• eurofighter üreticileri ve avrupa'daki kullanıcıları:
    *almanya
    *ingiltere
    *ispanya
    *italya
    *avusturya

    bu ülkelerin yakın dönemde aldıkları diğer savaş uçakları:
    *almanya; f-35 alımı için sözleşme yaptı
    *ingiltere; f-35 aldı
    *ispanya; mevcut yapıyla devam
    *italya; f-35 aldı
    *avusturya; mevcut yapıyla devam ama f-35 için niyetlendiği söyleniyor.

    eurofighter kullanan toplam ülke sayısı: 9 (almanya+ingiltere+ispanya+italya+avusturya+katar+kuveyt+umman+suudi arabistan)

    f-35 programına dahil olan avrupa ülkeleri: 9, belçika+italya+isviçre+danimarka+hollanda+ingiltere+finlandiya+norveç+polonya

    bunlara ek uçak alma yolunda sözleşme yapan, niyet bildiren, planı kesinleşen vs. vs. ülkeler: 4, almanya+çek cumhuriyeti+romanya+yunanistan

    ilave bilgi; fransa tasarımı dassault rafale kullanıcı olan ve sipariş veren ülkeler: 8, fransa+yunanistan+mısır+hindistan+katar+hırvatistan+birleşik arap emirlikleri+endonezya

    şimdi şu tabloyu sessizce inceleyin canım arkadaşlarım. tamamen açık kaynaklarda olan ve kolayca ulaşabileceğiniz bu bilgiler size şunu işaret ediyor ki eurofighter typhoon artık yavaş yavaş ömrünü dolduran, üreticisi olan ülkeler dışında sadece 5 ülkeye satılabilmiş ve yine üreticisi olan ülkelerin çoğu tarafından yerine f-35 tercih edilmiş veya edilmeye başlanan, ticari anlamda çok başarılı olmayan bir uçak. fransa'nın tamamen kendi imkanları ile ürettiği ve sadece kendileri tarafından pazarlanan rafale bile bunun kadar satılmış zaten. bak tek başına uğraşmış adamlar diyorum.

    bunun yanında almanya gibi bizi sürekli kösteklemekten zevk alan bir ülkenin çok etkili olduğu bir program, eurofighter. bu almanya zamanında eşşek yükü ile para verdiğimiz leopard tanklarını, silahı mühimmatı doğuda kullanamazsın diye tatava yapıp da bizi o taraflarda külüstür m48'lere mahkum eden bir devlet.

    bir öğrenmişsiniz gap filler de gap filler, burada mantık dahilinde fikrini yazanlara hemen çemkirmeler, yok neymiş hepimiz uçak uzmanı olmuşuz, yok kuvvetten daha mı iyi bilecekmişiz vırt zırt.

    kör müsünüz, nato'ya dahil olan olmayan herkes f-35 peşinde. bir bütünlük oluşuyor avrupa'da. bu bütün yapı geçmişten beri var ve beğenin beğenmeyin bu olay amerika etkisiyle oluyor. 1945'ten beri durum böyle çünkü rusya hala orada tüm baskıcılığı ve emperyalist eğilimleri ile bekliyor. dolayısıyla bütüne dahil değilsen tek başına çok zorlanırsın ki al buyur yaşadığımız şey de bu. zamanında ben de f-35'i yeren çok şey yazdım ama şunu diyecek kadar mantıklıyım; f-35 almamız, bir an önce o programa geri dönmemiz gerekiyor. gerisi hava civa.

    eurofighter teknik anlamda başarılı olabilir, özellikleri süper olabilir, her attığını vuruyor olabilir ama artık gelecek f-35 ve türevleri üzerinden ilerleyecek. twitter uzmanlarından öğrendiğiniz gap filler lafını papağan gibi tekrarlamayı bir kenara bırakıp neden f-35 programından çıktık, ne oldu da bu iş başımıza geldi, neden reşadiye ve sultan osman-ı evvel rezaletini bir yüzyıl sonra modern türkiye cumhuriyeti de yaşadı diye sormanız lazımken hala gelmiş yok o yok bu yok gap filler cart curt. bak ekliyorum, bak al iyi bak senin bayrağının üzerine basıldığı, çatır çatır parasını verdiğin, bilmem kaç tane parçasını ürettiğin bu uçak şimdi arizona'daki 63.filo'da uçuyor...sonra da bana gelip deniliyor ki sen sus gap filler lazım! gap neden oluştu da filler peşine düştük diye sorsanız daha iyi olacak ama nerde o bakış açısı...

