• sanırım 13-14 senedir kullandığım browser, chrome vb yokken firefox bizi internet explorer gibi bi kamyon tekeri browserdan kurtarmıştır, o browser kıtlığında firefox sayesinde insan gibi internet'te gezmeyi başardık.

    şimdi chrome gelince herkes firefox'u sattı, vefasız ipneler, hala süper ötesi browserdir, ipneliğin luzumu yok şimdi gidip yükleyin kullanın.
  • 4 gb ram'in tamamını yedikten sonra buzdolabındaki dünden kalan makarnayı da yiyen orospu çocuğu browser. günü aç geçirmemin sebebi.

    edit: pek komik olmayan bu şakayı yaklaşık 10 yıl kadar önce yapmışım ama başlığı şükelaya göre sıralayınca bayaa üstte çıktığından ve okuyanları negatif etkileyebileceğinden ötürü geç bir edit yapmak istedim. 15 yıldır kişisel bilgisayarımda firefox kullanırım, farkları ve gelişmeleri görebilmek amacıyla iş bilgisayarımda da chrome kullanıyorum. özel alanımda firefox'tan hiç vazgeçmedim, hiç değiştirmedim, çok da memnunum. daha hızlı, daha kullanıcı dostu, gizliliğe daha çok önem veren ve daha iyi şekilde özelleştirilebilen bir tarayıcıdır firefox.
    usage share of web browsers listelerinde dünyanın %50-60 küsurunun chrome, %3-5'inin de firefox kullandığını görüp bu kadar insan yanılıyor olamaz diyenler bulunmaktadır, onun sebebi google gibi, gücünü gözetlemek ve data toplamaktan alan bir şirket için web tarayıcısının önemidir. artık nasıl bir yoğunlaştılarsa bu işe, piyasayı ele geçirdiler. firefox'un ne böyle bir isteği var, ne de arkasında böyle dev bir güç var, kendi halinde, işini mükemmel yapan bir tarayıcı sadece.
  • google'un chrome'un kullanımını artırmak için youtube vb siteler aracılığyla sabote ettiği tarayıcı.

    apple'ın safari'nin kullanımını artırmak için sabote ettiği tarayıcı.

    windows'un edge'ın kullanımını artırmak için sabote ettiği tarayıcı.

    facebook+instagram'ın firefox'taki facebook container nedeniyle veri toplamasını engellediğinden diş bilediği tarayıcı.

    yani google, apple, windows ve facebook'un ortaklaşa takoz koymaya çalıştığı tarayıcı... sırf bu nedenle bile kullanılasıdır.
  • kim ne derse desin bırakmayacağım tarayıcıdır.
    hızında falan hiçbir eksiği yok. eklentiyi desen icat eden tarayıcı.
    bir ara feci yalpaladı ama son sürüm canavar...

    bir müddet microsoft edge ile flörtleştim ama cıx...
    yeteri kadar veri topladığı yetmiyormuş gibi ilave veri kullanma istiyor 666 bill amca'nın şeysi. o izni vermeyince de tarayıcıyı her açışta tekrar soruyor. kullanıcıyı bıktırarak veri paylaşımına izin verme politikası nedir ya?

    benim verimi alacaksa mozilla alsın. google ve microsoft zaten hayatımızı biliyor. anamızın babamızın bilmediğini biliyor şerefsizler.

    tarayıcı olarak firefox'tan başkasını kullanmam bir daha.
    davos'a da gelmem... yetti yahu.

    @firefox'la ilgili sevdiğm bir kaç şeyi de yazayım. reklam olsun. 1 lira da almadan hem de. garipler maaşlarını bağışla alıyor zaten bana nereden para verecekler?

    1. density... firefox'ta tab bar, adres barı ve yer imi çubuğu kullanıyorum. bunları çok küçük bir alan kaplayacak şekilde ayarlamak mümkün. bu açıdan firefox rakipsiz... chrome ve hemcinsleri 3 tane bar için neredeyse 2 kat yer kapatıyorlar. bu da zaten "yassı" olan ekranda web sitelerinin görünürlüğünü azaltıyor.

    2. özelleştirebilme. firefox'ta düğmeleri kafama göre sağa sola çekip, istediğimi kaldırabilmeyi çok seviyorum. chrome ve hemcinslerinde buna en çok yaklaşan slimjet diye bir şey. o da ancak 10 km falan yaklaşabiliyor. diğerleri başka vilayette.

    3. ekran görüntüsü almadır, https-only'dir... default gelen özellikler hoş. pdf görüntüleme olayını da çözmüşler. son sürümden itibaren gayet güzel.

    4. privacy

    5. mobile de kurunca kayıtlı şifreleri iki tarafta da kullanabiliyorsunuz. bu tabi bu tarayıcıya özgü olmayabilir ama kullanışlı sonuçta.

