• hemen akabinde, aldığı bu fazla kalorileri yakmak isterken kendini yakmıştır.

    (bkz: eat responsibly)
  • hayatımı en çok etkileyen sahneler arasında bulunduğu için uzunca bi süre bu sahneyi hiç yadırgamadım. sinemada izlediğim günden bu yana kimi zaman kahkahalarla, kimi zaman dehşete kapılarak (pippin'in gözlerinden) andığım bu sahne aslında denethor'un kitaptaki hiç-değilse-aklı-selim yapısını filmde paramparça ediyor. onu deli bir vekilharç olarak gösteriyor zaten film, ama bu sahnede gondor'un böyle yiyen bi kralın boyundurluğu altında pek de mantıklı işler yapamadığını düşünüyoruz, aragorn'a hayvan gibi ihtiyaçları olduğunu hissediyoruz, vb. aslında kitapta olaylar bu kadar uç noktalarda değil, aragorn'un krallık zamanı geliyor elbette ama burada esas kriter gondor'un çöküşü değil, mordor'un yükselişi. denethor kitapta bilge bir adam, ama artık çaresizlik onun yüreğini yormuş, biricik oğlu boromir de göçünce iyice kontrolü elden bırakmış. denethor pippin'in karşısında o domatesleri hayvan gibi emecek biri değil kesinlikle, romalı mı lan bu! filmin fantastikliğine gerçekten bambaşka bir boyut katsa da bu sahneye aldanıp denethor'u gözden çıkarmak hata olur.
  • dolu dolu bir tabağı vardır ülkesi savaşta olduğu halde. denethorun yemek yemeyi çok sevdiği fringeden bellidir.
    (bkz: walter bishop) (bkz: john noble)
  • denethor'u başka bir zamanda, başka bir dünyada, walter bishop haline getiren öğünlerdir.

    ayrıca o domates böyle suyu akıtıla akıtıla yenmezse olmaz. hayvan herif.
  • aragorn tüm ömrünü ormanlarda elf sikerek geçirmişken bu adam gençliğini mordor'a karşı savaşarak tüketmiştir. iki oğlunu da cephede, amansız ve sonsuz bir savaşta büyütmüştür. insanlığın son kalesini tek başına savunmuştur. evet tek başına. ne hayalet ordusu vardır, ne dev ağaç adamları, ne kartalları, ne elfleri ne de cüceleri. hatta siktiğimi rohanı bile yardıma gelmemiştir.

    denethor dellenmesin de kim dellensin sorarım?

    anasının ak sütü gibi helal o domatesler. ye aslanım. ye kaplanım. ye gondor'un gerçek kralı.
  • üstteki entryde ulu önderimiz, numenor soyunun tek ve gerçek varisi (benden de iyi bende olur he ne meraklıymışım kul köle olmaya) aragorn'a laf edilince dayanamadım:

    adamın iki yaşında babasına kıymışlar, tüm ork alemi peşinde yüce sauron'larını öldürdü atası diye, buldukları yerde alacaklar canını diye gizlenmek zorunda kalmış.
    yetmemiş gencecik yaşında elrond, senin adın estel değil vs vs vs gondor'un gerçek vârisi arathorn oğlu aragorn'sun deyince daha da burada kalamam ille de vatanım deyip kolcu'ların başına geçerek başlamış orta dünya'yı turlamaya.
    kâh shire'ı koruyup kollamış orklar troller ve türlü garabetlerden, kâh daha da kuzey'e angmar'lara çıkmış cadı kral'ın artıklarını temizlemeye.
    oradan koşmuş sonra rohan'a thengel'e yardıma (theoden'in babası evet bildiniz), yetmemiş gondor'un vekilharcı ecthelion'a yardıma koşmuş (kendisi denethor'un babası olur).
    lord of the rings boyunca yaptıklarını saymıyorum hadi (adam ölülerin inine girdi bee, hiçbir halttan korkmayan cücelerin bile tırstığı yere) minik bi donanma kurup umbar'a akınlar düzenlemiş ve harad'a bile gitmiş bu adam. harad'ı bilir misin dostum? bilmiyoruz işte o derece bilinmezliklere atmış kendisini.
    moria'dan geçmiş yüzük'ten önce, yıldızların garip olduğu o yerden.

    bunları avare olduğundan mı yapar sanırsınız? aklını büyük oğluyla bozmuş, palantiri yüzünden karar verme yetisi kalmamış (hakkını vermek lazım denethor'un tamam, sauron'a bir nebze direnmiştir de kendisi) bir meczubun, umut kalmadı diyerek neredeyse minas tirith'i bile verecek olan bu insanın aksine aragorn tüm orta dünya halklarının yardımına koşmuş, ömrünü savaşlarda, çatışmalarda geçirmiştir. arwen'i de gördüğü anların sayısı bir elin parmaklarını geçmez sauron yüzük yok edilip düşmeden önce. hiç olmazsa adamın yaşına hürmet edin be, elflerle gönül eğlendirmekmiş, peh!
  • ii. denethor (yeri valar'ın yanı olsun) bir gün makamında oturur gondor meselelerine kafa yorarken büyük oğlu boromir yanına gelir. "baba" der, "baba sittin sene önce ölüp gitmiş bir kralı neden koruyoruz, daha ne kadar kral olmadan vekilharç olarak yaşayacağız, vekilharç ne mk" diye sorar.

