• başlığın tam hali `güney kore'nin yonga üretimi için 450 milyar dolar yatırım yapması` olacaktı.

    öncelikle kaynak

    geçmişte ekonomi olarak türkiye'nin gerisinde olan bir ülke nasıl buralara geldinin kanıtı gibi adeta.
    yakın zamanda abd de üretimi asyadan kendi ülkesine çekmek için 10 milyar dolar yatırım paketi açıklamıştı ancak güney kore'nin bu alanda hedefi çok daha büyük belli ki.
    covid-19'dan dolayı çip üretiminin büyük sıkıntıya girmesi gelişmiş ülkelere ders olmuş.
  • parayı betona ve şatafata değil bilime ve üretime yatıran, gelecek nesilleri ve ülkenin geleceğini düşünen devletin işidir.
  • gelecek her anlamda çip teknolojisinde. hayat çipin içinde artık.
  • güney kore'nin buralara gelmesinin sebebi; abd'nin, kuzey kore tehdidine karşı bölgesel bir güç oluşturması açısından güney korey'i her anlamda desteklemesidir.

    yapılan 450 milyarlık teknoloji yatırımına hayran kaldım

    edit: sscb tehdidi karşısında türkiye'nin de yardım aldığı fakat gelişemediği söylenmiş. türkiyenin aldığı yardımlar devede kulak. türkiye, marshall yardımlarında dahi avrupanın en az yardım alan devleti idi. ayrıca kore olayındaki mesele sadece maddi yardım da değil. ekonomik, siyasi ve en önemlisi de know-how desteği. güney kore tüm bunların desteğini en güzel şekilde aldı.
  • 128 milyar doların yaklaşık 3.5 katı bir tutarda yapılmış devasa yatırımdır.
  • akıllıca bir yatırımdır dünyanın bunlara ciddi anlamda ihtiyacı var.
  • trilyon/trilyar dolar olarak kendilerine dönecektir. biz de o sırada beşli çeteye yolcu garantisi öderiz. onlar da londra'dan sokak satın alırlar. lanet olsun.
  • sanırım time'ın geçen haftaki sayısında vardı, semiconductor alanındaki krizinden çıkış için 10 trilyon dolarlık bir yatırım gerektiği belirtiliyordu. çin, tayvan ve abd'den başka güney kore de atakta. helal olsun. ama bilenler daha iyi açıklar, çip meselesi sadece teknoloji değil ciddi su kaynakları gerektiren bir şey. her yerde üretilmesi zor.
  • boşuna zeki insanlar demiyoruz.. hem zekiler hem gelişmişlik seviyeleri yüksek hem de saygılı ve sevecen bir millet..

    yani kısacası şu;
    - bu dünyayı düşünen gelecek temelli olarak insana, ilime, bilime ve teknolojiye yatırım yapıyor,
    veya
    - öteki dünyayı düşünen ise, gelecek temelli bu dünyadaki yatırımı pas geçiyor, anlık ihtiyaçlara çözüm üretiyor ve ana yatırımı direkt ahirete yapıyor..

    bu noktada bireylerin yaşam biçimi denilerek anlaşılabilir. fakat bireylerden çok ülkeler de yatırım konusuna bu gözle baktığında ve bu görüşlerden birini benimsediği zaman, milyonlarca insanın çok uzun zaman dilimine yayılan kaderini etkiliyor..

    bizim sıkıntımız bulunduğumuz coğrafya yapısı, insanların mayası ve toplumların seçimleri itibariyle daha çok 2. şıkkı seçen ülkelerden olmak..

    neyse sorumlusu hep chp diyeyim lafı bitireyim.
  • 80'lerde türkiye ile benzer bir ekonomiye sahip olan ülkenin nasıl fark attığını gösteren yatırımdır. kanal istanbul'a asgari 75 milyar dolar harcamayı göze alanların vizyonlarının ne kadar dar olduğunu bir kez daha gözümüze sokmuştur.
hesabın var mı? giriş yap