    6. mobil tarayıcısı ekran kapalıyken de youtube çalmaya devam ediyor. varsa youtube'dan müzik dinleyen...
  • birkaç gün önce ncsa mosaic hakkında bir entry girdim, buradan ulaşabilirsiniz.

    web tarayıcıları tarihinde önemli bir yeri var bu mosaic'in, entry'de de anlattım tekrara düşmek istemiyorum fakat önemli bir noktası şu; mosaic'i kuran ekip** daha sonra netscape ismiyle 2000'lerin ortalarına kadar bilinen tarayıcının kurucuları oluyorlar, daha sonra da mozilla vakfında bu işlerine devam ediyorlar.

    netscape ise, onlarca yara ile çıktığı savaşta internet explorer'a yeniliyor. 2003 civarı sanırım, piyasadan tamamen silinmeye yaklaştığı anda mozilla üzerine çalışmalarını başlatıyorlar ve açık kaynak kodlu ilk mozilla sürümü olan phoneix ortaya çıkıyor.

    "mitolojide yanarak öldükten sonra kendi küllerinden yeniden doğan bir kuş olan zümrüdüanka’nın “külleri”, ilk “tarayıcı savaşlarında” microsoft internet explorer tarafından öldürülen netscape navigator’ı temsil ediyordu. ancak phoenix markası phoenix technologies’e ait olduğu için bu addan vazgeçildi ve firebird adında karar kılındı. bu ad ise firebird adını kullanan açık kaynaklı veritabanı yazılımı projesinin tepkisine neden oldu. mozilla vakfı, karışıklığı önlemek için tarayıcının mozilla firebird adını kullanacağını açıkladıysa da tartışmalar sürdü ve 9 şubat 2004’te tarayıcının adı mozilla firefox olarak değiştirildi. firefox, kızıl panda adlı hayvanın takma adıdır ve firefox’un maskotu olarak da bu hayvan benimsenmiştir. " kaynak

    şimdi bunca şeyi niye ekledim, bakın yıl henüz 2003-2004 falan. eylül 2008'e yani google chrome'un çıkmasına henüz 4 sene var. bu adamlar bu işleri yaparken youtube'un kurulmasına bile daha bir sene vardı.

    gelelim güvenlik veya hız konularına.

    firefox'un eklenti marketine girdiğinizde, kendilerinin önerdiği ve güvenlik açığı olmadığını bildirdikleri tüm eklentileri gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz. bugün front end ile uğraşanların en büyük kaynaklarından biri olan mdn , zamanın netscape'i ile temelleri atılmış javascript dilinin de en büyük kaynağıdır. bugün internet tarayıcılarında kullanıcı etkileşimli olan her şeyi javascript'e, netscape'e ve bugün de ardılı olan mozilla vakfına borçluyuz da diyebiliriz.kaynak bunca şey için bile mozilla tercih edilebilirdi ama yetti mi? hayır yetmedi, devam edelim.

    senelerce opera fanatikliği yaptım, sonrasında çinlilere satıldı ve arkasında devasa bir boşluk bıraktı opera, o da silindi gitti maalesef. daha sonra brendan eich mozilla ile benzer bir çizgide brave browser'ı kurdu ve yoluna internetin ve kullanıcıların gizliliğine önem veren bir çizgide devam etti. peki neydi bizi oradan uzaklaştıran şey? bingo, google gibi devasa bir şirketle aynı politikaya sahip olmaya yaklaşmaları. veri güvenliği, veri madenciliği.

    bugünlerde herkesten duyarsınız, konuştuğumuz bir şeyin reklamını görüyoruz veya googleladığımız her şeyin 2 sene reklamına maruz kalıyoruz diye. bu nasıl oluyor sanıyorsunuz?

    şu an, chrome olmasa da çoğunlukla android ve google'a muhtaç durumdayız diyebiliyorum maalesef. hem ülkedeki ekonomik şartlar bizi android kullanmaya mecbur bırakıyor, hem de duckduckgo gibi arama motorlarının yeterli veriyi google kadar yeterli şekilde getirmemesi buna sebep olabiliyor ama bunu en azından tarayıcıda mozilla ile kırabiliyoruz.

    gelelim diğer sebeplere,

    1- firefox bellek kullanım açısından google chrome'dan daha iyi.
    2- chrome ile yapabildiğiniz her şeyi verilerinizi güvende tutma artısıyla firefox ile de yapabiliyorsunuz.
    3-firefox daha fazla özelleştirme seçeneğine sahip.
    4-kullanımında herhangi ekstra bir zorluk yok.
    5-mobilde çok ciddi uzantı desteği sağlıyor, firefox nightly isimli mobil web tarayıcısında reklam engelleyicilere kadar birçok eklenti kusursuz çalışıyor. sözlüğe firefox nightly'den girip reklamsız görmek mi yoksa chrome'dan girip gözleri skerten reklamlara maruz kalmak mı?
    6-mozilla üçüncü taraf izleme tanımlama bilgilerini varsayılan olarak engelliyor, facebook gibi avcılara sizi yem etmemek için uğraşıyor.
    7-mozilla kripto madenciliğine karşı sizi koruyor.
    8-mozilla sosyal izleyicilerin izlemelerine karşı da default olarak koruma sağlıyor.
    9-"firefox'un en son sürümü, dünya çapındaki tüm kullanıcılar için varsayılan olarak açık olan gelişmiş izleme koruması (etp) adlı bir özellik içerir. etp, facebook, twitter ve linkedın gibi şirketlerin sosyal izleyicileri de dahil olmak üzere 2.000'den fazla izleyiciyi engeller. ayrıca, şifrenizin ihlal edilmesi veya güncellenmesi gerektiğinde sizi otomatik olarak bilgilendiren firefox monitor adlı entegre bir özelliğe de sahiptir."

