• bilgisayar, ps3 ve xbox360 destekli şükela direksiyonlar, pedallar ve vitesler üreten alman firması. şu an piyasada porsche 911 carrera, 911 gt2, 911 gt3 ve forza motorsport csr isimli direksiyon modelleriyle sadık bir kullanıcı kitlesi yaratmış durumda. yakın zamanda ise clubsport wheel series isimli, f1 ve bmw gt2 direksiyon (seçime bağlı) takılabilen yeni bir direksyon daha piyasaya sürecekler.

    resmi sitesi: http://www.fanatec.de/
  • ps4 uyumlu, şu linkteki f1 direksiyonu wishlist'imde. ancak o kadar pahalı ki insan değer mi diye merak ediyor.

    aynı zamanda formula esport serisinin resmi direksiyon seti olan şirkettir.

    dişlilerle çalışan logitech g920'den, belt driven sistemli bir thrustmaster'a geçmeyi düşündüğüm bir zamanda aklımı fena halde kurcalayan markadır.
  • muhteşem direksiyon setleri üreten firma. türkiye'ye sipariş imkanı da var ve kargo ücreti de hiç fena değil ama bunlara buraya gelişte ne kadar vergi uygulanıyor bilemedim. bilen varsa yeşillendirebilir.
  • 350 euro'luk direct drive wheel base'si piyasadaki en ucuz direct drive sistemdir. gel gelelim iyiymiş lan alalım diyemezsiniz. zira buna bağlayacağınız direksiyon minimum 200 euro, iyi bir pedal seti de 250-400 euro civarına gelmektedir. bunları masaya bağlarsanız sıçtınız çünkü 8nm torku olan bir makine bu. simrig denen düzeneklerle kokpit yapmanız lazım. yetti mi? yetmedi. daha shifter var, el freni var. yani 1500 euro'dan daha aşağı çıkmanız pek olası değil. o yüzden logitech g29 ile devam ediyor hayatımıza bakıyoruz.
  • bu markanın güzel oyuncakları için vergi hesaplamaktan bitap düştüm. vergisi ne kadar, hala kesin bilmiyorum, ama herhalde yüzde 58 filan toplamda.

    tek sorun, hala biraz underground şekilde çalışmaları. amazon'a satış açmamaları, websitelerinin gerçekten kötü (ve bug dolu) olması gibi sorunlar var.

    kendisiyle ciddi düşündüğüm marka.
  • csl dd versiyonuyla ekosistemine dahil oldugum sim racing ekipmanlari ureten alman menseili firma.

    direkt kendi sitesinden hizli ve guvenli sekilde alisveris yapabilirsiniz. ups express saver ile gumruk islemleri de dahil olmak uzere sikintisiz ve hizli bir surec yurutuyorlar. ek gumruk vergisi olarak %38 odeme yapmaniz gerekiyor.

    dikkat etmeniz gereken tek sey urunlerin toplam tutarinin 1,500 euro'yu gecmemesi. gectigi halde gumruge ticari olarak geliyor ve hem sure uzuyor hem de odeyeceginiz vergi artiyor.
  • thrustmaster t300'den yine kayışlı sistem olan fanatec clubsport v2.5'e geçtim hiç hesapta yokken. sanıyordum ki torku artacak olacak bitecek. kesinlikle böyle değil. resmen çağ atladım. feci bir fark var. gücü geçtim fena halde hızlı geliyor tepkiler, çok keskin, çok ani, ihtiyacımdan daha güçlü. kayışın esnekliğini hissediyordum t300'de bunda taş gibi resmen ve çok daha pürüzsüz.

    paranız varsa thrustmaster'la falan uğraşmayın. arada çok büyük klasman farkı var. hele dd versiyonları çok çok daha gelişmiş bendekinden.

    yazılımı çok detaylı ve başarılı, tuşları shifterları direksiyon kalitesi fersah fersah ötede. 200 dolarlık direksiyon addon'u almıştım t300'e, bundaki 250 dolarlık f1 direksiyonunun yanında oyuncak gibi kaldı garibim joystick tuşlarıyla. çoğu premium arabada olmayan kaliteye sahip direksiyonları.
  • web siteleri gördüğüm en ağır çalışan web sitesi olabilir.
  • nihayet sipariş verdi verecek, şimdi sipariş veriyor eli kulağındadır, sipariş verdi ve hemen iptal etti gibi bir sürü aşamadan geçerek ekipmanını satın aldığım simülasyon firması.

    dün itibarı ile kargom elime ulaştı. siparişten sonra 2 hafta gibi bir süreç işledi. ortalama bir haftada kargolandı, bir haftada da gümrük ve kargo süreci tamamlandı. tabii stokta görünen ürünlerden sipariş verdiğimi belirtmekte fayda var.
    ödediğim vergi is %38 oranında. tabii 1 mayıs itibarı ile değişen gümrük sürecinde neler olur, onu bilmiyorum açıkçası.

