• lopezlerin jenıfırın dairesinden 1m2 alarak başlanabilir.
    8bintl veriyorsun, lopezin götünü koyduğu 1m2 lik bölüm senin oluyor.
    ben o kısmı aldım, siz kalan yerlere saldırın.

    http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/22763137.asp
  • gayrimenkul sertifikaları tebliğine göre "inşa edilecek veya edilmekte olan gayrimenkul projelerinin finansmanında kullanılmak üzere ihraç edilen, gayrimenkul projesinin belirli bağımsız bölümlerini veya bağımsız bölümlerin belirli bir alan birimini temsil eden nominal değeri eşit menkul kıymetler".

    gayrimenkul sertifikası ihraç süreci, yeni projenin satış bedelinin en az yüzde 50’si büyüklüğünde bir gayrimenkul projesini son 5 yıl içinde tamamlamış, arsa ya da kat irtifakı tapusu sahibi olan ihraççının izin almak üzere spk’ya ve sertifikaların borsada işlem görmesini sağlamak üzere bist’e başvurmasıyla başlamaktadır. ihraçla edinilen kaynak, proje değerleme tutarının yarısını aşmamalıdır. finansmanın yüzde 10’u inşaat başlamadan önce, kalan kısmı projenin ilerlemesiyle orantılı olarak yetkili kuruluş veya ihraca ilişkin banka garantisi bulunması durumunda banka tarafından ihraççı hesabına aktarılmaktadır. bankaca bloke edilen fonlar ise ihraççı adına, spk’ca uygun görülen sermaye piyasası araçlarında değerlendirilmektedir. sertifikaya konu mülkiyet, projenin tamamlaması ile belirlenmiş esaslar çerçevesinde sertifika sahibine geçmekte (asli edim), asli edimin yerine getirilmesini önceden belirlenmiş “asli edim kullanma süresi” içinde talep etmeyen sertifika sahiplerine ise gayrimenkul satış bedeli ödenmektedir (tali edim) (bkz tcmb finansal istikrar raporu).

    ayrıca, belediyelerce ihracının yolu açılan finansal enstrüman.

    belirli bir gayrimenkul projesini gerçekleştirmeyi üstlenenler tarafından, inşa edilecek projelerinin finansmanında kullanılmak üzere ihraç edilen menkul kıymet olan gayrimenkul sertifikaları haziran ayında yayınlanması beklenen tebliğ ile sektör paydaşlarının ve yatırımcıların beklediği düzenlemeye kavuşacakmış.

    yurt içinde ve/veya dışında tüm yatırımcılara satılabilecek belediyelerin ihraç ettiği ürünler.

    kentsel dönüşüm sürecine ilave edilecekler ayrıca.

    http://www.bloomberght.com/…ertifikasi-ihrac-edecek
  • türkiye gibi süper kapalı ve hiç şeffaf olmayan bir sistem için ölümcül sonuçlar doğurabilecek oluşum. 9 yılda mortgage için ikincil piyasa oluşturamayan bir ülke bu sistemi asla hayata geçiremez.uzak durunuz.
  • (bkz: büyük balon)
  • (bkz: the big short)
  • 5 temmuz 2013 cuma 28698 sayılı gayrimenkul tebliği'ne 3 ağustos 2016 tarihli 29790 numaralı yeni bir tebliğ yayınlanarak değişiklikler ve eklemeler yapılmıştır.

    kısaca:
    - inşaat projelerinde yaşanan finansman sıkıntısının çözülmesi ve finansman maliyetinin düşürülmesi
    - faiz dışı yatırım enstrümanlarının çeşitlendirilmesi
    -kentsel dönüşüme sermaye ayırmak istemeyen inşaat şirketlerin bu projelerde yer almasının sağlanması

    amaçlarıyla

    * konut ve ticari projelerde her fonksiyon için ayrı olmak kaydıyla %50yi geçmeyecek şekilde (yeni tebliğe göre kentsel dönüşüm projelerinde %100 olabilir); inşaat bitiş sürecindeki nominal değeri üzerinden (emsal projelere göre hazırlanacak değerleme raporuna göre) ihraç eden ( aracı firmada olabilir) tarafından belirlenmiş sayıda sertifikanın satılması ve proje esnasında hisse senedi gibi işlem görebilecek proje tamamlandığında ihraçcı alım garantili, konut alınmak istenirse peşinat saydırılabilecek yada gayrimenkul sertifikasına konu alanların satışı sonrası ortaya çıkan gelirin sertifika miktarına göre eşit dağıtılacağı sistem.