    hala ikna olmadıysanız;

    10-

    "chrome güvenli bir web tarayıcısı olduğunu kanıtlasa da gizlilik kaydı sorgulanabilir. google aslında konum, arama geçmişi ve site ziyaretleri dahil olmak üzere kullanıcılarından rahatsız edici derecede büyük miktarda veri toplamaktadır. google, daha önce satın aldığınız veya ziyaret ettiğiniz gibi bir süveter veya bir kafe bulmanıza yardımcı olmak gibi hizmetlerini iyileştirmek için yaptığını söyleyerek veri toplama konusunda iddiasını ortaya koyuyor. ancak diğerleri, google'ın aslında kendi pazarlama amaçları için benzeri görülmemiş miktarda veri topladığını belirterek aynı fikirde olmayabilir. bilgilerinizi bilgisayar korsanlarından gizli tuttuklarını öne sürüyorlar, ancak bu konunun dışında. google'ın kendisi, büyük ölçüde kullanıcılarından topladıkları veriler sayesinde dünyanın en büyük reklam ağını yönetiyor."

    kaynak2
    kaynak3
    kaynak4
    kaynak5
    kaynak6
    kaynak7
    kaynak8
  • diğer tarayıcılarda göremediğim, ancak çok kullanışlı gördüğüm firefox özellikleri

    1) alt tuşuna basılı tutarak linklerdeki yazıları seçebiliyorsunuz https://i.vgy.me/peqrer.png
    2) ctrl tuşuna basılı tutarak tablolardaki hücreleri csv formatında seçebiliyorsunuz https://i.vgy.me/rkzqer.png
    3) f9 tuşuna basarak sayfayı okuma moduna alabiliyorsunuz https://i.vgy.me/qvazlv.png
    4) şu resmi mozilla eklentisi ile birden fazla hesap türü oluşturabilir, farklı bir tarayıcı ya da gizli sekme açmadan 2 farklı hesap ile tek siteden aynı anda oturum açabilirsiniz. ayrıca tarayıcı kapandıktan sonra bile aynı hesapta oturumunuz kaldığı yerden devam eder. gelecek sürümlerde firefox ana özelliği olacaktır, keza nightly sürümünde mevcut. https://i.vgy.me/2kwe9d.png
    > bunu 2009 yılında ilk internet explorer uygulamaya geçirmiş.
    > https://eksisozluk.com/biri/godspell yazarın attığı mesaja göre buradaki eklenti ile chrome'da kullanılabiliyormuş. ancak ben firefox'un varsayılan bir özelliği olacağı için yazmıştım.
    5) adres çubuğuna önce ? koyup sonra yazıyı yazarsanız ziyaret edilmiş siteler arasından arama yapmayı bırakıp sadece arama motoru sonuçlarını gösteriyor. (bu özellik chrome'da da varmış, ama yinede güzel bir özellik)
    6) https://eksisozluk.com/biri/erkek-pisi yazarın aşağıda yazdığı üzere sağ tık engellenmiş sayfalarda ve videolarda shift + sağ tık yaparsanız sağ tık menüsü açılıyor
    7) bir linke sağ tıkladığınızda linkteki metni arama motoru ile arayabilirsiniz https://i.vgy.me/pucb0l.png
    8) ctrl tuşuna basılı tutarak kod editörlerinden alışık olduğumuz çoklu seçim özelliğini kullanabilirsiniz. https://i.vgy.me/tiwsom.png

    dipnot: firefox lockwise kullanımını henüz önermiyorum. kullananlar sistemin henüz oturmadığını söylüyorlar. şu an için riske atmayıp bitwarden kullanmak daha mantıklı görünüyor. eminim ileride en iyi şifre yönetici olacaktır.

    aklıma geldikçe editlerim.

    edit: ilk debe'me bilgilendirici bir entry ile girmişim. ne mutlu bana :)
  • bazen bu tarayıcının neden popüler olamadığını anlamıyorum. her yerde kullanıyorum, bir eksikliğini de çekmedim. chrome'da olup bunda olmayan ne bilmiyorum. kaldı ki chrome'un bu seviyede tekelleşmesi de kimseyi neden ürkütmüyor şaşırıyorum.

