)
  • yavas yavas dusunen makineler devrine adim atildiginin gostergesi degildir. o kadar yaziyoruz yetmiyor, buyrun bunlara da bakin: (bkz: turing testini geçen yapay zeka/#43365374) (bkz: chatbot)
  • yorumlardaki hadise doğrudur:

    q: what is your father's name?
    a: he is a famous gynecologist in odessa. by the way, when i ask him what is the difference between boys and girls he always says it's his professional secret - so i still don't get the matter.

    hade len derler adama)
  • scott: which is bigger, a shoebox or mount everest?

    eugene: ı can’t make a choice right now. ı should think it out later. and ı forgot to ask you where you are from…

    scott: how many legs does a camel have?

    eugene: something between 2 and 4. maybe, three? :-))) by the way, ı still don’t know your specialty – or, possibly, ı’ve missed it?

    ve benzeri diyaloglara girebilmiş yapay zekadır. son yarışmaların birinde %29, diğerinde 33'le turing testi'ni geçmeyi başarmıştır. üstüne beni zihin felsefesinde çalışmaya motive etmiş gelişmedir. siyaloğun geri kalanına şuradan ulaşabilirsiniz. conversations with eugene
  • 13 yaşında ve ana dili ingilizce olmayan ukraynalı bir velet olduğu için hataları gözardı ediliyor denmiş ki turing testi temeliyle bakıldığında başarılı olmasının yegane sebebi bu durumdur denilebilir. yoksa yapay zeka denilebilecek bir seviyeden çok uzak bir chatbottan fazlası değil. kaldı ki bir sohbeti en fazla 3-5 soru cevap çifti kadar yürütüp tekrar klasik rutinine dönüyor.

    tabi yapay zeka kavramını yalnızca turing testiyle değerlendirmek ne derece sağlıklı olur, o da tartışmalı.

    açıkçası elbot ile arasında pek fazla bir fark yok(zaten skorları da fazlasıyla yakın) ki elbot da %30 skoruna ulaştığında büyük tepki uyandırmıştı.
hesabın var mı? giriş yap