    gap filler'mış... toplayın avrupa'nın çöplerini. gerçi çok stratejik hareketler bunlar, bizim aklımız almaz, kuvvetten iyi mi bileceğiz değil mi...!

    edit: ufacık tefecik ilaveler ve imla.

    debedit: şurada saçmalayan gibi (bkz: #159071784) "her boku biliyorsun, bir de gelip buraya mete yararlık yapmışsın. madem öyle söyle bakalım çözüm ne? lazer pointerlı oklava piyasası kaçtan gidiyor? bu akşam cnn türk'te misin?" diye bana sormayınız lütfen. yine de dayanamayıp soracaklara peşin peşin yazayım; bu soruyu yanıtlamak hem benim işim değil hem de ihtiyaç duyduğunuz yanıtı vermek için maaş alanlar var, gidin onlara sorun. ben sadece fikrimi yazdım.
  • avrupa birligi'nin elini attigi cok i$ gibi yalan olmasa da uzun yillara yayilarak bayginlik vermi$ bir arkada$imizdir. kanatlarindan hemen tanirsiniz. kendine ozgu efendi bir duru$u vardir.

    eskiden eurofighter ef 2000 iken, 2000 yilindan cok sonraya geciktigi icin son ismi eurofighter typhoon olarak belirlenmi$tir ve almanya'nin ba$ini cektigi bir konsorsiyum tarafindan uretilmektedir. $irketin merkezi de almanya'da zaten. her ulke temel bir prototipi baz alarak kendisi istedigi gibi ucagi uretecektir. ortaklar almanya, ingiltere, ispanya, avusturya ve suudi arabistan'dir. surekli geciktirilmesinin ba$inda almanya'nin yuksek maliyetler konusundaki gonulsuzlugu ve projeden cekilmeye cali$masi ve iki uc yilda bir odenekleri falan kisarak projeyi durma noktasina getirmi$ olmasidir. ayrica bir tanesi ispanya'da yere cakilmi$, ba$kasi ingiltere'de zorunlu ini$ yapip son anda kendini kurtarmi$tir. bu da aletin teknik geli$imine darbe vurmu$tur.

    hayalet ucak olmamasina ragmen geometrisi ve kaplamasi radar sinyallerini minimum yansitacak bicimde du$unulmu$tur. alet bir f-22 kadar olmasa da radarda kolay farkedilecek turden bir $ey degildir.

    yunanistan cok hevesle ilk mu$teri olmaya cali$mi$ ancak 2004 olimpiyatlari icin falan para lazim oldugundan sonradan bu sipari$ini iptal etmi$tir. $u an uretici ulkelerin filolarina teslim edilmi$ pek cok eurofighter bulunmakta olup projenin suya du$mu$ oldugu yonundeki yaygin bilgi yanli$tir. ayrica japonya yeni ucak alim ihalesinde eurofighter'i tercih edecek gibi gorunmektedir.

    ortaklardan ingiltere, tum di$ politikasinda oldugu gibi ayni anda abd ve avrupa'yi da idare etmekte, hem eurofighter hem de f-35 projesine ayni anda katilmaktadir.
  • f-22'yle kıyaslanması, f-22'yle farklı kulvarlarda at koşturmasından dolayı pek doğru olmayan, ancak buna rağmen yine de kıyaslanacaksa f-22 tarafından eline verilecek bir uçaktır. dünyada hem, f-22'yle hem de eurofighter'la uçmuş tek insan john jumper (2001-2005 yılları arasında amerikan hava kuvvetleri komutanıdır kendileri) bakınız ne demiş:

