• anlatacağım; ege'nin sahil ilçelerinden birinde, şirin bir devlet hastanesinde pratisyen olarak çalışan genç bir doktorun, başhekim tarafından evde bakım hizmeti ile görevlendirilmesinin ardından yaşadığı rutin günlerden biridir.

    09.30 civarı hastaneye geliş,
    10.00 gibi yanında genç bir hemşire kız ile birlikte, hastaneye ait fakat doktora zimmetli bir 2017 model ford connect ile yola koyulma,
    10.15 evde bakıma ihtiyaç duyan bir yaşlının evini ziyaret, doktor kapıda sigara içer, hemşire yaşlı hastanın bakımını kısa sürede bitirir, tekrar yola koyulurlar,
    10.45 ikinci bakıma muhtaç hastanın evine ziyaret. olağandışı bir durum varsa beni çağırırsın talimatıyla hemşire eve girer, doktor araçta hemşire çıkana kadar radyo dinler,
    11.30 olağanüstü bir durum olmazsa her gün gidilen sahil kenarındaki salaş kafede türk kahvesi içilir. doktor sade içerken hemşire az şekerli içmektedir.
    12.30 hastaneye dönülür, dışarıda para harcamamak adına çıkan yemekten yenilir. ardından sigaralar çaylar içilir.
    14.00 günün son hastası ziyaret edilir. yine olağanüstü bir durum gözlenmediği takdirde hemşire hanım 15 dakikada işini halletmekte, doktor kapıda sigara içmektedir.
    14.30 hastaneye kesin dönüş, ortalama 5 ya da 6 dakika süren günlük rapor yazıldıktan sonra doktor hususi odasında netflix'i açar. izlediği dizinin son bölümünden izlemeye devam eder. son izlediği dizi la casa de papel'dir.
    16.00 mesai biter, paydos.

    doktor bu hizmetleri karşılığında döner sermayeleri de ekleyince aylık ortalama 6.500-tl maaş almaktadır. haftasonları hiç çalışmamış, günde en fazla 5 hane ziyaret etmiş, saat 16.30'dan sonra hastanede hiç bulunmamıştır.
  • maalesef, benzer hikayelerini dinlediğim olaydır.
    genellemek doğru olmaz, tam tersi olanlarını da görüm.
    bu durumdaki doktorlar kadar, bu durumu denetlemeyen idarecilerinde sorumlu olduğu bir gerçektir.
  • steteskopu hiç takmadı mı?
  • buna kızan adam, doktor iğne yapmıyor diye de kızar. niye hemşire yapıyor dimi doktor varken...

    halbuki bilmezki o hemşire o doktordan daha iyi iğne yapar kan alır ya da pansuman yapar. çünkü onun asıl işi o...

    lakin doktor bunları yapamayacağından değil tıp mezunu adam tabiki biliyor ama onun uzmanlığı ve eğitimi başka. yasal prosedür gereği kimi uygulamalarda doktor onayı gereklidir ve doktor bu tarz önem gerektiren uygulamalar için burada bulunmalıdır. lakin bir çok basit müdehale ve uygulama için her hangi bir doktor onayı gerekmediğinden hemşire veya oradaki sağlık görevlisi görevini yerine getirebilir.(misal her hangi bir ilaç kullanılmayacaksa )

    doktor değilim tabiki ama zamanında bir 5 yıl kadar büyük bir sağlık grubunda pazarlama müdürlüğü yapmıştım. aradan zaman geçti artık tr de değilim ama prosedürler çok değişmemiştir. biraz hiyerarşide var diyebilirsiniz bu meslekte ama türkiye'de sağlık sisteminde doktorun ve hemşirenin uygulamaları farklıdır. hastanın ihtiyacına göre 2 side yardımcı olabileceği gibi ya da örnekteki gibi durumlarda sadece hemşirede işin içinden çıkabilir. sonuç olarak iyi bir hemşire bir çok doktordan daha iyi damar yolunu bulup kolunuzu delik deşip etmenden sizin kanınızı alabilir ya da serumunuzu takabilir.
hesabın var mı? giriş yap