• hazır yufkanın ortasına yarım yufkayı koyup içine istenilen malzeme(peynir,kaşar,patates,sucuk,pastırma vs)konduktan sonra kare şeklinde katlayıp (mektup katlar gibi) teflon tavada orta ateşte mis gibi olacak nane. isteyen piserken üzerine yağda sürebilir. eger piştikten cok sonra yenicekse üzerine kapak kapatmayı unutmamak gerek yoksa yufka kurur.
  • asıl gözleme içsiz olur. asıl gözleme öyle hazır yufkayla yapılmaz. asıl gözlemenin içine bildiğin zeytinyağı üstüne de katı yağ sürülür diye bağırmak istiyorum.
  • yapılması kolay, yemesi bir o kadar keyifli yiyecek. evde hiçbir şey yok mu. yufka, kaşar ve sosis yeterli fazlaca doymak için.
  • etimolojik kökeni "közleme" den gelen lezzetli yiyecek.
  • küçüğüm, sanırım ilkokul sonu ortaokul başları. ailece bodrum'a tatile gitmişiz. akşam gezmek için tabiki rota bodrum merkez. son yıllarda ki gibi olmasa da klasik bodrum kalabalığı diyebileceğimiz bir insan seli sürekli yer değiştiriyor, bir yerlere gidiyor. biz de kalabalığa ayak uydurmuşuz yürüyoruz bodrum sokaklarında, kale, zeki müren'in evi, halikarnas derken bir kuyruk ile karşılaşıyoruz. ama nasıl bir kuyruk anlatamam. merak edip soruyoruz nedir bu kuyruk diye, adamın biri küçük bir kulübeyi gösteriyor bize, gözleme kuyruğu diyor.

    gözlerim faltaşı gibi açılıyor ve yiyelim diyorum hemen... sıra beklemeye başlıyoruz, sıra bize geliyor 2 tane söylüyoruz. diyalog gelişiyor.

    - neli olsun?
    - *neli var ki?
    - peynirli, kıymalı, patatesli...
    - *peynirli olsun o zaman...

    anneannem: böyle gözleme mi olur, ben size yaparım eve dönünce!

    işte o zaman hayatın haşhaşlı gözlemeden ibaret olmadığını anlıyorum. laf çok uzadı ancak benim için çok önemli bir yere sahip olan haşhaşlı gözlemeyi de;

    *un, su ve tuzu bir kapta karıştırarak kulak memesi kıvamında bir hamur yoğurun. üstünü örterek bir süre dinlendirin. diğer taraftan çekilmiş haşhaşı sürülebilecek kıvama gelene kadar sıvıyağ ile açın. hamuru büyük bir yuvarlak oluşturacak şekilde açın. içine iç harcı sürüp rulo yapın. bıçakla üç parmak kalınlığında parçalar kesin. her parçayı kesik kısmı alta gelecek şekilde koyup unladığınız zeminde açın (yaklaşık 20-25 cm). çok az sıvıyağ koyduğunuz tavada her tarafını kızarana kadar bekleyin ve tepsiye alın. üstüne kapak kapatıp ılık hale geldiğinde servis yapın. yanında kahvaltılık peynir, zeytin ve çayla da nefis olur....

    diyerek basit bir şekilde anlatamazdım ki!

    tabi bu arada kahvaltılık beyaz peyniri kekik, kırmızı pul biber vs ile çatalla ezip karıştırmak suretiyle hazırlayarak haşhaşlı gözlemenizle birlikte yiyebilirsiniz. son zamanlarda çıkan krem beyaz yada labne peyniri ile de gayet lezzetli olabiliyor tavsiye ederim.

    haşhaşlı gözleme eskişehir ve kütahya taraflarından türkiye'ye yayılan* enfes bir lezzettir ancak ne hikmetse memleketi o civarlar olmayanlar tarafından pek bilinmez.

    hatta haşhaşlı gözlemeyi bilen ilk arkadaşımı 30 yaşında tanıdım desem yeridir. bir gün sohbet esnasında ailece toplanıldığında yapılan ritüellerden bahsederken gözleme konusu açıldığında ironik bir biçimde ikimizde birbirimize kendimizden gayet emin bir şekilde "ama senin bildiğin gözleme bizimkine benzemez, bizimki çok farklı" muhabbeti sırasında aslında aynı gözlemeden bahsettiğimizi farkettik.

    işte haşhalı gözleme böyle enteresan birşeydir. bilenler yüksek oranda aynı memlekettendir ve memleketleri dışında o gözlemeyi bilene rastlamazlar...

    aynı yöreden bir eşsiz lezzet içinde: (bkz: mercimekli mantı)
  • (bkz: lookout)
  • türkiye'deki ortak tatların en büyüğü
  • otantizm adına yöresel ya da günlük giysileri içerisindeki teyzeleri vitrinlere koyup pişirtilen yiyecektir.
    çok severim ama itinayla kaçınırım bu tarz yerlerde yemekten.
hesabın var mı? giriş yap