• cok dengesiz ve güvensiz bir piyasa oldugu dogrudur.

    bu da fiyatların sismesinin en önemli nedeni ama cok sacma ve cok alakasiz fiyatlari da bir arada görüyoruz.

    bir tane batan restaurant cafe yok, tam tersi karliliklarini arttirdilar.

    eski ortalamada bi porsiyon yemek ile bir sweatshirt ayni paraya denk geliyor hemen hemen. insanlarin bogazlarindan kısmak istememesi sömürüluyor su an.

    istedigin matematigi yap, lahmacun 30tl olamaz mesela.

    e sen de yeme?

    e zaten bu filmin sonu bu. bu her bahanede şişirilen fiyatlara vatandas bi yerden sonra gulmeyecek, çünkü veremeyecek.

    kar marjlarinin korunmasi ve krizdeki tuketicinin alım gücünün iyi tartilmasi lazim.

    aynı mevzu kiralarda da söz konusu. atarak belirliyorlar fiyati. bi 30000 yazalim bakalim diyorlar?

    ozellikle gida sektörü ve ev sahipleri şu an bir hayali yaşıyorlar. kötü uyanacaklar.
  • çorbanın 35-40tl olmasından daha çok şaşırdığım çok az şey var şu hayatta.

    (bkz: mercimek çorbası 40tl olur mu lan)
  • aslında önceden de çok iyi durumdaydılar.

    şimdi fırsatçılık ve karı maksimize etme imkanına çok kolay kavuştular. çünkü fiyat algımız kırıldı ve ekonomik sebepleri bahane gösterdiklerinde normal karşılıyoruz, altını eşelemiyoruz, doğrudur diyoruz geçiyoruz...

    hatta artık zamlarda ekonomik sebepleri bile dile getirmelerine gerek kalmıyor. biz artık giderleri artıyor ne yapsınlar moduna geçip içselleştireli çok oldu.. halbuki onlar, bu aralar en çok bu davranışımıza yükleniyorlar, bu düşüncelerimizi kullanıyorlar..

    ------
    kayınpederimden biliyorum, kahveciler filan çayı 2-3 liradan veriyor, eh kâr da ediyorlar.
    bu arada kahveci diyip geçmemek lazım, o paralara çok güzel çay yapanlar da var.

    şimdi rakamları tamamen sallıyorum; restoranlar için tedariği, pişirmesi, firesi, işletme giderleri v.s. 1 bardak çayın maliyeti, çok fazla ama 5 lira olsun. bunun üzerine %50 kar eklese 7.5 lira, %100 kar eklese 10 lira olur.. işletmeci gözünden bence 10 lira ideal rakam. azı elbette olur ama fazlası bokunu çıkarmak olur.

    bu çayı 15 liraya satan da var, 20 hatta 25 liraya satan sıradan işletmeler var.. ana işi ve odağı kahveci gibi sadece çay gibi içecekler satmak üzerineyse, bir yere kadar anlarım, onda da 15-20 lira kâr yine çok yüksek.. fakat restoran tarzı yerlerin bir çayı 15-20 liraya satması, bir çok açıdan doğru değil.

    restoran gibi yerlerde, tıpkı tekellerin sigara sattığı gibi çayı yüksek kâr aracı olarak görmemeliler. yani en azından kafası basan esnaf veya kurt işletmecinin yapacağı bir iş değil. gelgelelim sineğin yağını çıkarma üzerine felsefe benimsemişler...

    elbette işletmecilerin tümü bir değil, temiz işletmeciler de var. fakat tıpkı fiyat algımızın kırıldığı gibi önyargılarımız da oluşmaya başladı, bu nedenle artık genelliyoruz..
  • sen eşek olursan semer vuran çok olur. dün yılbaşı öncesi pastaneler aşırı kalabalıktı. içeri girdim adam şeker hamurundan kardan adam koydu diye pastanın fiyatını ikiye katlamış. enayilerde alıyordu. yurt dışında biraz zam yapınca millet protesto ediyor almıyor sokaklara dökülüyor. bizim milletti de inek gibi sağıyorlar bir güzel.
  • yılbaşı öncesi pastaneye girip, içeridekileri eleştiren var. bizden bi sik olmaz.
  • kesinlikle gerçek. özellikle şu büyük restorant zincirleri. dün cook shop'a girip bi çay içip magnolia yiyeyim dedim. menüye baktığımda gördüğüm fiyatlar karşısında resmen şok oldum. daha 5 - 6 ay önce 70 küsür liraya satılan yiyecekler 140-150 lira bandına çekilmişti. maliyetler her geçen gün artıyor biliyoruz, fakat etiketlere bu kadar fazla artmış gibi yansıtmak fırsatçılıktan başka bir şey değil. bu tip mekanların artık kapısından geçmem.
  • ham madde maliyetlerinin üzerine, işçilik ve tüm giderleri koyduktan sonra, minimum %100'den başlayıp, sonrası belirsiz oranlara giden bir sektör olduğu için gayet normaldir.
  • burger king ve mc donalds da 100 liraya hamburger satılıyor. nasıl olacak bu iş? yok mu bilen?
  • sen matematik bilmiyorsun diye adamlara suc atma yine de bence.
  • malca serzenişler. oglum siz gidin o isletmelerin kirasi kac para diye sorun once. bir asgari ucretlinin maliyeti nedir diye arastirin. 100 lira dedigin şey de 5 dolar degil şu an...

    bulundugum ilde işlek bir avm var bu avmde 20 kusur metrekare dukkanin kirasi 28 bin liraydi en son.

    anlamadiginiz şey bizim fakir oldugumuz. sizi fakirlestiren isletme degil. akebe ve tayyip...

    sozum meclisten disari, ekseriya orman kanunlarinin isledigi yerlerde de yasamak, yani hayatta kalmak icin her sey mubahtir.

    yoksa liste fiyati 350 bin olan i10'un 2 yasinda, 20 bin km'deki ikinci eline 450 bin niye istesinler?

    simdi sizler tanzim patatez cadiri da istersiniz. sjdgsjsks
hesabın var mı? giriş yap