• 1952 de heykeltraş roberto rossellininin kendisi hikayeyi yazarakingrid bergman adındaki beyaz mermer heykeli ile avrupada savaş sonrası sınıf kavgasını anlatır
  • zengin kesimin samimiyetsiz akşam yemeği partileriyle altı - yedi çocuklu fabrika çalışanlarının evleri arasında mekik dokuyan film. iki saatlik normal sayılabilecek süresi içerisinde birçok hayati konuyu ele alıyor aslında: sınıf farklılıkları, yas, ölüm, akli denge, aktivizm, din ve belki de en önemlisi eşler arası paylaşımsızlığın yol açabileceği sorunlar.

    bir film noir listesinde görüp izleme kararı aldım ama hiç beklediğim gibi klasik bir film noir çıkmadı. belki de roberto rossellini'den "normal" bir yapıt beklemek benim hatamdı, bilmiyorum bugüne kadar hiç filmini izlememiştim. kendisiyle biraz daha mesaimiz olacak gibi duruyor europa '51'den sonra. en popüler ve en beğenilen eserleri arasında olmamasına rağmen hoşuma gitti film, daha iyi olarak gösterilen filmlerini de izleyeceğim kısa süre içinde.

    ayrıca ingrid bergman'ın ne kadar güzel ve ne kadar asil bir kadın olduğunu bir kez daha hatırlamış oldum bu film sayesinde.
hesabın var mı? giriş yap