• hükumetin artan enflasyona karşı deneme olasılığı olan yöntemlerden biridir.

    cnnturk kulis olarak bunu haberleştirmiş. ben t24 sitesinde gördüm.

    örneğin 20 adet ürün seçilecek ve bu ürünlerin ülke genelinde fiyatı sabitlenecek, fiyat artışı durumunda farkı devlet hazineden karşılayacak vs...

    bu yöntem macaristan'da seçimlere gidilirken devlet tarafından denendi. ve iktidar seçimi açık ara kazandı.

    kaynak

    edit: kulis haberi olduğu bilgisini kuvvetlendirmek için üçüncü paragrafın başına "örneğin" yazdım, paragrafın sonuna "vs" ekledim.

    eski hali şöyleydi: "20 adet ürün seçilecek ve bu ürünlerin ülke genelinde fiyatı sabitlenecek. fiyat artışı durumunda farkı devlet hazineden karşılayacak."
  • yıllarca "gomünistlergh" diye kafa ütüleyen dincilerin yapacağı iddia edilen durum.

    allahçı komünizm :)

    hadi bakalım yıllarca komünizme karşıyız diye cami bahçelerinde histeri krizlerine giren tayfa, sahalara alalım sizi :)

    cumhuriyet dönemi mallarını yağmalarken "babalar gibi satıyoruz" diye geziniyordunuz, hani laa devlet fabrika işletmezdi, devlet şimdi domates mi satacak :)

    işin ikiyüzlülüğü bir yana, ekonomist olduğunu iddia eden islamcı otobüs şoförünün "nasılsa para basabiliyoruz o zaman neden basmayalım " dediğini duyar gibiyim :) simdi zahmet edip sözlükteki badeboylara bunun neden çalışmayacağını anlatacak falan değilim de yani oğlum 2020 li yıllarda dünyada şekillenen ekonomik ortamlara baktığında biri kafana silah dayayıp zorla yaptırsa yapmaman gereken şeyler bu yaptıkların.

    neyse yapın görün :)

    islamcı olmayanlar da, bu iş eğer yapılırsa, ilk haftalarda kredi çekip bu ürünlerden depolayabildiği kadar depolasın :) 3-5 aya 10 katına ya satar ya da kendi tüketir. çektikleri kredi de enflasyondan kuşa döner çifte kazanırlar.

    dur lan bunun adı karaborsacılıktı :)

    edit. islami tayfanın komünizmin ne demek olduğunu bilmediğini ve "gomünüstlerr" diye arap gibi yaşamayanlara dediklerini biliyoruz da ben her halükarda içinde bulundukları cahillikle uçtan uca dalgamı geçerim, hatta kitleye ışıklı top bile atardım da maalesef ki galaksinin anti-ekonomist reizi o işi benden önce yaptığı için özgün olmaz diye yapamıyorum :) link
  • sosyal devletin gereğidir. umarım bunu uygularken karaborsa ve stokçuluk gibi durumları engelleyecek önlem de alabilirler.

    2020 senesinde akaryakıt fiyatlarında başarıyla uygulanmıştı ancak gıda maddelerinde bunun takibi o kadar kolay olmayabilir.

    edit: zamanında çevreci ayağına dizel otomobilleri yasaklamayı akıl etseydiniz, bu işi sadece motorin fiyat sabitlemesi ile çözebilecektiniz. şimdi seçin bakalım 20 tane ürünü.
  • marketler zararına satış yapmayacağı için bu ürünlerin bulunmasında zorluk yaşanacaktır.

    aradaki fiyat farkını devlet verecekmiş? peki, ne zaman? o paranın değeri kalmadığında mı? çiftçilere verilen desteğin şimdi değil de yıllar sonra verilmesi gibi ise hiç bu işe girişmesinler bile.
  • sosyal devletin geregi falan degildir.
    belirledikleri 20 urunun fiyat farkini topluca odeyecegiz. ekonomi ile alakali tum sorunlari hali altina supurmek icin bunu yapiyorlar, bir sekilde tum herkese bedelini odetip ucuzlattiklarini dusunuyorlar. sonra tum halk topluca batiyoruz.

    dolara indexli kur korumali vade cozumu de bu mantik.

    serbest piyasa hocam, fiyatlarin bu kadar cildirmasini engelleyen politikalar uygulaman lazim.
  • saçma sapan bir sistem. hadi sistem güzel diyelim 20 ürün ile mi ayakta kalacak veya enflasyonu engelleyeceksiniz.

    maden öyle bunlardan ilki akaryakit fiyatları olsun. sabitleyin 5 tl ye. bunlar anca makarna fiyati, salça fiyati gibi yüzeysel şeylere takılı kalırlar. amaç zaten çözün üretmek değil. amaç bir şeyler yapmaya çalışıyoruz algısı.

    bu devletin de ne güzel hazinesi var. kur farkini öde, köprü geçişi öde, 20 ürün farkını öde vs vs. bakın işi basitçe para basarak cozebileceginizi dusunebilirsiniz. ama bu basacaginiz para da enflasyonu yükseltecek.

    vatandaşını gerçekten düşünen devlet, cifcisine, ureticisine, işçisine, öğrencisine yatirim yapar. ama bunlar severler 3 ayda bir saçma sapan sistemler bulmayı. bakınız kooperatifler vardı. ne oldu onlara?
    ya da tanzimler?
  • bırakın artık bu abuk subuk projelerle piyasayı kurcalamayı. götümüz skildi ay sonunu getiremez olduk.

    erken seçim. hemen.
  • devlet kesesinden para çıkarsa emin olun özgürlüğünüzden kısılır umarim böyle saçma sapan şeyler denemezler
  • orta/uzun vadede fiyati sabitlenen urunun bulunmamasi ile sonuclanacak sistem. kisa sureli secim ekonomisinde ise yarayabilir.
  • farkı devlet ödeyecekmiş ya tamam o zaman.

    bitmedi şu avantacı zihniyet amk. lan devlete para gökten zembille mi iniyor? benim verdiğim vergiyle sağa sola caka sat ondan sonra reyiz sağolsun diyip seçimde ampüle bassın. reyiziniz cebinden mamaladı ya sizi. sikeyim zihniyetinizi.
hesabın var mı? giriş yap