    yastık altındaki paralar piyasaya çıkacağı için inşaat firmalarını çok mutlu etmiştir, çünkü sertifika proje bitmeden satılmak istendiğinde üfe/tüfe artışı eklenerek alım bedelinden daha düşük fiyatta satılamayacağı garantisi verildiği için yatırımcıya zarar etmeyeceği garantisi verilmektedir. (üfe/tüfe oranının paranın yıllar içinde değer kaybını karşılamayacağı ve küçük yatırımcının zarar edeceği gibi eleştiriler ve çekinceler var, daha düşük sermayelerle belli miktarda gayrimenkul alınarak ranttan küçük yatırımcının pay alacağı yönünde görüşlerle destek var) (rantla ilgili şunu belirtmeliyim ki anladığım kadarıyla siz, inşa-arsa maliyeti üzerinden değil projenin bitişinde sahip olacağı değer üzerinden sertifika alıyorsunuz ve eğer konut değerlenirse ciddi manada kar edebilirsiniz ama yine de projeyi gerçekleştiren firma alıyor rantı, hatta sadece projeyle sıfır maliyetli finansman elde ederek finansman maliyetini de cebe indiriyor, herhangi bir konut krizinde, konutların satılmaması durumunda belli cezai yaptırımlar var ama yıllar sonra sana şu kadar para yatırdın, üfe/tüfe üzerinden şu kadar yapıyor deyip para pul olur mu bilmiyorum)

    ama sertifika uygulaması için en önemli konu:
    - maliyetsiz finansman
    - kentsel dönüşümde hak sahiplerinin hissedar edilebilmesi
    -kamu kuruluşlarının ihraçcı olabilmesi
  • yeni projelere faizsiz finansman sağlamak amaçlıymış, projenin bitirilmesi teşvik edilecekmiş.

    ihraççının sertifikayı son üç ay ortalama fiyatından geri alma garantisi verdiği bir nevi gayrimenkul kooperatif sistemi

    dunya.com
  • almayı düşünüyordum ama proje bitiminde aldığınız fiyattan daha düşük fiyatla inşaat şirketi sizden alabilir gibi bir ihtimal doğuyor. (son 3 ay ortalaması alınıyor ise)

    3yıllık proje diyelim ilk ayda aldınız 100bin tl değerinde hisse. 1-2 yıl içinde elden çıkartmak gerek sonlara kalmak riskli olabilir. hisselere talep olmazsa zararına satışlar olur.
  • toki, spk, vakıf yatırım ve makro inşaat'ın katıldığı basın toplantısıyla tanıtılan gayrimenkul finansman modeli. uzun zamandır yapılacağı söylenen bir modeldi ve ilk olarak makro inşaat projesiyle başlattılar.
    bunu yapmaktaki söyledikleri amaç, birikimi bir bağımsız bölüm almaya yetmeyen ama gayrimenkul piyasasında yatırım yapmak isteyenlere fırsat yaratmakmış. bu yönü elbette var ama esasında satılamama sorunlarıyla boğuşan gayrimenkul sektöründe, müteahhitin projesini bağımsız bölüm olmaktan çıkarıp, hisselere bölerek satabilmek. bu sayede 20-30 bin lirası olan vatandaşın parasını da kullanabilmek.
  • sanki insanlar yatirim yapsin diye degil de projelere finansman saglamak icin dusunulen hadise.

    diyelim ki bir insaat sirketi bir yere avm yapiyor.

    dedi ki ahan da bu proje 100 milyon dolar degerinde. yatirimcilara bu fiyat uzerinden pay edilecek.

    pek is bittikten sonra bu insaat sirketi 100 milyon dedik ama talep olmadi 50 milyon pay biciliyor dese kim kimi silkelemis oluyor?

    bunun bir kontrolu var mi?

    bu iste devlet yatirimcidan yana mi olacak yoksa insaat firmalarindan yana mi?
hesabın var mı? giriş yap