• fatih sultan mehmet'in istanbul'a girişini tasvir eden tablosuyla tanınan son saray ressamı.
    http://www.arty.com.tr/…ite/images/300px/znr005.jpg

    1854 yılında italya'da doğdu. meslek hayatına duvarcı çırağı olarak başladı. yeteneğini keşfederek desen çalışmalarına ağırlık verdi. verona’da accademia cignorali'de ve roma güzel sanatlar akademisi'nde eğitim gördü. 1800’lü yıllarda ilk eserlerini italya’da sergiledi, büyük beğeni kazandı. sanat çevresinin tavsiyesine uyarak paris’e gidip bir atölye tuttu.

    uzun süre sanatçılara özgü bohem hayatı sürdürdü. ün, para ve itibar kazandı. sıra mesleki tatmin ve sanat aleminde kalıcı bir iz bırakmaya gelmişti. "paris'te güz", "roma'da son bahar", "venedik'te gondollar" misali defalarca kez resmedilmiş kompozisyonlarla ilgilenmedi. masalsı bir şehir keşfedip çizilmeyeni çizmek istedi. italyan yazar edmando amicis'in constantinapolis (istanbul) adlı kitabından etkilendi. tıpkı 1850 yılında istanbul'u mekan edinen giovanni brindesi gibi oryantalist bir tutkuya kapıldı. bu gizemli şehri ve islam kültürünün damgasını vurduğu toplumsal hayatı keşfetme arzusuyla 1891 yılında venedik'ten ayrıldı. 9 günlük bir yolculuğun ardından eşiyle birlikte istanbul’a geldi. taksim civarında ahşap bir eve yerleşti. kent manzalarını resmetmeye başladı.
    http://www.istanbulsanatevi.com/…mages/iri/6494.jpg
    http://www.atlantisresim.com/data/a43109.jpg
    http://img246.imageshack.us/…g246/6092/pic32dn0.jpg

    çalışmaları dikkat çekti. bir gün teşrifat nazırı münir paşa tarafından yıldız sarayı'na davet edildi. osman hamdi bey'le tanışma fırsatı buldu. artık istanbul sanat çevresinde tanınan bilinen bir ressam olmuştu. celal esad arseven, hoca ali rıza, şehzade abdülmecit efendi, mihri müşfik ve celile hanım gibi isimlere hocalık yaptı.

    1896 yılında bir cuma günü galata köprüsü'nde resmi geçit yapan ertuğrul süvari alayı'nı gördü. bunun her hafta tekrarlanan bir merasim olduğunu öğredi ve küçük kağıtlara eskizler hazırlamaya başladı. ve nihayetinde bunları tablo haline getirdi;
    http://upload.wikimedia.org/…suvarialayi_zonaro.jpg

    bu eseri 2. abdülhamid han tarafından çok beğenildi. kendisi de usta bir hakkak ve iyi bir hattat olan 2. albulhamid, zonaro’nun renk seçimlerinde ve fırça darbelerindeki ustalığını, detaylardaki özenini takdir etti. onu mecidi nişanı'na ve saray ressamlığı ünvanına layık gördü, maaş bağladı.

    bir yıl sonra da 1897 türk-yunan savaşı'nı tasvir eden dömeke savaşı* (hücum) tablosunu yaptı.
    http://upload.wikimedia.org/…ömeke_harbi_zonaro.jpg

    2. abdülhamit, beşiktaş akaretler’deki iki katlı bir evi emrine açtı. zonaro burayı hem ev hem atölye olarak kullandı. sanat merkezi haline gelen bu evin winston churchill, ali sami, recaizade ekrem, osman hamdi bey, enver paşa gibi pek çok ünlü ziyaretçisi oldu.
    http://www.antikalar.com/…s/konuk/konuk0709-03x.jpg

    1905 yılında abdülhamit kendisinden istanbul'un fetihini tasvir eden tablolar yapmasını istedi. ve zonaro bu tablolarıyla ününe ün kattı.
    http://upload.wikimedia.org/…/70/kusatma_zonaro.jpg
    http://www.atlantisresim.com/data/a43104.jpg
    http://upload.wikimedia.org/…onaro_gatesofconst.jpg

    31 mart ayaklanması'ndan sonra 2.abdülhamit devrildi. zonaro'ya saray ressamlığı ünvanının kaldırıldığı bildirildi. zonaro 1910 yılında ailesiyle birlikte istanbul'dan ayrılarak italya'ya döndü. 1929'da 75 yaşında san remo'da vefat etti.

    fausto zonaro;
    http://upload.wikimedia.org/…ommons/6/66/zonaro.jpg
  • osmanlı'nın son saray ressamıdır.

