• kuzey ve güney kore sınır karakollarındaki subayların başından geçen sırlarla dolu hadiseleri çarpıcı bir dille anlatan 2000 yapımı chan wook park filmi. başrollerde boksuneun naui geot'daki küçük kızın intikam delisi babası rolündeki kang-ho song da var.
  • chan wook park'ın ilk filmlerinden biri ama sanmayın ki amatör bir film. gayet etkileyici ve başarılı bir film. yönetmen daha ilk filmlerinden "ben buyum yav" demeye koyulmuş.. zamanında baya beğenilmiş ve ödüller kazanmış ama sanırım bizde hala pek izleyen yok. bulun buldurun izleyin izletin...
  • bu filmin adını tencere ve tavaları birbirine vurmak suretiyle çıkarmak mümkün. evet "jsa" kısmınında zorlanabiliriz ve evet filmle ilgili hiçbir bilgim yok. ama kültüre dair, sanata dair entryler sol frame'de hemen kaybolmasın istiyorum. suç mu bu ha söyleyin suç mu? bu da bir katkı işte...

    vicdanımın sesi editi: şimdi araştırdım baktım, dedim bir malumat ekleyelim ayıp olmasın: bu film park-san yeon'un "dmz" adlı romanından yapılan bir uyarlamaymış. roman, adını 1953 yılında kore savaşı'na son veren ateşkes antlaşmasının hükümleri gereğince oluşturulan ve kuzey ve güney kore arasında bir tür sınır görevi gören 4 km'lik askerden arındırılmış bir bölgeden (demilitarized zone; dmz) alıyormuş.

    http://www.cinephilia.net.au/…view.php?movieid=2724
  • chan wook park aslında tam da anlatmak istediği şeyi film içinde iki farklı yerde şu şekilde özetlemiştir : "after half a century of division, you have breached our tragic history of agony and disgrace, broken the dam to reunify our country." *

    ve özellikle kim il-sung'ın söylemiş olduğu ve gerçekten de kuzey kore yollarını süsleyen "pirinç komunizm'dir" yazılı panolar olsun, iki tarafın da kullandığı kıyafetler olsun, kibrit/çakmak ayrıntısı olsun; kuzey kore ve güney kore arasındaki ilişkiyi pek çok ince detay ile anlatan bir film.
  • özellikle kuzey kore'nin sıkı rejiminden doğan hassasiyetlerin düşünülerek çok dikkatli hareket edildiği bir senaryosu var. karakterler kuzey kısımda toplanıyor ve özellikle kuzeyli askerler ideolojilerine ne kadar bağlı olduklarını üzerine basarak söylüyorlar. örnekler çoğaltılabilir. bunlar, filmin kuzeyliler tarafından propaganda malzemesi olarak lekelenmeden izlenebilmesi, yadırganmaması ve mesajın ulaşabilmesi için dikkatlice belirlenmiş. kuzey kore'de filme izin verirler mi emin değilim ama bu hassasiyeti göz önünde bulundurdukları kesin. kanımca chan-wook park'ın en iyi filmi**.
  • chan-wook park'a hayran olma nedenlerinden biri daha.

    ilk olarak filmi izlemeden önce buraya bakmayı akıl edenler için biraz bilgi vermek lazım.

    filmin konusunu oluşturan asıl olayların geçtiği yer, "dönüşü olmayan köprü". yani bridge of no return/doraol su eomneun dari. güney kore ve kuzey kore arasından akan sachong nehrinin üstünden geçiyor. bu şekilde adlandırılmasının nedeni ise, 1953 yılında kore savaşının sona ermesinden sonra her iki tarafta kalan savaş esirlerine, diğer tarafa geçme veya bulunduğu tarafta kalma arasında seçim hakkı tanınması ve seçimini yapıp da köprüyü bir kere geçenin, asla geri dönememesi. şu anda da bu köprünün bir tarafında kuzey kore, diğer tarafında güney kore sınır karakolu var. (detaylar için http://en.wikipedia.org/wiki/bridge_of_no_return adresi ziyaret edilebilir. google'da "bridge of no return" diye aratınca da bayağı bir bilgi çıkıyor.)

    filmin konusunu oluşturan olayların meydana gelmesinden sonraki incelemelerin yapıldığı yer ise ortak güvenlik alanı, yani joint security area(eh film de ismini buradan almış zaten.) seul'ün 53 km kuzeybatısında bir alan. özelliği ise güney kore ve kuzey kore arasındaki askerden arındırılmış bölgede her iki tarafın askerlerinin yüzyüze geldiği tek nokta olması. (demilitarized zone ve joint security area diye de arama yaparsanız detaylı bilgi var.) buraya yılda yaklaşık 100.000 turist geliyormuş.
  • --- spoiler ---

    filmde güney korelilerin kuzey korelilere attığı ve sonra defalarca dinledikleri kasetteki ses kim kwang suk*'a ait. 1964'te dogup 1996'da daha 32 yasina girmeden intihar eden bir şarkıcı. denilen odur ki kore'de pek sevilen bir şarkıcıymış, ancak böylesine muhafazakar bir toplumda gay olmanın yarattığı baskıya dayanamamış. filmde yer alan şarkılarından biri için:

    http://video.cyworld.com/…/view?video_seq=200961085

    bu arada,

    filmin en başında şapkası kuzey kore tarafına uçan turist, çıkan karmaşa ve fırsattan istifade edip fotoğraf çeken diğer turist ayrıntısını gereksiz bulup da filmin sonunda nasıl da göt olduk, değil mi?

    http://www.filmmuseum-duesseldorf.de/…-1-771841.jpg

    --- spoiler ---
  • türkçeye çevirisi "bizi birbirimize düşman eden amerika'ya hepimizin kafası girsin" gibi birşeydir. tam olarak bu değilse de buna yakın bir şeydir.
  • film olayın önce taraflarca anlatılan sonra da gerçek olan kurgusuna değiniyor. bu haliyle kurosawa'nın rashomon'una benziyor. hangi hikaye gerçek acaba? kim haklı? haklı olmak mı önemli?

    sınırların insanları nasıl ayırdığına iyi bir örnek. güzel film.

    *
  • bu film, hiçbir şey için olmasa bile kang-ho song'un yardırışı için izlenir.
hesabın var mı? giriş yap