76 entry daha
  • gelen sorular ve mesajlar üzerine hakkında biraz daha bilgi vermeyi kendime görev edindim. fanboy değil teknoloji meraklısı birisiyim ancak 2d hi-def kameralar ile kod temelli yapılan yüz tanımlama ile ır-dot projector ile yapılan 3 boyutlu ve termal yüz tanımlamayı lütfen birbiriyle karıştırmayın. yüz tanımlama ile kilit açmak evet vardı ancak fotoğraf ile bile kandırılabilen bir teknolojiden bahsediyorsunuz.

    öncelikle nasıl çalıştığını anlamak için aşağıdaki videoları izlemenizi öneririm.

    iphone x'de bulunan true depth camera (gerçek derinlik kamerası) basitçe kinect sensörünün daha küçültülmüş ve modernize edilmiş hali.

    video 1:
    https://www.youtube.com/watch?v=uq9sejxziug

    bu video'da detaylıca ir ve normal kameranın eş zamanlı kullanımında derinliği nasıl verdiği anlatılıyor. yani yüz haritanız nasıl çıkacak buradan anlayabilirsiniz.

    video 2 ve 3:
    https://www.youtube.com/watch?v=p2nqxyywbqi
    https://www.youtube.com/watch?v=fsg5mwfbziq

    bu videolarda da true depth kamerada bulunan nokta projeksiyonunun (dot projector) uygulamalı görüntüsünü görebilirsiniz.
    -----

    bu iki sistemin eş zamanlı kullanılmasıyla oldukça keskin bir data elde edilebilir. insanların aklındaki sorulara yanıt verelim.

    - gece suratıma ışık mı tutacak? projeksiyon falan?
    - hayır. aslında evet ama ir olduğu için sizin görebileceğiniz ya da rahatsız olacağınız bir şey değil. ancak ir ışınlarını kedi, köpek gibi hayvanların görebildiği kanıtlandı. telefonunuzu açarken kediniz noktaları yakalamak için suratınıza atlar mı bilemem ama :)

    - ben uyurken sevgilim telefonumu açabilecek mi?
    - hayır. yazılımsal olarak kısıtlanan bu durumda gözleriniz telefonda değilse ya da yüzünüz telefona baksa bile gözleriniz bakmıyorsa açmıyor. (deniliyor)

    - makyaj yapsam tanımamazlık eder mi?
    - hayır, hiçbir alakası yok. ha eğer cildinizin üzerinde beton gibi 1, 2mm kalınlığında makyaj yapıyorsanız bırak face id'yi babanız gelse sizi tanımaz zaten.

    - ağzımı burnumu dümdüz etseler?
    - face id tanımayabilir ama yine şifreni girip telefonunu kullanabilirsin. sonuçta grip olsan da siri seni tanımayabilir, parmağını kessen touch id çalışmayabilir vs vs.

    - yüksek kaliteli fotoğraf tutsak kameraya?
    - ir kamera tek düzlem olacak göreceği için olmaz.

    - adamın maskesini yapsak 3d modelden?
    - adamlar hollywood özel efektçilerine yaptırmış, becerememişler. daha iyisini yapabilirim diyorsan bir dene bakalım belki hollywood'da işe bile alırlar seni. birebir maske yapılsa bile basit bir yazılımla yüzünüzün ısı haritası çıkarılabilip veri olarak işlenebileceği için bunu bir seçenek olarak görmüyorum.

    ancaaaaakkkk... benim de aklıma takılan noktalar yok değil.

    misal, yanyana iki iphone x eş zamanlı kilit açmaya çalışırsa yüzlere yansıyacak eşleme noktaları birbirine karışacağı için yüz algılamada sıkıntı yaşanacak mı? kinect oynanan bir odada rahatlıkla telefonumu açabilecek miyim?

    sorular artabilir ancak face id'nin normal kameralar ile yapılan yüz tanımlamadan kesinlikle farklı bir teknoloji olduğu su götürmez bir gerçektir. umarım açıklayabilmişimdir.

    gerekli mi? işte orası tartışılır.
  • millet şimdiden "gözaltındayken polis telefonumuza erişim isterse yüzümüze tutup kilidi açacak" endişesi yaşıyor. teknolojinin nasıl çalıştığına dair hiçbir şey okumadım ama bu bir "fotoğraftan tanıma vs gerçekten yüzden tanıma" tartışması değil, çünkü polis yüzünüze tuttuğunda çalışmazsa hakikaten bozuk demektir, bir önlem göremiyorum.

    akademisyenlerin/avukatların yakapaça tutuklandığı bir ülkede telefonunuza erişim için polisin yüzünüze tutmayacağını düşünmek hakikaten saflık ve endişe verici ("benim saklayacak bir şeyim yok"çular wikipedia'yı vpn'le veya başına 0 yazarak okumaya devam edebilir).