    "öncelikle şunu söylemeliyim ki f-22'yle eurofighter tamamen farklı tiplerde uçaklardır. bu iki uçağı kıyaslamak nascar otomobiliyle formula 1 aracını kıyaslamak gibi birşey. her iki uçağın da ortak yönleri mevcut, ama bu uçakların farklı performans seviyeleri (uçuş karakteristiği) için üretildiğini de unutmamak lazım. .. .. .. eurofighter çok kolay kontrol edilebilir bir uçak. bunun yanında yüksek g manevralarında performansı oldukça iyi. dizayn edilme amacına uygun olarak -özellikle benim uçmuş olduğum konfigürasyon için söylüyorum- uçağın aviyonikleri ve renkli göstergeleri (hud ve diğer göstergeleri ima ediyor) kesinlikle mükemmel. bunun yanında yakın muharebelerde*uçağın manevra kabiliyeti oldukça iyi. f-22 de eurofighter'daki özelliklere sahip bir uçak. ancak f22, amerikan hava kuvvetleri'nin icra ettiği özel görevleri de yerine getirebilecek bazı kabiliyetlere sahip. f-22, herşeyin ötesinde hayalet bir uçak*. bu sayede tespit edilmeksizin mükemmel manevra kabiliyetiyle düşman sahasına şartlar ne olursa olsun nüfuz edebiliyor."
    demiş ve eklemiş:
    "eurofighter ve raptor*, abd'nin müttefiği olan ülkelerin hava kuvvetlerinin ve abd hava kuvvetlerinin teröre karşı yapacakları birleşik harekatlarda* farklı görevler üstlenecektir."

    "eurofighter raptor* kardeştir, ikisi de çok iyi uçaktır... eehm.... ama yine de yemişim eurofighter'ı" mesajı vermiştir kısaca.

    http://www.globalsecurity.org/…il-050322-afpn02.htm
  • iyi bir ucak, ancak $i$en bir projenin adidir.
    hem ba$lanmasi, hem de bitirilmesi o kadar gec oldu ki, ucagin "doktrini" eskidi. oyle diyeyim siz anlayin artik. ucagi becerdiler, ama 10-15 yil geride kaldilar. gecti borun pazari hesabi...
  • türk hava kuvvetleri için daha önce alımı bir kaç defa düşünülen savaş uçağıdır. fakat, sanırım son yıllarda ilk defa artık çok ciddi bağlamda değerlendirilmektedir.

    yunanistan'ın rafale alımından sonra daha önce yazıp çizdiğimiz şekilde kaçınılmaz son gelmiş ve türkiye adalar denizinde hava üstünlüğünü cumhuriyet tarihinde ilk defa kaybetmiştir. yunanistan'ın fransa'dan yapacağı dassault rafale alımından sonra durumun bu şekilde olacağı ve karşı atak olarak f-15, eurofighter typhoon ve aynen yunanistan gibi dassault rafale almak dışında da bir opsiyon yok açıkçası.

    esasında ilk etapta yunanistan'ın aldığı rafale uçaklarının dengeleri yunanistan lehine bir miktar değiştireceği de düşünüldü fakat olayın asıl ciddiyeti katar hava kuvvetlerinin anadolu kartalı tatbikatına katılması ile ortaya çıktı. bizim f-16'ların maalesef katar pilotlarının uçurduğu rafale uçaklarına karşı trajik bir sonuç aldığı tatbikat esnasında görüldü. yanlış hatırlamıyorsam katar hava kuvvetlerinin rafale uçakları bizim uçaklara karşı çift haneli kill sayılarına karşılık sadece tek kayıp verdi. üstelik bire bir değil 2'ye 1 hatta 4'e 1 gibi denemelerde bile rafale uçaklarının üstün geldiği söyleniyor. işte o noktada aslında tehdidin düşünülenden çok daha büyük olduğu bizim hava kuvvetlerimiz tarafından da anlaşılıyor.

    durum itibariyle baktığımızda türk silahlı kuvvetlerinin olası bir çatışma durumunda yunanistan'ın rafale uçaklarını havada vurma ihtimali maalesef onların bizim uçaklarımızı havada vurma ihtimalinden kat kat düşük durumda. tabi awacslara sahip olmamız veya rafale uçaklarını yerdeyken imha edebilecek kabiliyetlere sahip olmamız gibi unsurları düşündüğümüzde tablo bu kadar iç karartıcı olmayacaktır fakat direkt olarak karşısına sürecek uçağımızın bulunmadığı bir gerçek.

