• maalesef glutensiz ürünlerin çok pahalı olmasından ötürü durumu iyi olmayanların zorlanacağı beslenme türü.
  • kompleks karbonhidratı başka yerden alamayacağımız için uygulanması mümkün olmayan beslenme.
  • kolay olmayan beslenmedir. çünkü gluten sadece ekmek, buğday, makarna gibi şeylerde değil birçok paketli gıdada ve soslarda da bulunmaktadır. glutensiz beslendiğini düşünen birçok insan aslında paketlerin içeriğini okumadığı için glutene maruz kalıyor, ancak alerjik bir durumları yok ise farkına bile varmıyorlardır.
    glutensiz beslenenler için en güzel karbonhidrat kaynakları tatlı patates, yulaf ezmesi (glutensizi mevcut), kinoa ve karabuğday'dır. ayrıca bakliyatı da bir karbonhidrat kaynağı olarak kullanabilirsiniz.
  • tamam beslenmeyiz.. başlık açmanıza gerek yok.
  • diyetisyen çıkmak üzere olan kardeşimin aktardığına göre kalın bağırsakta yaşayan faydalı bakterilerin besinsiz bırakılmasına ve bağırsak florasının dengesinin bozulmasına yol açar. glutenli besinler kompleks yapıda oldukları için sindirimi uzun sürüyor ve kalın bağırsağa kadar ulaşabiliyormuş. glutensiz beslenmek ise bu bakterilerin sentezlediği kısa zincirli yağ asitlerinin sentezlenememesine sebep oluyormuş ki bu yağlar çeşitli hastalıklara direnç oluşturma açısından oldukça faydalı maddelermiş. sindiriminin uzun sürmesinin vücuda ciddi bir zararı olmadığı gibi glüten intoleransı veya çölyak hastalığı sahibi olmayan birinin glutensiz beslenmesi sağlık üzerinde anlamlı bir fark yaratmıyormuş (olumlu bir fark yaratmıyor yani). glutensiz beslenmek belki de insanların hazır gıdaları, besin gruplarında aşırıya kaçmayı ve sağlıksız pişirme yöntemlerini de hayatlarından çıkarmaları sonucu bir fayda sağlıyor gerçekten. ama ortaya çıkan sonuç nedensel bir sonuçtan ziyade korelasyonel bir sonuç gibime geliyor.
  • 2013'te yapılan bir araştırmaya göre abd vatandaşlarının yaklaşık üçte biri glutenden uzak durmaya çalışıyor. ancak insanların glutenli besinlere alternatif olarak tükettikleri şeyler yüksek miktarda şeker, zararlı yağlar, rafine tahıllar vb. yani kan şekerini hızlıca yükselten şeyler içerdiğinden sağlıklı bir şekilde sürdürülmesi oldukça zor olan beslenme çeşidi.
  • glutensiz beslenmeyle ilk defa tanışan çoğu kişi gibi ben de ilk başlarda ekmeğin yerini doldurmak için bir sürü ürün aradım ama glutensiz ürünlerin hiç de sağlıklı olmadığını fark ettim. örneğin glutensiz halk ekmek her gün yediğim zamanlar (günde ortalama 3 adet) bende şiddetli kabızlık yaptı (hayatımda ilk defa ve uzun süreli kabız oldum). ayrıca paketli glutensiz ürünlerin birçoğu bol bol nişasta karışımı ve bir sürü madde içeriyor.

    ben ekşi mayalı karabuğday ekmeği tüketiyorum, evde hamur işi (poğaça,krep vb) yapmak için çiğ karabuğday unu (kavrulmuş karabuğdayın tadı çok ağır) kullanıyorum. marketlerdeki bisküvi veya benzeri glutensiz ürünlere fazla yönelmemek gerekiyor.
    sağlıklı beslenme önerilerinde bulunan bazı kişiler ve doktorlar; 140 dereceden (galiba 140'tı) fazla sıcaklıkta pişen karabuğday veya bakliyat unlarının da zararlı hale geldiğini savunuyor, bununla ilgili araştırmalardan söz ediliyor ama ben o kadarına kulak asmıyorum, yapabilenlere saygı duyarım :)
  • çok ama çok zor olan beslenme biçimi.

    glutensiz un alıp ekmek yapmaya çalışırsınız bulamaç gibi bi şey olur biraz daha undan katayım derseniz taş gibi bi şey pişer yiyemezsiniz. buna çözümü glutensiz un ve mısır ununu karıştırıp pişirmek de bulmuştum bu şekilde daha yenilebilir bi şey çıktı ortaya. paketli ürünler zaten komple çöp neredeyse hepsinde gluten var. glutensiz makarna alırsınız tadı ciddi anlamda iğrençtir yiyesiniz gelmez. dolayısıyla bu şekilde yiyip kendinize işkence etmek yerine sebze ve et ağırlıklı beslenip diğer her şeyden uzak durmak işe yarıyor, en azından bende öyle olmuştu.
  • abartıldığı kadar zor ve pahalı olmayan eylemdir.

    öncelikle glutensiz beslenmek için arkada yatan sağlam bir neden olmalıdır yoksa güzelim keklere, böreklere, tatlılara karşı koymak olanaksızdır.

    yaklaşık beş aydır gluten ve şekerden uzak besleniyorum ve evet arkasında sağlam bir nedenim var yoksa bırakamazdım. ilk zamanlar gerçekten çok zor oluyor, alışılan diyetin tamamen sistemini değiştiriyorsunuz. alternatif ürünler olsa da ilk süreçlerde bilinmediğinden, ne yiyeceğim kaygısıyla kişiyi hüsrana sokuyor. hüsrana düşmeyiniz efendim, alıştıktan sonra daha güzel şeyler sizi bekliyor, üstelik birçok hastalığı da önlemiş oluyorsunuz.

    piyasada satılan glutensiz ürünlerin içerikleri maalesef berbat ve bir o kadar da pahalı. glutensiz etiketini yapıştırıyorlar ama içinde yok yok. bu yüzden kişi eğer glutensiz beslenmesi gerekiyorsa kendi hazırlamalıdır. sürekli dışarıdan söyleyen, hamburgerlerin, pizzaların dibine vuran, mutfağın yolunu unutan ben, evde geçmiş karabuğday unundan ekmek yapıyorum. farklı farklı şekersiz, glutensiz tarifler deniyorum. üstelik gittikçe zevk almaya başladım, hobi haline geldi. tabii yine de hiçbiri bir çikolatalı kruvasan etmiyor ama olsun.

    piyasada farklı farklı glutensiz; karabuğday, teff, darı, mısır, pirinç, badem, hindistan cevizi, kestane, dut gibi yapacağınız şeye yönelik kullanılabilen unlar var ve çoğunun fiyatları normal ölçüde. eğer şekere karşı bir hassasiyetiniz yoksa bunlarla yine aynı kekler, börekler yapılabilir. eğer varsa tatlı meyvelerle, doğal olan tatlandırıcılarla (bal, hurma, akçaağaç şurubu vs.) kullanılabilir.
hesabın var mı? giriş yap