• şimdiye kadar gördüğüm en muhteşem ve kesinlikle en gerçek karakter.

    --- spoiler ---

    klişe karakterlerden inanılmaz farklı. savaşın başında gördükleri karşısında şok olan, ağlayan friedhelm, 4 yıl sonunda bir emirle çocukları vurur hale geliyor. aksi olsa inanılmaz saçma ve klişe olurdu zaten.

    ölümüne o kadar üzüldüm ki resmen boğazıma bir yumru oturdu. savaşın iyi insanlara neler yaptığının en güzel örneğidir sanırım kendisi.

    --- spoiler ---
  • kendisinin ölüşü beni derinden etkiledi.
  • kesinlikle 3 entry'lik bir karakter değildir. derinliği, karakter değişimi sadece 3 bölümlük bir filmde göstermesi, savaşın neleri getirdiği neleri götürdüğünü kuşkusuz en iyi friedhelm gösteriyor.
    --- spoiler ---

    filmin sonunda neden teslim olmayıp savaşmayı seçmesi bence filmde kırılma noktasıydı. daha ilk cepheye gittiğinde bile zafer görmeyen adam neden bir hiç uğruna öldü? olmaktan korktuğu adam olduğu için mi? tabi ki savaşın kendisinde yarattığı yara, işlediği günahlar ona ağır gelmiş olabilir. ama bir başka açıdan da bakarsak, filmin sonunda kendisini abisinin rolünde görüyoruz. yaşlı bir adam ve bir kaç "çocuk" ile etrafları rus askerleri ile sarılı bir şekilde son direnişini görüyoruz. 12 yaşındaki "delikanlılar" hala zafere ulaşacaklarına emin bir şekilde saldıralım diyor. buna benzer bir diyaloğu aslında friedhelm'in gazi bir şekilde döndüğü berlin'de bir kafede görüyoruz. ve bu diyalogtan sonra kendi isteğiyle tekrar savaşa döndüğünü görüyoruz. bunları göz önüne aldığımızda aslında friedhelm son sahnede alman gençliğine savaşın ne olduğunu son kez göstermek ister. sen ne kadar kurşunlara göğüs gerip kalkıp savaşmaya devam etsen bile sonunda kazanacak olan "sinekler" olacak.
    --- spoiler ---
  • inanılmaz bir karakter.

    yüzlerce film, onlarca dizi izlemiş bende hayranlık uyandırmıştır.

    hem de senelerce kötü işlenmiş wehrmacht askeri karakteriyle.

    çok güzel bir yapım, çok güzel oyunculuk, çok güzel senaryo.
  • izlediğim en başarılı, en etkileyici kurgusal karakterlerden biri olabilir. dizi ve friedhelm karakteri o kadar etkileyiciydi ki aradan uzun süre geçmesine rağmen başka dizileri izlerken bazı detaylar bana onu, bakışlarını ve karakter gelişimini hatırlatıyor. muhteşem bir oyunculuk. muhteşem bir karakter.
hesabın var mı? giriş yap