    debe editi: chrome fanboylarının saldırısına uğradım :(
  • vanilla(orijinal, birşey eklenmemiş) kullanmayın derken neler ekleyebilirsiniz, ondan bahsetmesek olmaz.

    ublock origin : benim kullandığım reklam engelleyici. alternatifler arasından en çok bunu beğendim.
    https://addons.mozilla.org/…rral&utm_content=search

    adblocker for youtube : youtube odaklı reklam engelleyici. ublock'un engellemediği bazı içerikleri de engelliyor. tertemiz oluyor.
    https://addons.mozilla.org/…rral&utm_content=search

    blocktube : youtube'da hoşunuza gitmeyen kanalları, videoları kaldırabileceğiniz eklenti. ne arama sonuçlarında, ne önerilenlerde görünmüyor, yok oluyor. shorts videoları da bu eklentiyle tamamen kaldırabilirsiniz.
    https://addons.mozilla.org/…rral&utm_content=search

    vpn add-on : üyelik vs. gerektirmediği için bunu kullanıyorum. performansı da fena değil bence.
    https://addons.mozilla.org/…rral&utm_content=search

    easy youtube video downloader express : youtube videosu indiriyor.
    https://addons.mozilla.org/…youtube-video-download/

    google images restored : google görselleri 2019'dan önceki haline getiriyor yani tek tıklamayla görsele ulaşılabiliyor. görseli görmek için siteye girmeye gerek yok.
    https://addons.mozilla.org/…google-images-restored/

    happy right-click: sağ tıklanmayı engelleyen web sitelerinde sağ tıklayıp metinleri seçebilmenizi sağlıyor.
    https://addons.mozilla.org/…rral&utm_content=search

    ınstagram™ media downloader: instagram'da resim, video, hikayeleri indirebilmenizi sağlıyor.
    https://addons.mozilla.org/…n-us/firefox/addon/imd/

    search in youtube ; sağ tık menüsüne youtube'da ara butonu ekliyor.
    https://addons.mozilla.org/…ddon/search-in-youtube/

    skip redirect: bir siteye ulaşmak için beş tane siteden geçiyoruzya onu engelliyor. direkt hedefe ulaştırıyor.
    https://addons.mozilla.org/…rral&utm_content=search

    twp - translate web pages : web sitelerini türkçe'ye çeviriyor. isterseniz metnin sadece bir kısmını türkçe'ye çevirebiliyor.
    https://addons.mozilla.org/…rral&utm_content=search

    video resumer : yarıda kaldığınız bütün youtube videolarını kaldığı yerden devam ettirebiliyor.
    https://addons.mozilla.org/…rral&utm_content=search

    edit:
    sponsorblock : youtube video içerisinde bulunan tanıtımları, sponsorları vs. otomatik ileri saran eklentidir. her videoda çalışmıyor fakat çoğu videoda işe yaradığını gözlemledim. kullanıcı katkılarıyla ilerleyen bir sistem olduğu için kendinizde geçilecek kısımları eklentiye ekleyebilirsiniz.
    https://addons.mozilla.org/…fox/addon/sponsorblock/
  • birçok eleştiri, küfür, opera siker chrome sokar firefox da neymiş, çok ram yiyor, açmıyor, bozuk, bilmemne vb. lafları duyduktan ve okuduktan sonra sözlüğe firefox'un neden bu işin kralı olduğunu ve eklentilerle ne hale gelebileceğini anlatan bi yazı yazmak geldi içimden, haydi başlayalım;

    öncelikle buradan firefox'u indiriyoruz (hayır mozilla'da çalışmıyorum en baştan anlatayım dedim)

    http://www.mozilla-europe.org/tr/firefox/

    açtığımızda karşımıza tertemiz basit bir firefox geliyor, ama çok eksiği var..

    öncelikle araçlar - seçenekler - genel - giriş sayfası kısmından başlangıç sayfamızı kafamıza göre ayarlıyoruz, google olur, about blank olur siz bilirsiniz.

    gelelim yer imlerine, firefox öncesinde başka bir tarayıcı kullanıyorsanız, firefox buradaki yer imlerini kendisine aktarabiliyor. yer imleri - tüm yer imlerini göster - içe aktarma ve yedekleme kısmından bu işi de hallediyoruz. format atacaksınız ve yer imlerinizi kaybetmek istemiyorsunuz diyelim, yine buradaki yedekleme kısmından komple yedek alabilirsiniz ve formatınızdan sonraki firefox kurulumunuzda, saniyeler içinde yer imlerini geri yükleyebilirsiniz.

    sonra adres satırına about:config yazıp enter'ladıktan sonra gelen uyarıya söz veriyorum deyip browser.sessionhistory.max_entries'i 50'den 10'a düşürüyoruz. buradaki 50 firefox'un hafızasında tuttuğu sayfa sayısıdır, özellikle browser'ı bir defa açıp yüzlerce sayfa dolaşanlardansanız, tarayıcınız çok daha az ram yiyecektir artık. yine burada browser.showquitwarning ve browser.warnonquit değerlerini true yaparsanız birden fazla sekme açıkken oturumunuzu kapattığınızda firefox "bi sonraki oturumu bu sekmelerle mi açayım abim?" diye soruyor ki güzel bir şey.

