• icimi sicak saraba (bkz: glühwein) benzeyen, fakat alkol orani daha sert olan, soguk kis aksamlarini $enlendiren bir alman icecegi.
    glühwein dolu kazanin uzerinde bir kaba ham seker kaliplari konur, uzerine rom boca edilir ve yakilir. eriyen seker, rom'un alkoluyle beraber alttaki kaba karisir. insanin ictikce icesi gelir.
  • 1944 yapimi bir alman komedi filmi. tam adi "die feuerzangenbowle" 'dir. bizim hababam sinifi klasigimize benzeyen bir konusu vardir, haylaz ögrencilerin ögretmenlerine yaptiklari sakalar vs...
    asil ilginc olan, böylesine bir eglencelik komedi filminin, 2. dünya savasi esnasinda almanya agir bombardiman altindayken cekilmis olmasidir. cogu alman'a göre bu film hala alman sinemasinin en iyi örneklerindendir, kült film statüsündedir.
  • turkçesi kırmızı şarapla yapılmış alkollü meyve kokteyli olan sözcük...
  • bir alman arkadastan yapmasini ögrendigim icki. tarifini de verelim tam olsun :
    2 sise kuru kirmizi sarabi alir bir tencereye bocalarsiniz, ocaga koyup altini cok düsük seviyede yakarsiniz, icine 1 portakali dilimleyip atarsiniz, sonra 2 tane tarcin ve bir tane de vanilya cubugu koyarsiniz (bunlar büyük marketlerde olsa gerek, yoksa sadece tarcin tozu da olabilir), kücük bir bez torba alip icine limon kabugu rendesi, karanfil ve anason koyup bunu da tencerenin icine atarsiniz. 5-10 dakika sonra sarap yeterinde isinmis ve baharatlar karismistir, baharat torbasi cikartilir.

    en son olarak da tencerenin üzerine alti delikli bir metal aparat konur ( türkiyede bu aparat olmadigindan tek yüzeyi olan rende sizin isinizi görecektir) ve üzerine seker kütlesi konur (kesme sekerleri yigsaniz da olabilir) nihayet romu sekerin üzerine döker ve yakarsiniz, alev azalinca biraz daha rum... seker yavas yavas erir ve mükemmel ickiniz hazir olur.
  • almanyada özellikle noel zamanı noel pazarlarında bolca satılan, tercihen ev yapımı içilen geleneksel alman içkisi. romdan gelen yüksek alkolle sıcak şaraptan çok daha çabuk ve iyi çarpar. içerken anlaşılmıyor da sonrasında aman dikkat. almanyanın karlı gecelerinde kendinizi kar birikintisinde yatarken bulmayın.
  • her alman bu filmi çok kez seyretmiş, seyretmekte ve seyretmeye de devam edecektir. tam anlamıyla hababam sınıfı diyebiliriz, evet.

    ama sinemalarda gösterime girdiğinde yine bu yıllardan bahsediyorum, insanlar bu filmle enteraktif bir şekilde yanlarında fenerdir mumdur biradır filan getirirler.
    seyrederseniz bir sinema salonunda şaşırmayın.
  • şu ana kadar içtiğim en lezzetli sıcak şarap şekli. mutlaka deneyin.

    bir alman içkisi, sadece almanlar yapıyor. içinde, şarap, portakal ve rom var. tencerenin içerisine şarap, portakal karışımını koyup biraz ısıtıyorsun. kaynamasına izin vermeden ateşten alıyorsun. masanın üzerine bir saç ayak düzeniği kurup(üç tane kaseyi üçgen şeklinde koysan yeter), tencerenin altına tealight mumları koyuyorsun. tencerenin üzerine koni şeklinde özel bir metal süzgeç yerleştiriyorsun. o süzgeçin üstünede zuckerhut denen şekeri koyuyorsun. %45'lik rom'u şekerin üzerine dökerken, çakmakla şekeri alevlendiriyorsun ve sonra ışıkları kapatıp servis yapıyorsun. mumlar ve yanan şeker en dandik odayı romantizm bahçesine çeviriyor.
  • noel öncesi, sicak sarabin atesli (ya da alevlisi yanani mi diyeyim?), sekerli ve romli kardesi olan feuerzangenbowle icmek ve ayni isimli filmi bir kez daha izlemek alman gelenekleri arasindadir.
hesabın var mı? giriş yap