    bu noktada muhtelif opsiyonlar içerisinde en iyi değil fakat en mantıklı seçeneğin eurofighter typhoon tranche 4 olduğu görülüyor. öncelikle en iyi seçenek kesinlikle f-15 ex fakat daha önce abd'den nabız da yoklandı ama şimdilik imkansız. adamlar f-16 viper için bile ayak diriyorlar. yerli mühimmat entegrasyonu yapılan ve aesa radarlı iki filo eurofighter typhoon kaybettiğimiz hava üstünlüğünü bize geri getirecektir. ayrıca meteor ve iris-t gibi füzelerin de eurofighter typhoon ile kullanılabiliyor olması sayesinde bu füzeleri de temin ederek gerçek bir hava üstünlük gücü de elde edilebilir. zaten esasında rafale biraz daha multi-role bir platformken eurofighter typhoon özünde hava üstünlük platformudur. bizim multi-role platform olarak f-16 ile yeterli gücümüz mevcut olduğu için eurofighter bize iyi gelecektir.

    umalım ki mmu gibi henüz önünde 10-15 sene olan projeler için ülkenin hava üstünlük kabiliyetleri zaafa uğratılmaz ve en azından 2 filo eurofighter typhoon temin edilir. hatta bu uçakların temin edilmesi halinde dahi f-16 block 70 modernizasyonları ve 40 adet yeni alımdan vazgeçilmemesi gerektiğini düşünüyorum.
  • ingiltere tarafından almamız için teklif edildiği iddia edilen uçaktır işin aslı geçmiştede italya üstünden bize sunulmuştu fakat üretiminde kullanılan komponentlerin bir kısmının alman üretimi olduğu için duyulan kaygılar ve örtülü ambargolardan ötürü almadığımız veya alamadığımız tayyaredir.teklifin içinde bae ile türkiye'de üretim hattı açılacağı iddia edilmektedir konu savunma uzmanları tarafından sanal ortamda dillendirilmektedir.şayet bu tayyarenin tranche 4 versiyonu ile yerli mühimmatların sertifiyesi elde edilirse türk savunma sanayi ve vatan savunması açısından büyük artıları olur.

    hava kuvvetlerimizin acilen yeni uçaklara ihtiyacı vardır bunun sebepleri ise aşağıda elimden geldiğince ve öğrendiğim bilgiler ışığında yazacağım.
    1)f35 projesinden dışlanmamız kuvvetin uzun vadeli planlamalarını kökten değiştirmiştir bu kaybı ikame edecek yeni çözümler bulmamız fakru zarurettir.
    2) yunanistan abd ile üzerinde anlaştığı yeni f16 alımı ve ellerindeki mevcut tayyarelerin modernizasyon anlaşması daimi rakibimiz yunanistanı ege ve akdeniz'de bize karşı kağıt üstündede olsa avantajlı duruma geçirmiştir.
    3)yine yunanistan'ın fransa'dan aldığı rafale uçakları mevcut yapımızda bulunmayan çeşitli mühimmat ve sistemlere karşı bizim kaygımızı arttırmıştır(meteor füzeleri ve aesa radarı)
    3)hırçın komşumuz yunanistan aynı zamanda abd ile f35 üstüne çalışmaktadır niyet mektubu yayınlamışlardır.
    4)rusyanın her alanda maksimalist politikaları pek dillendirilmesede bizim nato üyeliğimizin ve batının bize zaman zaman sunduğu modern techizatın en temel sebebidir.rusya ile sahada iyi kötü mücadele eden yegane nato üyesi biziz her daim
    hazır olması nato'nun güneydoğu kanadı ve cephe ülkesi olan türkiyenin savunmasız bırakılması batının işine gelmez son ukr-rus savaşı en başta yazdığım bize karşı alman kısıtlamalarını kaldırmaya yarayabilir.
    5)aslında bizim kuvvet tek tip ve tek tedarikçi üstünden uçak almayı tercih eder fakat abd'nin f35,yeni f16,mevcut f16'ların modernizasyonu konusunda takındığı ikircikli tavıra cevapta olabilir bu kararlar.
    6) mmu projesinde ingiltere ile gerçekleşmesi muhtemel işbirlikleri ile eurofighter projesinden edinilecek know-how mmu projesine büyük katkılar sağlayacağı aşikardır.