    hala çok gerideyiz, biraz daha özelleştirelim, ilk gözümüze çarpan eksiklerden biri adres satırında new tab kısayolu olmayışı, ihtiyacımız olan şey tab mix plus;
    https://addons.mozilla.org/…n-us/firefox/addon/1122

    bu eklenti tek kelimeyle tablar üzerinde mutlak gücü sağlıyor, yeni pencere ayarı, tabları sırala, yeni pencereyi başta veya sonda aç, kısayollar, tabları gizle, mouse'la kontrol gibi 100'ün üzerinde ayar var, tamamen kişiselleştirin diyor yani, bütün ayarları incelemek bile saatleri alır.

    şimdi yeni tarayıcımızı daha işlevsel hale getirmek adına tarayıcı ana penceresi üzerine sık kullandığımız sitelerin kısayollarını ekleyelim şimdi de. şöyle olacak;
    http://i35.photobucket.com/…5/rammstein_tr/adsz.jpg

    bunu da yer imleri - yer imi araç çubuğu kısmından yapıyoruz. girdiğiniz siteyi tabdan tutup sürükleyerek yer imi araç çubuğunuza ekleyebilirsiniz. görünmesini istediğiniz ismi ve gideceği linki de sağ tık - özellikler diyerek yapıyorsunuz.

    başka bir ipucu; daha önce girmiş olduğunuz bir sitenin linkini hatırlamıyorsunuz diyelim, adres satırına aklınızda kalan tek bir kelimeyi yazdığınızda firefox geçmişinizden sonuçları getiriyor, tabi bu artık her tarayıcıda olan bir şey. bunun yerine "firefox geçmişimi hatırlamasın" diyorsanız, yapacağınız şey tarayıcıyı açtığınızda dosya - yeni gizli pencere (ctrl+shift+p) yolunu uygulamak. bu şekilde tamamen hayaletsiniz.

    biraz da kısayolları öğrenelim, en önemlileri ctrl+f (sayfa içi arama) ctrl+d (yer imlerine ekleme) ctrl+t (yeni tab, gerçi bunun için mouse kısayolu da koyduk), ctrl+ page up ve page down (tablar arası geçiş) ve ctrl+shift+t (yanlışlıkla kapatılan sekmeyi geri yükleme)

    ee artık yavaş yavaş alışıyoruz, biraz geliştirelim...

    öncelikle renk ayarı, normal beyaz tema'dan sıkılanlar için "any color"
    https://addons.mozilla.org/…n-us/firefox/addon/6991

    daha güzel oldu valla, ama bunlar sadece renk ayarı, ben harbi bir tema istiyorum diyene yüzlercesi var, burada:
    https://addons.mozilla.org/en-us/firefox/themes/

    artık daha yararlı profesyonel eklentilere geçelim, mesela çeviri eklentileri.. nette dolaşıyorsunuz ve bilmediğiniz bir yabancı kelimeyle karşılaştınız,
    https://addons.mozilla.org/…sions/language-support/

    buradan en çok hoşunuza giden çeviri eklentisini kurabilirsiniz.

    gelelim download management'a. yine firefox'un her türlü seçeneği sunduğu bir konu. isterseniz tarayıcı içi download manager, isterseniz nette izlediğiniz herhangi bir videoyu kaydetmek için video downloader, ya da ben komple web sitesi indirmek istiyorum diyenler için başka şeyler, hepsi burada;
    https://addons.mozilla.org/…ns/download-management/

    coolpreviews: google aramalarınızda siteye girmeden önizleme yapabilmek için;
    https://addons.mozilla.org/…fox/addon/coolpreviews/

    fox tab: tab mix plus ile tablarımıza ayar çekmiştik, şimdi iyice coşturalım, 3d tablar;
    https://addons.mozilla.org/…n-us/firefox/addon/8879

    ipucu: windows+tab kısayolu da bu işlevi görüyor, deneyebilirsiniz.

    iyi gidiyoruz biraz daha geliştirelim, yasaklı siteler türk internet kullancısının en büyük derdi, ama bunun için de foxy proxy var, yine tek tıklamayla her yere giriş;
    https://addons.mozilla.org/…don/foxyproxy-standard/

    tv fox; adı üzerinde.. internet üzerinden yayın yapan 3000 civarı kanala tek tıkla bağlanın;
    https://addons.mozilla.org/…tv-fox-watch-tv-online/

    context search: nette gezerken tanımadığınız bir kişi, bir grup, film, albüm ya da bir cisimle karşılaştınız, google'a, wiki'ye veya sözlüğe girip, yazıp arattırmanıza gerek yok, kelimeyi seçip sağ tıklayın, arama yapmak istediğiniz siteyi tıklayın, yeni tabda gelsin. istediğiniz siteleri ekleyebiliyorsunuz bu eklentiye;
    https://addons.mozilla.org/…x/addon/context-search/

    başka bir ipucu; tarayıcı üzeri arama motoru. sağ üstte bulunur, tarayıcıyla birlikte gelir, özelleştirilebilir. yine burası şahsen çok kullandığım bir özelliktir, ekşi, wiki, youtube, imdb, google ve birkaç torrent sitesi var benim seçeneklerimde.

