• (bkz: g-force)
  • şaibeli bir biçimde önem kazanan force. a ile f arasındaki force'lara ne oldu? hiçbirinin akibeti belli değil.
  • sinema filmlerinde pek dikkate alınmaz, misal şu videoda hanım kızımız kaç g ile yerin dibine batıyor ama endamından bir gram kaybetmiyor, şu ablamızın ise 9 g'de ömründen ömür gidiyor.
  • sıfır olduğunda yer çekimi ortadan kalkar. insan 9 birimine kadar dayanabilir normal şartlar altında. yer çekimi ivmesi olarak kullanılır. ingilizce yer çekimi anlamına gelen gravite'nin kısa adıdır. normal şartlar altında, durağan halimizde üzerimizdeki g kuvveti 9,80665 m/s2 (saniye kare) dir. fakat bu bir savrulma esnasında 10 kata kadar çıktığında bilincimizi kaybedebiliriz.

    saatte 200km hızla giden bir araç bir duvara çarptığında parçalanır. sebebi g kuvvetidir. aslında araç duvara çarptığı için değil, 1 saniye içerisinde 200km hızdan 0 km hıza düşecek kadar ani bir ivme düşüşüne maruz kaldığı için parçalanmıştır. yani o araş duvara çarpmasa ama yine o kadar kısa süre içerisinde o kadar hız kaybetse yine parçalanırdı. ya da tam tersi, o araç 0km hızdan 200km hıza 1 saniyede ulaşsa yine parçalanır ve içerisindeki insan yine ölürdü. araç ne kadar sağlam olursa olsun bir insanın vücudu bu ivmeye asla dayanamaz. istersen 399292 adet hava yastığın olsun arabada, hiç bir darbe alma yine ölürsün o kazada.
  • g kuvveti başlığı çok alakalı olmadığı halde g çekmek başlığına yönlendirildiği için buradan devam edeyim madem.

    yas marina formula 1 pistindeki bir etkinlikte bu kuvvete dayanmanın sıradan bir insan için ne kadar zor olduğu görülüyor. hele de formula 1 pilotlarının bir hafta sonunda maruz kaldıkları g kuvvetini düşününce insan saygıdan önünü ilikliyor.

    ilgili video: https://youtu.be/njsncuhorqw
  • g kuvveti, bir kütleye belirli bir durumda etki eden hızlanma. ingilizce gravitational sözcüğünden gelen g kuvveti adı aslında bir misnomerdir zira kütleçekimini değil hızlanmayı belirtir.

    g force
  • uzay mekiğindeki astronotlar kalkış sırasında 3g kuvvetine maruz kalırlar. vücut ağırlığını olduğundan 3 kat fazla hissederler. 4.2 şiddetiyle daha fazlasını f1 yarışlarındaki pilotlar hisseder.

    en gelişmiş hız trenlerinde 6g kuvveti mevcuttur. uzun süre maruz kalınması durumunda yaralanma ve kendinden geçmeler söz konusu olacaktır.

    bu işin gurusu jet pilotlarıdır. ani dönüş, dalış ve kalkışlarda 12g şiddete maruz kalırlar. bu pilotlar zorlu testlere girer. santrifüj denilen objelerde ciddi kuvvetlerle karşı karşıya gelirler. beyinde kan çekilmesi ve oksijensiz kalma durumunu yaşarlar.
  • onu görünce kaybolan etki
hesabın var mı? giriş yap