108 entry daha
  • peer pressure adi verdigimiz bir olay var; bir insan, etrafindaki insanlarin secimi, yorumlari ve ilgisi nedeniyle, birtakim dezavantajlari oldugunu bildigi halde belli bir davranisi uygulayabilir. bu, sadece trendlerden uzak kalmamak, toplumun takip ettigi dalgayi takip etmek, kisisel iradeye pek onem vermemek nedeniyle ortaya cikar.

    veya konu herhangi bir urun ise, tanimi da soyle degistirebiliriz: herkes kullaniyor, herkes "of cok guzel, cok super" diyor diye, bir urunu herkesin kullanmasi, piyasada kendisinden birtakim ozellikler ile daha iyi olabilecek urunlerin de, populeritesi giderek artan bu urun sebebiyle gozardi edilmesi olayidir peer pressure. ipod bana sorarsaniz boyle bir alettir.

    ayriyeten, ilk tanimdan farkli olarak, konu firefox'a gelince herhalde "kisisel irade yoksunlugu" olayini da gozardi etmemiz gerekebilir.

    zira firefox oyle bir urundur ki, yalnizca isini bilen, isten anlayan insanlarin ragbet edecekleri, ancak gayet gundelik ve normal isler pesinde kosan bir internet kullanicisini pek irgalamayacak turden bir yazilimdir.

    uc bes ozelligi gercekten de cok iyi olan ve internet explorer'a birtakim sekillerde "basabilecek" kapasitede olan bir programdir mozilla firefox. bu dogru. ancak nedense cok fazla kullanilmasinin sebebini, yine peer pressure'a bagliyorum. isten anlayan bir insan olsa bile, sirf bu isten (belki) kendisinden daha iyi anladigini dusundugu bir insanin seciminin, firefox'un sunumunu daha iyi yapan bir insanin sozunun ve genel olarak "isten anlayanlarin arasinda yalniz kalmayayim" mantiginin burada onemli oldugunu dusunuyorum.

    ntvmsnbc'nin gel ustune bak hepsine eklentisi kullanilamadigi gibi, her flash banner gordugunde guncelleme gerektiren, ancak bu guncellemeleri bulamayan, herhangi bir cok populer web sayfasini gezmeyi imkansiz kilan, eksi sozluk gibi, theme ozelligi sayesinde cssleri inanilmaz kullanan bir takim sayfalarda, cogu css icinde barindirilan ozellikleri sergilemeyen (scroll bar rengi gibi), artik standart kabul edilmis birtakim form ve benzeri sayfa eklentilerini, kutucuklarini, butonlarini (radio veya checkbox) oldugundan buyuk veya kucuk gosteren, insani fellik fellik ek yazilimlar aratmaya iten, plug-insiz, toolsuz ciplak bir programdir bana sorarsaniz.

    tamam, bu tur sayfalari yapan insanlari sucladiniz diyelim. "programin gunahi ne" dediniz diyelim. bana ne? su anki mevcut sitelerin cogu internet explorer icin optimize edilmisken, ben nicin "ama program guzel" diyerek eziyet cekeyim? realist olalim; sizce butun web sayfalarinin firefox'a adapte olmasi ne kadar zaman alacak? bu zaman icerisinde kac kisi, cektigi ufak tefek eziyetler nedeniyle internet explorer'a donus yapacak?

    kullandim evet, bayagi kullandim. hep test ettim. fakat hicbir sekilde isinamadim. belki kendi tercih ve gereksinimlerimi karsilayamadigi icin boyle problemler yasiyor ve buraya boyle bir entry giriyorum. ancak genel anlamda, daha onceleri de bircok insanin soyledigi gibi, microsoft sevmeyen insanlarin (#2743631 entry'sinde de belirttim) ve "microsoft'un tekelini kirmaliyiz hurra!" insanlarinin cok sevdikleri bir yazilimdir.

    ben begendim, guzel yazilim. ancak internet explorer'i havada karada gecer mi? sanmiyorum. bana internet explorer tabanli maxthon'u biraktirir mi? sanmiyorum. hatta biri "daha az memory harciyor" demis. inanamadim. ram degerlerine bakalim (hepsinde yalnizca tek bir tane ek$i sozluk aciktir ve hepsinde ayni baslik aciktir, ayni theme vardir, vs.):

    1) internet explorer (son yamalariylan birlikte, eklentisiz, sade, hicbir toolbar acik degil):
    -- aktif: 20 mb.
    -- pasif: 15-18 mb.
    2) maxthon (son yamalariylan birlikte, eklentisiz, sade, yalnizca bir fazladan favorites toolbar'i acik durarak):
    -- aktif: 18- 20 mb.
    -- pasif: 8 mb.
    3) mozilla firefox (son yamalariylan birlikte, eklentisiz, sade, hicbir toolbar acik degil):
    -- aktif: hicbir seye dokunmadan 5 dakika izledim, once 15 mb, sonra 17 mb, sonra 20 mb, sonra 21, 22, 25, 35 derken, en son scroll olayina girince 67 mb'a kadar tirmandi.
    -- pasif: 1 mb (minimize edilmis haldeyken bu, arka planda oldugunda degil, ki muthis bir rakam, kabul).

    bir arka planda kullanildigi zaman guzel bir avantaji olduguna inandigim firefox, aktif olarak kullanildiginda nicin bu kadar ram yemektedir? bu program manyak midir? birkac sayfa birden actigimda (3 tane sozluk actim), bu rakamin aniden en az 10 mb firlamasi normal midir? bir maxthon ile bu tur abzurt rakamlara ulasmak icin birbirinden sofistike, agir, bol flashli tam 9 adet sayfa actigim halde, uc tane sozluk ile firefox'un 40 mb ram'e dayanmasi normal midir? internet explorer bile, bir suru pencere actigim halde 45'i asmadi.

    genellikle windows task manager'in processes tab'indeki degerler 2-3 mb hatali olabilir (ki bu bazi programlarin birtakim buglarindan kaynaklanmaktadir ve bunlar genellikle tek yamalik problemlerdir; ozellikle cok ram yiyen oyunlarda bu boyledir), ancak bu ne kardesim? hic sasmamali nicin sayfalar bu kadar guzel scroll ediliyor, smooth scrolling acik olmadigi halde...

    anlamadim gitti. bazi oyunlar bile daha az ram yiyor. bak yine 40 mb oldu! bu program ne istiyor ram'imden?

    eger internet explorer'in yalinligindan sikildiysaniz, halen daha maxthon gibi alternatifleri kullanabilirsiniz. zira ben "tabbed browsing" olayini firefox'da bulana kadar canim cikti, hatta su anda yasamiyorum. buldugumda ise begenmedim, ille de yeni sayfalari yeni pencere olarak acmak zorunda. ben taskbar'imi kimse kirletsin istemiyorum.

    (ayrica simdi farkettim, ctrl+shift+down tus kombinasyonu ile cursor yardimiyla bir paragrafi secmeye calistiginizda size izin vermemektedir eksi sozluk'unki gibi birtakim formlar).

    ancak kabul etmeliyim ki, nelerini sevdim? nicin bu programi uninstall etmiyorum?

    1) live bookmark olayi cok, cok guzel.
    2) sayfa ici aramalarda (ctfl+f) acaip verimli, cok guzel.
    3) downloads ve extensions ozellikleri (tool altinda) cok guzel.
    4) mail bildirme olayi da apayri guzel, ancak guncellemiyor gibi.

    belki birgun...

    (bkz: maxthon)
2628 entry daha
hesabın var mı? giriş yap