    başka bir ipucu daha; firefox'ta adres satırına yazıp enterladığınız kelime ya da cümle, google araması olarak açılır. yalnız son sürümden itibaren bunu değiştirdiler, sağ üstteki arama penceresinde hangi site seçiliyse onda arıyor şu an. adres satırından direkt google araması yapmak için "g" yazıp boşluk bırakıp arayacağınız şeyi yazıyor ve enterlıyorsunuz artık.

    adblock plus; firefox'un en çok kullanılan eklentisi. reklammış, bannermış, hepsi siktirip gidiyor;
    https://addons.mozilla.org/…fox/addon/adblock-plus/

    forecastfox weather: şehrimizin hava durumu tarayıcımızın köşesinde dursun, bakalım yarın yağmur yağacak mı.. meteoroloji genel müdürlüğü onaylı :p
    https://addons.mozilla.org/…on/forecastfox-weather/

    awesome screenshot plus: nette dolaştığınız bir sayfayı tek tıkla jpeg olarak bilgisayara kaydetmek ya da internete yüklemek için. en güzel kısmı ise sayfanın tamamını capture alabiliyor olması, aşağıda görünmeyen kısımları da yani;
    https://addons.mozilla.org/…me-screenshot-capture-/

    başka bir ipucu; son versiyonda (firefox 22.0) indirme penceresi harika bir hal almış, arama motorunun yanında küçücük bir kare, indirmekte olduğunuz şeyi statusbar ve kalan dakika şeklinde gösteriyor.

    film, blog, müzik, oyun ve dizi meraklıları; sizler için de firefoxta yüzlerce eklenti mevcut;
    https://addons.mozilla.org/en-us/firefox/
    burada extensions seçeneği altında aradığınız konuyu seçip harika eklentilere ulaşabilirsiniz.

    .................

    evet yazmaktan sıkıldım, diyeceğim o ki explorer, chrome, safari ya da opera, firefox'un taşaklarını yesin. sadece bunu deyip gidebilirdim ama yararlı olmazdı kimseye ehah.
  • piyasanın en iyisi google tekelliğinde rakip olabilecek potansiyel açık kaynaklı ve gizliliğe önem veren en iyi tarayıcı kullandığım bir kaç eklentiyi paylaşayım hayrım olsun.

    ublock : adı üstünde reklam engelleme şeysi adguard ablblock falan hem bazı reklamları engellemiyor (sanırım anlaşma olayı var) hem çok güven vermiyor insana mis gibi açık kaynaklı bir reklam engelleme eklentisi kullanının kullandırın.

    https://addons.mozilla.org/…ox/addon/ublock-origin/

    simple translate ve translator : chrome'un en sevdiğim yanı ve açık konuşmak gerekirse en özlediğim yanı olan anında çeviri sağ tuşa basıp tüm sayfayı çeviriyordu meret veya bir metni anında çevirebiliyordu çok aradım taradım kullandım ve bu iki eklentiye karar kıldım. simple translate chrome'da olduğu gibi metni seçtiğinizde ve sağ tuş yaptığında sağ üstte pop up açmak yerine hemen metnin kıçına bir popup açıyor acayip kullanışlı bir eklenti ben sağ üste pop up açıp oradan çeviriyi yapan eklentileri sevmedim sevemedim. ama translator ile ingilizce bir sayfayı sağ tuş yapıp bu sayfayı çevir dediğinizin an chrome gibi herhangi bir arayüz açmadan o sayfada çevirisini gerçekleştiriyor itina ile tavsiye edilir.

    https://addons.mozilla.org/…addon/simple-translate/

    https://addons.mozilla.org/…_source=firefox-browser

    raindrop.io : yer imleri için hayat kurtaran bir eklenti hesap cloud tabanlı olması muhteşem eğer benim gibi günde 4-5 tane eklenti ekliyorsanız o yerimleri çubuğu uzuyor uzuyor bitmek bilmiyor karman çorman bir hal alıyor bu uygulamayla kafanıza göre sekmeler oluşturuyorsunuz oraya atıyorsunuz tasarım olarak da çok güzel eklediğiniz sayfaların anlık görüntülerini barındırıyor kesinlikle kullanın ve kullandırın.