    aldığım ekipman: gt dd pro paketi (8nm tork upgrade'i ile), csl load cell'li pedal seti, clubsport vites.
    bunlara ek olarak podium wheel r300 adındaki simit ve clubsport universal hub v2 de aldım. bir daha sipariş nasıl ne zaman veririm, belli değil sonuçta. almışken internette eleştirildiğini gördüğüm gt dd pro simit yüzünden hayal kırıklığı olmasın dedim.

    ekipmanları paketten çıkan masa montaj aparatıyla kendi bilgisayar masama kurup test ettim. önümüzdeki günlerde siparişini verdiğim ortombo dd1 standı ile daha düzgün bir hal alacak, fakat ilk izlenimlerim şöyle:

    -fanatec: siteleri ne kadar başarısız bir arayüzüne sahip olsa ve illallah dedirten cache hataları da verse (bir dakika arayla siteyi açınca tekrar login olmak zorunda olma, farklı cihazlardan siteye bağlandığınızda sepet içeriğinizin farklı görünmesi vs.), müşteri hizmetleri kötü değil. iptal ettiğim siparişlerde herhangi bir sorun yaşamadım. elime ulaşan siparişimde de paketleme gayet iyiydi. ürün kutusunun da modüler diyebileceğimiz kat kat köpüklerle yapılmış olması hoş (unboxing videoları izleyen arkadaşlar zaten görmüştür tabii).

    -gt dd pro: 8nm gerçekten dedikleri kadar varmış. masa montajıyla çok kullanılabilecek gibi değil. ya force feedback'ten kısacaksınız ya da masanız epey dayanıklı olacak, ancak öyle. eğer benim gibi çaylak sürücüyseniz ve pist dışına taşarsanız, gerçekten ciddi bir tepki geliyor araçtan. masa montajı sağolsun, kerb'lerin üzerinden geçerken ufak çaplı bir deprem simülatörü etkisi de aldım.
    ayrıca paket ile gelen simit, reddit'te vs. pek beğenilmiyordu, ama açıkçası ben beğendim. o gri renkli plastik kaplama kısım dışında şık denilebilecek bir ürün ve kalitesiz bir hissi yok. vites değişimi için üzerindeki paddle'lar yeterli, tabii harici vites keyfi isteyen için bu parçalar biraz sönük kalacaktır.
    montaj aparatı da internette kullanıcıların pek sevmediği bir aparat, ama bence sorun çıkartacak bir parça değil.

    -csl pedallar: ilk load cell deneyimim. gerçekten oldukça sert bir fren pedalı sunuyor. henüz montajlanmadığı için gerekli kuvveti tam uygulayamıyorum elbette, zamanla alışmayı umuyorum. ilk izlenim olarak pedal için yüzey upgrade'ini almadığıma üzülmemem gerektiği düşüncesindeyim. bence pedal yüzeyi mevcut haliyle de kötü değil, ama bu çok kişisel bir konu. alacak arkadaşlar bence kendileri değerlendirmeli.

    -clubsport vites: masa montaj aparatıyla gelmediği için henüz test edemedim, fakat malzeme kalitesi sağlam görünüyor ve evet, oldukça ağır bir ürün.

    şöyle de bir not düşeyim (sonuçta herkesin başına gelebilir). dd pro'yu bilgisayarıma ilk bağladığımda algılanmadı, çünkü arkadaki usb bağlantısının sanıyorum klips gibi bir mekanizması var. o kablo yerine oturmazsa boşta kalıyor ve usb bağlantısı kurulamıyor. çok basit bir şey, ama çok basit bir bilgi olarak burada dursun.

    bir diğer durum olarak, ilk test olarak assetto corsa oyununu açtım. orada bir wizard ekranı var, yönlendirmesiyle direksiyonu oyuna tanıtabiliyorsunuz. bence kontrolleri kendiniz menüden ayarlamaktan daha sağlıklı, çünkü ben kendim ayarladığımda frene basınca hızlanan ve gaza basınca duran bir arabam oldu. elbette benim bir hatam olmuştur, fakat böyle bir yerde takılan arkadaşların aklında bulunsun.
  • (bkz: 15 mart 2022 gümrük kanunu düzenlemeleri) sonrası sipariş sürecinin nasıl işlediğini merak ettiğim direksiyon seti üreticisi.

    önceden %38 vergi ile kapımıza kadar geliyormuş, anladığım kadarıyla artık ek olarak kdv de ödenecek ve ayrıca gümrük müşaviri tutmak gerekecek. bilenler aydınlatsın lütfen.
hesabın var mı? giriş yap