• astronomi biliminin astroloji* zırvasıyla karıştırılmadan bahsedilmesi gerektiği gerçeğini hatırlatarak;

    i.) güneş sistemindeki tüm gezegenler dünya ile ay arasına sığabilirler;

    dünya ve ay arasındaki uzaklık: 384,400 km

    gezegenlerin çapları:

    merkür: 4.880 km
    venüs: 12.104 km
    mars: 6.780 km
    jüpiter: 139.822 km
    satürn: 116.464 km
    uranüs: 50.724 km
    neptün: 49.244 km
    gezegenlerin toplamı: 379.418 km
    kalan uzay boşluğu: 4.998 km

    ii.) venüs kendi etrafında oldukça yavaş dönen, güneşin etrafında ise nispeten daha hızlı dönen bir gezegen. venüs'te bir gün, 243 dünya gününe eşitken; bir yıl 225 dünya gününe eşittir. dolayısıyla pazartesi hiç bitmiyor venüs'te ve cuma günü mesai bitimi bir hayal. nasıl oluyor vakit bir türlü geçmezken yıllar hayatla geçiyor anlayacağınız.

    iii.) güneş diğer yıldızlar gibi bir plazmadır. yani öyle katı bir şey değildir. ekvatoruyla kutupları arasındaki dönüş hızı farklıdır. ekvator 25 gün, kutuplar 35 günde döner. anlayacağınız güneş bir alev topudur* . güneşi oluşturan yüklü parçacıklar çok kuvvetli bir biçimde birbirlerine bağlıdırlar. bu da güneşi birlik ve beraberlik içinde yüksüz göstermektedir.

    iv.) dünya ile ay arasındaki mesafe 384,403 km'dir. dünya'dan güneş'e olan yaklaşık mesafe 149.597.887 km'dir. eğer bu iki sayıyı bölersek, yaklaşık olarak 389 elde ederiz. güneş'in çapını (1,4 milyon km) ay'ın çapına (3,474 km) bölersek, 403 elde ederiz. bu iki sayı oldukça yakındır. bu yüzden ay ve güneş gökyüzünde aynı büyüklükte gibi görünmektedirler. yani bu iki gök cisminin çapları oranı ile dünyaya olan uzaklıkları oranı arasındaki yaklaşıklık; tutulmaları enteresan kılmaktadır.

    v.) eğer güneş aniden yok olursa 8,5 dakika daha ışığından faydalanmaya devam edeceğiz; aynı zamanda çekim kuvveti de yaklaşık bir 8 dakika daha sürecek. sonrası ise kaos. tüm ışıklar sönecek; güneşin ışığını yansıtan ay kaybolacak; diğer gezegenler de karanlığa gömülecek ve uzay boşluğunda korkunç çekimlerin etkisi altında farklı sistemlerin boyunduruğu altındaki kaderine razı olmak adına sürüklenecek her bir şey. unutmayalım ki, gezegenlerin bir sistem içinde neredeyse değişmez orbital hareketler göstermesi ile kastedilen şey; belirli bir sistemin yaşlanıp ölmesi gibi doğal bir sürece ait kararlılıktır. temelli bir kararlılık yoktur.

    vi.) bizden yaklaşık 150 milyon km. uzakta olan güneşin ışıkları bize 8,5 dakikada ulaşırken; bize en yakın galaksi olan andromeda galaksisinin görüntüleri yaklaşık 2,5 milyon yıl öncesine aittir.

    güneş ile dünya arası mesafe: 0,00001581 ışık yılı

    andromeda galaksisi ile dünya arası mesafe: 2.537.000 ışık yılı
  • (bkz: kerbal space program) iyi oyun develer.
  • süpernova patlamaları çıplak gözle bile izlenebilir, öyle uzak olmalarına rağmen öyle de parlaktırlar.
  • en temel bilgilerden biri:

    güneş sistemindeki en büyük gezegen jüpiter'dir.
  • güneş'in dünya'ya en yakın olduğu dönemler kış, en uzak olduğu dönemler de yaz mevsimleriymiş.

    edit : kuzey yarım kürede olan bir doğa olayıymış. allah belamı vereydi bari.
  • uzaya bir pet suyun gönderilme maliyeti 50 bin dolar. iss de bulununan bir astronotun ortalama yiyecek masrafı ise 320 milyon dolar. kaynak discovery science belgeseli.
  • kadir...(a şapkalı)
    yıldızların parlaklık derecesi...
  • evrendeki en büyük karadelik kütlesel olarak güneşimizin 17 milyar katı büyüklüğündedir. kaynak

    mtgs adlı yazarın uyarısı sonucu gelen edit: en büyük karadelik* güneşten 17 değil 40 milyar kat daha büyük kütleliymiş! kaynak 2

    sen milyar, sen güneş... var mı artıran?

    edit 2: evvvet, 66 milyar kat* diyen* geldi.

    satıyoruuum... saaaat........
  • - gunes sisteminde en sicak gezegen venus'tur. gunese en yakin gezegen merkur olmasina ragmen venus 450 derecelik sicakligiyla en sicak gezegendir. merkur'un venus'ten sicak olmamasinin sebebi atmosferinin olmayisidir.

    - galaksimiz samanyolu, 3.75 milyar yil sonra andromeda galaksisyle carpisacak ve elips seklinde dev bir galaksi meydana getirecekler. andromeda saniyede 110 km hizla samanyoluna dogru hareket ediyor.

    - ayda atmosfer olmadigi icin, astronotlarin biraktigi ayak izleri milyonlarca yil bozulmadan kalacaklar.

    - gunesin kutlesel agirligi, gunes sisteminin yuzde 99,86'sini olusturuyor. kalan yuzde 0.14 diger gezegenlerin kutlesel agirliginin toplami. yogunlugu en dusuk gezegen ise en buyuk ikinci gezegen olmasinda ragmen saturn.

    - mars'ta 600 km genisliginde ve 21 km yuksekliginde bir volkanik dag var. olympus mons

    - gunesin 1 saat icinde dunyamiza gonderdigi enerji miktari tum gezegenin 1 yil boyunca kullandigi enerji miktarindan fazla. (gunes enerjisi bu yuzden cok onemli)

    - uzayda, yalitilmamis iki metal birbirine degdiginde tekrar ayrilmaz, sonsuza kadar yapisik kalirlar. gezegenemizde metallerin yapismamasinin sebebi oksijen'in metali muthis ince bir oksit yuzeyiyle kaplamasidir.

    - uzayin yalnizca yuzde 5'i normal maddeden olusur. yuzde 25'i karanlik madde, yuzde 70'iyse karanlik enerjidir.

    - hirosima'ya atilan atom bombasi 84 trilyon jul enerjiyi aciga cikarmisti. uzayda yasanan bir supernova bu enerjinin 125 trilyon x trilyon katidir.
hesabın var mı? giriş yap