    1890'lı yılların ingiltere büyükelçisi philip currie, zonaro'ya büyük hayranlık beslerdi. öyle ki ressamın tablolarından bir koleksiyon dahi oluşturmuştu. 1896 yılında büyükelçi üvey kızını evlendirecekti. düğünde kızına fausto zonaro'nun bir tablosunu hediye etmeye karar verdi. zonaro'dan üvey kızının resmini yapmasını istedi. zonaro da bunu kabul etti. ardından elçinin kızı haliç manzaralı elçilik binasının* bahçesinde, gelinliğiyle bir tahtırevana oturarak pozunu verdi. birkaç günlük çalışmanın sonucunda da bu güzel tablo ortaya çıktı: görsel

    ressama ve eserlerine dair daha detaylı bilgi için: pera müzesi
  • ikinci abdulhamit tarafindan saray ressami ünvani verilmis italyan ressam, istanbuldayken akaretlerde oturmus, 1909 da bir saray entrikasi uzerine italyaya geri dönmüs oriantalism ekolunden muthis bir ressam, hem beyaz osmanlilari hem de sokagi ve halki cizmiş, boyamış, retrospektif sergisi ocak ayinda istanbulda. mutlaka görülmeli
  • zonaro'nun sevilen yanlarından biri oryantalist ressam olarak anılmasına rağmen, onlardan biri gibi içinde bulunduğu toplumun kültürünü olduğu gibi tuvale aktarmasıdır.

    örneğin oryantalist ressamlar genelde namaz kılan ahali tasvirlerini dikkat etmeden namazda yer alan almayan hareketleri de kendine göre tasvir etmişken zonaro ise etrafındakilere bir hata olup olmadığını sorarmış ve düzeltirmiş.

    gönderilme nedeni olarak, abdulhamid'in hal edilmesi sonrası saray kadrosunun tasfiye edilmesi olarak yazılmış.

    ama şöyle bir bilgi de yer almakta;
    italya'nın o dönem osmanlı toprağı olan trablusgarp'ı işgali ve buna istinaden başlayan protestolar sonucu ülkede bulunan italyanların ülkelerine gönderilmesi kararlaştırılmış. bunların arasında sanayi nefise mektebi yani güzel sanatlar akademisinde ders veren italyan profesörler ve zonaro da varmış.

    sonuç olarak atölyesinde bulunan yüzlerce eserini değerinden çok düşük ücretlere satarak ve ağlayarak istanbul'dan ayrıldığı ayrıca olaylar bu şekilde gelişmeseydi paşa ünvanı alacağı da söylenir.
  • dolmabahcede gosterilen sergide empresyonist tablolariyla klasik 'oryantalist' ressamlarin gozuyle istanbul'u gormedigi anlasilir. 'muharrem', 'inci dizen kadin' , 'besiktastaki evimden bir gece manzarasi' adli tablolari incelenmeye deger sahane eserler
  • 2003 senesinde yapi kredi kultur merkezi'nde bircok eserinin sergilenmesinin akabinde yapi kredi yayinlari ressamin hayati ve calismalariyla ilgili ayrintili bilgiler iceren bir kitap yayinlamistir. saray icin yaptigi resimler bir yana, kisisel favorim halen sakip sabanci muzesi'nde sergilenmekte olan "genc kiz ve balkabagi" isimli eseridir.
  • vakti zamanında çizmiş olduğu ikinci abdülhamid portresinin satın alınması için mustafa kemal’e mektup yazdığı ortaya çıkan ressam.
  • antik a ş'nin, daha önce nisan 2006'da istanbul ismiyle satışa çıkardığı eserini, bu sefer kasım 2007'de galata limanı ismi ile ve 250 milyar açılış fiyatı ile satışa çıkardığı ressam.

    http://www.antikalar.com/…/catalogue.aspx?aucid=301

    anlaşılamayan bir fiyat politikası var bu şirketin. hayır tablo ilk seferinde satılmadı, şimdi 3-4 katı fiyata mı satmaya çalışıyorlar yoksa geçen sefer tabloyu alan kişi satışa çıkartıyor mu belirsiz.

    ayrıca tablonun ismi 1,5 yıl sonra nasıl değişti?
    okumaya devam edin, giderek heyecanlı oluyor.
  • bu günlerde, eserleri yapı kredi kültür merkezi'inde sergilenmekte olan osmanlı saray ressamı.
hesabın var mı? giriş yap