    https://addons.mozilla.org/…refox/addon/raindropio/

    bitwarden : devir güvenlik devri öyle şifresinizi 123456789 koyarsanız hoplatırlar adamı e uzun şifre karmaşık şifre koyunca akılda kalmıyor her site için farklı farklı şifre koymak gerekiyor ise bitwarden çok güzel bir çözüm cloud tabanlı ve tamamiyle sizin verilerinizi criptolu bir şekilde saklıyorlar bunun üstüne random pass oluşturarak hayvan gibi zor şifreler üretiyor kullanmanız şiddetle tavsiye olunur.

    https://addons.mozilla.org/…arden-password-manager/

    decentraleyes : gizliliğinize hizmet eden bir diğer eklenti açık konuşayım bu eklentiyi reddit üstünden forumlardan, videolardan vs. gördüm çerezleri büyük reklam babalarının veri akışını engellediğini okudum ve kurdum şimdiye kadar ne yaptı ne kadar güvenlik sağladı bilmiyorum ama ek güvenliğiniz için önerilir.

    https://addons.mozilla.org/…ox/addon/decentraleyes/

    dark reader : çok hoş bir eklenti harbiden geceleri gözüm yorulmasın diyorsanız dark reader imdadınıza yetişiyor sitenin karanlık modu varmış yokmuş umrunuzda olmuyor en güzel tarafı diğer eklentiler gibi bütün web sayfalarına aynı siyah paleti çakıp yazıyı okunmaz siteyi anlaşılmaz hale getirmiyor sanırım arka planda çalıştırdığı bir algoritma var ve sitenin dark mode da en iyi şekilde nasıl görülebileceğini tespit edip uyguluyor dark mode sevenlere itinayla tavsiye edilmektedir.

    https://addons.mozilla.org/…refox/addon/darkreader/

    fastforward : ara bağlantıları engelleyip bunları es geçen bir eklenti sizin üzerinizden referans linki, bağlantılı içerik gibi şeyler ile gelir elde edenler varsa bunları engelliyor ve sayfalara direk olarak erişim yaptığı için zamandan kazanç sağlıyorsunuz.

    https://addons.mozilla.org/…/addon/fastforwardteam/

    return youtube dislike : youtube ekibinin dislike butonunu kaldırmasından sonra her tarayıcıda bulunması gereken basit ama müthiş bir eklenti özellikle bu nasıl yapılır gibi videoların çalışıp çalışmadığını bu like-dislike bağlantısından anlayanlar için.

    https://addons.mozilla.org/…eturn-youtube-dislikes/

    search by ımage : bir web sitesinde gördüğünüz bir resmin kaynağını, benzerini bulmak istediğiniz zaman işinize yaracak eklenti google, yandex, bing vb. arama motorlarında görsel araması yapabiliyor.

    https://addons.mozilla.org/…/addon/search_by_image/

    easy youtube video downloader express : youtube üzerinden beğendiğiniz bir video'yu mp4 veya ses kaynağı olarak indirmenize yarayaran eklenti basit ama fazlasyıla iş görüyor.

    https://addons.mozilla.org/…youtube-video-download/

    very simple notepad : isminden anlaşılacağı üzere çok çok basit bir notepad özellikle kendinize bir hatırlatıcı koymak istediğinizde veya bir kod, şifre tutmak istediğinizde işinizi çok rahat görüyor.

    https://addons.mozilla.org/…on/very-simple-notepad/

    soundfixer : örneğin bir sekme üzerinde oyun oynuyor diğer tarafta video izliyorsunuz fakat oyunun sesini bir kaç kısmak istiyorsunuz (veya bildirim) varsayalım oyunun ayarlarında ses kısma yok bu eklenti tam olarak bu sebeple yapılmış bunu sadece oyun için değil iki sekme açık youtube oynatılırken bir tarafta ses bir tarafta ders dinlemek gibi'de düşünebilirsiniz kesinkle öneriyorum hatta tarayıcılar'da default halde bu ayarın gelmesi gerektiğini düşünüyorum.

    https://addons.mozilla.org/…refox/addon/soundfixer/

    tabliss - new tab - yeni bir sekme açtığınız zaman en fazla ziyaret ettiğiniz siteleri görmek istemiyorsanız size her sekme açışınızda bir resim karşılasın istiyorsanız fazlasıyla hoş bir eklenti saat, zaman hatta maç sonuçlarını görmek bile mümkün.

    https://addons.mozilla.org/…/firefox/addon/tabliss/

    unhook: remove youtube recommended videos comments : youtube ile ilgili videoları, yorumları, video önerileri duvarını, ana sayfa önerilerini, trend sekmesini ve diğer dikkat dağıtıcı şeyleri gizlemenize yarayan eklenti ben özellikle trend ve short sayfasını kaldırmak için kullanmaktayım.

    https://addons.mozilla.org/…ube-recommended-videos/

    wikiwand: wikipedia modernized : wikipedia'nın 2000'lerden kalma görünümüne çeki düzen veren kendi içerisinde dark mode bulunan fontları daha bir hoş duran eklentisi.