    denethor (eru şanını yüceltsin) yerinden doğrulur, boromir'e bakar ve derki "oğul! başka bir yerde olsaydı iki dakkada satmışlardı kralı. ama gondor'da 10 bin yıl geçse de biz kralımıza ihanet etmeyiz!"

    o denethor ki işte, o büyük adam, beğenmediğiniz, hor gördüğünüz o adam, elinin altındaki gondor tahtına asla göz dikmemiş, ataları gibi o da dandik tahta sandalyesinde gondor'u yönetmiştir. gondor'un cefasını çekmiş, sefasını ise sürmemiştir. yediği bir domates lan. ayıp. gözünüze battı resmen.

    ha aragorn'u sevmez. niye sevsin ki? aragorn kim? haydut. yok umbar'a gideyim korsan basayım yok güney illerine gideyim köle toplayayım... ayrıca saruman'ı denethor'un babasına fişfikleyen biri, gandalf'ın ajanı. denethor tabii ki sevmez. adam resmen babasını parmağında oynatıyor.

    peki aragorn kral mı? değil. afedersiniz taşşağımın kralı. gondor'un son kralı eärnur *çocuksuz* ölmüştür. bitmiştir yani hanedan. geçmiş olsun. oğlun var mı? yok. bitti. gitti. yok yani ötesi.

    aragorn kim? son kralın -ki kaç bin küsür sene önce yaşamış- kuzeninin eltisinin görümcesinin yeğeninin dayısının torununun eniştesinin bacanağı..

    shire'ı koruyorum ayağına kırlarda robin hood'çuluk oynayan, hippi tarzı bir adam. bacağnasıçdığımın.

    sadakat ve fedakarlık timsali ii. denethor'a meczup dendiğini, hele ki ömrünün çoğunu "shire'ı koruyorum" diye sefa pezevengliği yağtığı yemyeşil kırlarda robin hood'çulukla geçirmiş bir insanla kıyaslandığını görmek acı verici.
  • bakıyorum da konağınızdaki misafirperverlik epey azalmış sayın vekilharç yanlısı suser. meczup dememe alınmış olmanızı gayet iyi anlamakla beraber, son demlerinde aklî dengesinde şaşmalar yaşadığını inkar edemezsiniz sanıyorum ki isminin ikincisi denethor abimizin.

    kendisi, şehri gayet hakkıyla yönetmek ve güç yüzüğüne dahi minas tirith ve dahi gondor'u anlı şanlı günlerine tekrar geri döndürebilmek ve sauron'un kalıntılarına son vermek maksadıyla hakim olmak arzusunda olsa da, bu uğurda nice kudretli yiğitler telef olmuştur bilirsiniz. saruman ainur olmasina rağmen yüzüğe hakim olma düşüncesiyle bile başa çıkamamışken denethor nasıl çıkabilsin hem zaten? gerçi saruman reyiz'in ısengard ve dolaylarındaki sanayi inkılabı çok yanlış anlaşılmış bu nedenle orta dünya bir kaç yüzyıl gelişmemişlik içerisinde "yüzmek*" zorunda kalmıştır.

    neyse konu dağılmasın, vekilharç elbette ki öğle yemeğini nasıl isterse öyle yemelidir ve yiyecektir ancak tahtın gerçek varisi olan bir insana bu denli galiz küfürler edilmesi ve earnur'un son gerçek kral olarak lanse edilmesi şahsımca en naif* tabirle yanlış yönlendirmedir.
    gayet açık bir şekilde belirtilmiştir ki isildur elendil'in büyük oğlu olması hasebiyle gondor ve arnor'un yüce kralı olup orklar tarafından pusuya düşürülüp öldürülünce soyu valandil üzerinden devam etmiş (ki kendisi aragorn'un büyük büyük...büyük babası olur) bu sırada krallık da arnor ve gondor olarak ikiye ayrılmıştır.
    işbu sebepten elendil oğlu anarion oğulları gondor'u, elendil oğlu isildur oğulları arnor'u yönetmiş, bu zaman zarfında (ki yaklaşık 900 yıldır bu süre) yaşanan elem ve keder dolu hadiseler neticesinde earnur ebediyete göçünce ısildur'un doğrudan torunu olan aragorn arnor ve gondor'un hakimiyet haklarını üzerine almaya hak kazanmıştır. aragorn'un dedelerinden de gondor üzerinde hak iddia edenler olsa da dönem şartlarından kaynaklanan imkansızlıkların haklarını elde toplayacak otoriteden yoksun bırakması neticesinde bu ünvana vakıf olamamışlardır.

    işbu entry, önceki entry'ye dizi başlamaya yakın bilgileri tazelemeye ve tekrar orta dünya'ya yolculuk etmeye vesile olduğu için teşekkür eder, ileri okumalar ve merak edenler için kaynakça bırakmayı kendisine bir borç addeder.

    aragorn'un soyu
    ısildur'un elendil'in en büyük oğlu olduğuna dair
  • gondor vekilharcı denethor'un walter bishop olduğunun fark edildiği o an. afiyet bal şeker olsun.
    (bkz: başlıktan bağımsız ama)
  • faşır fuşur çeri domates yer.
hesabın var mı? giriş yap