    mantıklı bir karşı argüman da göremedim. varsa yoksa "fifth amendment, civil rights". ortadoğudan bakınca koskoca bir "o işler öyle olmuyor" kalıyor geriye.
  • polisin yüzünüze tutması mevzusu şöyle: gözlerinizi kapatırsanız çalışmaz.

    bu touch idden daha fazla koruma sağlamış oluyor çünkü touch id için de polis elinizi tutup parmağınızı bastırabilirdi.

    ancak asıl koruma hem face id hem touch id için ios 11 ile geliyor: lock tuşuna 5 defa hızlıca bastığınızda telefon kilitleniyor ve açılması için şifrenizi girmenizi istiyor. yani polislik bir durumunuz olduğunda lock tuşuna hızlıca basın ve parmak bastırılma, yüze tutulma risklerini bertaraf edin.

    hatta eff bunu övmüş: https://twitter.com/eff/status/907774330091667457
  • sırf telefon satılsın diye yapılan yenilik işte niye bu kadar tartışılmış anlamadım. s8+ kullanıyorum ve yenilik diye retina tarayıcı koymuşlar. sikmisim retinasini tarayıcısıni. telefona uber işlevsel katmamis belki de bu özelliği kullanan oldukça azdır ama teknolojisi var diye pazarliyorlar. kullanıyor muyum evet ama millete gidip de retina tarayıcısı var abi diye telefonu tanitmiyorum bilhassa.

    yeni araba satarken led gündüz farı var demek gibi bir şey
    olsa ne olur olmasa ne olur amk.

    bir de donanım-teknoloji diye pazara sürüyorlar.
  • diyelim ki polis sizi yakaladı ve lock tuşuna 5 defa basma fırsatı bulamadığınız için polisin telefonu yüzünüze tutma ihtimali söz konusu.

    çözüm basit: polise küfredin, polis ağzınızı yüzünüzü dağıtsın ki telefon sizi tanıyamayacak hale gelin.
  • gerekli olup olmadığı tartışması bir yana, çok başka bir mevzudan bahsedeceğim; bu tip teknolojilerin erişilebilirlik entegrasyonu. mesela touch id bir kör için güvenli olmanın yanında ürünle etkileşim hissini de tam veriyordu"fiziki bir buton, parmağın tanıtılması süreci vs". ha işte face id, köre aynı etkileşim hissini verebilecek mi? applenin buna bir çözümü var mı? kastettiğim voiceover ile çalışıp çalışmaması değil, o cephede zaten sıkıntı yok. apple bu ayrıntıları düşünerek ürün geliştirdiği için tercih ediliyor zaten.
  • bunun lansmanda sictigini soyleyenler ya kotu niyetlidir, ya da yeterince dikkatli bakmiyorlar.

    buradan bakin: https://finance.yahoo.com/…l-onstage-181213050.html

    burada herkes guvenilirlik faktorunu yorumluyor, tartisiyor. benimse aklima dayanikliligi geldi ilk. sebebi ise touch id'nin iphone se gibi suya dayanikli olmayan modellerde donanimsal olarak sicabilme ihtimali. basima geldi, oradan biliyorum. touch id'ye alistiktan sonra bozulmasi tam bir izdirap. bu yuzden bu tip teknolojilerin guvenliginden cok dayanikliligi daha onemli benim icin.

    herhangi bir modern iphone'u acip bakarsaniz kameranin vs. cok guzel sabitlendigini gorursunuz. buradan yola cikarak dusurmelerden vs. sensorlerin fazla etkilenmeyecegini soyleyebiliriz. face id'nin donanimsal olarak sicmasini saglamak icin geriye on paneli catlata catlata kirmak kaliyor.
  • türkiye gibi ülkeler için yersiz endişelere sebep olan teknoloji. şayet polis telefonunuzun kilidini açmak istiyorsa parolayı yüzünüzden değil omuriliğinizden alır o telefonu açar. o yüzden rahat olun yüzünüzle telefon kilidi açmak hoşunuza gidiyorsa teknolojinin keyfini çıkarın.

    edit:imla
  • sözlüğün yarısı hayatında karakola uğramamış belli :)

    arkadaşlar işin ucunda sizin telefonunuzdan alınacak bilgiyle o an kurtarılacak bir insan yoksa, yok edilecek bir delil yoksa ne memur ne amir sizi sikine bile takmaz. alır, sevkeder mahkeme ne bok yerse yesin der sizinle mi uğraşacaklar amk adamlar dünyanın en bıkmış insanları...

    he aksi bir durum söz konusu ise, telefona bakarlar, kilidi görürler, "aç lan şunu amına koyduğumun oğlu" diye tepenize çökerler, %90 açarsınız zaten, extreme sportslarla ilgilenenler ise kapı çarptıktan veya voltalarken düştükten sonra telefonu açar fakat burda şu nokta devreye girer ki memurlar elleri şişerse falan darp raporu alıyorlar bir de ordan götünüze giriyor.

    face id falan çok şey yapmayın siz, polisimizde onu çözen facesinin amk teknolojisi var.
97 entry daha
hesabın var mı? giriş yap