    https://addons.mozilla.org/…d-wikipedia-modernized/

    sponsorblock - skip sponsorships on youtube : youtube videolarında artık kendi reklamları dışında video içerik üreticileri'de sponsor almaya başladılar bildiğiniz üzere bu eklenti sayesinde bir video'da hangi kısımlarda sponsorlu içerik olduğunu görebiliyor bunları atlayabiliyorsunuz.

    https://addons.mozilla.org/…fox/addon/sponsorblock/

    ekşi arama : seçtiğiniz bir kelimeyi tek bir sağ tuşla ekşi sözlük'de aramınızı sağlayan bir eklenti.

    https://addons.mozilla.org/…efox/addon/ekşi-search/

    block site : girilmesini istemediğiniz bir siteye erişiminizi kapatıyor bunu sosyal medya siteleri için uygulamak çok hoş bence. :)

    https://addons.mozilla.org/…fox/addon/block-website

    font changer : garip gurup ve minnak font'lu siteler için ideal çözüm şiddetle tavsiye edilir.

    https://addons.mozilla.org/…addon/web-font-changer/

    augmented steam : oyun satın almadan önce ürünün sayfasına gidip en ucuz hangi mağazalarda olduğunu ve geçmişte ki en düşük fiyatı görebileceğiniz güzel bir eklenti bunlar dışında fazlasıyla özelliklik barındırıyor ama en güzel özelliği dediğim gibi fiyat ayrıntılarını sunduğu kısım.

    https://addons.mozilla.org/…/addon/augmented-steam/

    startup theme changer : tarayıcıyı yeniden başlattığınız zaman mevcut temayı rastgele şekilde değiştiren eklenti.

    https://addons.mozilla.org/…/startup-theme-changer/

    youtube playlist duration calculator : bir oynatma listesinin toplam süresini gösteren uzantı.

    https://addons.mozilla.org/…playlist-duration-calc/

    video speed controller : video oynatım hızını kontrol edebildiğiniz fazlasıyla işe yarayan bir eklenti, bazı video oynatıcılarda hız kontrolü hiç bulunmuyor veya youtube gibi platformlarda x2'den öteye gidemiyorsunuz bu eklenti tüm bu problemlere çare getiriyor diyebiliriz.

    save webp as png or jpeg (converter) : dünyanın en uyuz resim formatı olan webp formatını sağ tık yaparak png veya jpeg çıktı alabileceğiniz zaman kurtarıcı bir eklenti.

    https://addons.mozilla.org/…ve-webp-as-png-or-jpeg/

    libredirect : youtube, twitter, google vb. gibi sitelerin alternatif web sitelerine yönlendiren bir eklenti ben özellikle twitter için öneriyorum, twitter'da üyelik açmadığınız takdirde kullanıcının mesajlarını bir yere kadar görebiliyorsunuz daha sonra sizden üyelik açmanızı istiyor bu eklentiyi kullanarak twitter adreslerini alternatif bağlantılarına yönlendireceği için böyle bir kısıtlamaya maruz kalmıyorsunuz hem de veri kaptırmıyorsunuz daha ne olsun.

    https://addons.mozilla.org/…efox/addon/libredirect/

    vimium c - all by keyboard : kısaca tarayıcıyı klavyeden kontrol etmenizi sağlayan bir eklenti bazen kod yazarken sadece klavye'yi kullandığım durumlar oluyor ve bir web sitesine girmek için gerçekten mouse'a elinizi götürmeye eriniyorsunuz bu eklenti inanılmaz bir naviasyon özellği görüyor bu konuda, kısayollarını vim'den alıyor.

    https://addons.mozilla.org/…firefox/addon/vimium-c/

    absolute enable right click & copy : sağ tuş engeli koyan web siteleri için kullabileceğiniz bir eklenti.

    https://addons.mozilla.org/…ute-enable-right-click/

    wappalyzer : web sitesi geliştiriyor veya bu konuya merak duyuyorsanız bu eklentiyi bolca kullanacaksınız :) web sitesi ne ile yapılmış, hangi frameworkler kullanılmış teker teker gösteren bir eklenti.

    https://addons.mozilla.org/…refox/addon/wappalyzer/

    bing chat (gpt-4) in google : google aramaları için sağ tarafta bing aı tarafından aramanıza yönelik cevap veren ufak fakat yararlı bir eklenti.

    https://addons.mozilla.org/…g-chat-gpt-4-in-google/

    son olarak kullandığım temayı önerim benim gibi karanlık tonları seviyorsanız buna bir göz atın

    https://addons.mozilla.org/…rk-theme-we/?src=search

    https://addons.mozilla.org/…efox/addon/haku-s-gift/ (biraz hareketli olsun diyenlere :)

    opera gx teması için : (bkz: #140622953)

    açık kaynak program kullananlara selam olsun!

    edit : kullanmayı bıraktığım/başladığım eklentiler doğrultusunda listeyi güncelliyorum.
hesabın var mı? giriş yap