    son tahlilde şayet bu anlaşma gerçekleşirse kuvvetin bir miktarda 2.el teyyare alacağını tahmin etmekteyim hem yeni uçaklar gelinceye kadar kuvveti hazırlamak hemde mevcut durumların karışıklığından ihtimal dahilindedir.bu uçak çift motorlu oluşu açısından kuvvetin isteklerini sonuna kadar karşılar katacağı hareket yarı çapı genişliği,aesa radarı ve modern mühimmatlar açısından ülkemize büyük kuvvet çarpanı katacaktır.

    not:ben bu konuları öğrenmeyi hobi edinmiş sıradan bir vatandaşım bu bilgileri açık kaynaklardan ve twitterda yazıları çıkan uzmanlardan derlemekteyim.onların emekleri gerçekten takdire şayandır en başta arda mevlütoğlu buradada yazardır kendisi orko 8 olarak ve diğer uzmanlarımızı burdan saygılarımı sunarım.
  • ingiltere 20+ tranche-1 typhoon'u 2022'de hizmetten çıkaracağını açıkladı.
    bu uçaklar 2040'a kadar hizmette olması için modernize edilmiş uçaklar.
    gerekçe olarak da işletme maliyetleri öne sürülmüş.
    tranche-1'lerin en büyük sorunu hava-yer görevleri. tamamen hava-hava görevleri için dedike uçaklar.
    teorim şudur:
    bu uçaklar türkiye'ye satılmak üzere anlaşma yapıldı. tsk'nın hava yer görevlerinde pek sorunu yok.
    dünyanın en büyük drone filolarından birine sahip ve sayı da artıyor. f-16'lar da bu konuda oldukça kabiliyetli. hava - yer zaafını çok fazla önemsemeyecektir tsk.

    mmu gelene kadar tek motorlu f-16'lar yumuşak karın hava - hava görevlerinde.
    bahsedilen uçaklar 6 ay önce türkiye'ye geldi ve incelendi.
    tamamen kişisel düşüncem, bu uçaklar türkiye'ye gelecek.

    kaynak link: götüm
  • avusturya devletinin zamaninda tanesine 100 milyon euro'dan 15 tane aldigi, bakim masraflari icin ayri para ödedigi ve bundan dolayi basinda hakkinda sürekli haberler cikan ucak. hatta gecen sene bir dogu avrupa ülkesi bakim masraflari icinde olmak üzere tanesini 60 milyon eurodan almistida avusturya'da olay yaratmisti.
  • tfx adlı oyunda uçurulabilen üç uçaktan biri.
    ayrıca oldukça eski bir projedir. bundan yıllar önce, nato skywatch'ta arka kısımları motor sıcaklığından kararmış efa'lar görmüşlüğüm vardır. ileride türkiye'nin de efa üretme ihtimali vardır küçük de olsa.
    ayrıca tıpkı f-16 gibi stabil olmayan uçaklardır ve 3 adet dahili bilgisayar, uçağın kontrol edilebilir hale gelmesini sağlamaktadır. bu dengesiz yapı, uçağa inanılmaz bir manevra kabiliyeti kazandırır.
    ne var ki kısa menzillidir, kesinlikle f-22 ile aynı sınıfta değildir.
  • turkiye'nin ingiltere-fransa ve italya'yla ile birlikte dorduncu e$it ortak olmak uzere davet edildigi ancak savunma bakanligi'nin ilgilenilmedigini acikladigi proje. silah endustrisinin ulkelere kazandirdigi para ve prestij du$unuldugunde reddedilmesinin arkasinda projenin fena halde yatmi$ olmasi olabilir.
hesabın var mı? giriş yap